Girişimcilik sürekli yeni şeyler öğrenilen uzun ve meşakkatli bir yol. Günümüzde ise her geçen gün daha da popüler hale geliyor. Kendi yolunu çizmek, risk almak ve yaratıcı çözümler üretmek isteyen taze girişimciler için bu serüvenin dilini anlamak hayli önem taşıyor. Sanki bir özel kulübün içine adım atıyormuşçasına heyecan veren fakat bir o kadar da karmaşık olan girişimcilik dünyasında başlangıç aşamasında kaybolmuş hissetmek oldukça doğal.
Taze girişimcilere rehberlik etmek adına hazırladığımız girişimcilik sözlüğü ile girişimcilik ile ilgili temel kavramları ve girişimcilik terimlerini öğrenerek kendinizi girdiğiniz bu yeni dünyada daha rahat hissedebilirsiniz. Bu serüvene adım atarken dil birliğinin sağlanması ve bilgi birikiminin zenginleştirilmesi başarılı olmanız için mutlaka bir destek sağlayacaktır.
Girişimcilik yolculuğunuzda yeni bir kelime hazinesi edinmeye hazırsanız başlayalım!
İçerik
Accelerator
Genellikle hızlandırılmış bir program dahilinde başlangıç aşamasındaki girişimci adaylarını geliştirmek için temel yaşam giderleri, ofis alanı ve yoğun mentorluk sağlayan kuluçka merkezlerine denir. Türkçeye hızlandırıcı olarak çevrilir.
Acqui-Hire
Genellikle teknoloji start-up’larında kullanılan bir terim olan acqui-hire kelimesinin ilk kullanımı Rex Hammock tarafından yapılmıştır. Bu terimin tam olarak bir Türkçe karşılığı bulunmuyor. Ancak bir şirketin, ürünlerini, hizmetlerini veya teknolojisini kullanma niyeti olmadan yetenek setini ve kültürünü kullanmak için başka bir küçük şirketi satın alması eylemi veya süreci olarak özetleyebiliriz.
Angel Investor
Türkçeye melek yatırımcı olarak çevrilir. Özsermaye karşılığında küçük işletme girişimlerini finanse etmeye odaklanan varlıklı özel yatırımcılardır. Girişimin ilk aşamalarında, gelecek vadettiğini düşündüğü girişimlere destek sağlarlar.
Bootstrapping
Türkçeye öz ilk sermaye ya da ön sermaye olarak çevrilir. Girişimcinin kendi sermayesiyle iş kurması ve işini geliştirmesine verilen isimdir. Öz sermayeyi kimseyle paylaşmadan veya bankalardan büyük miktarlarda para borç almadan, küçük işletmeleri finanse etmenin bir yoludur.
Crowdfunding
Girişime inanıp yatırım yapmaya değer bulan birçok bireysel yatırımcıdan oluşan bir kitlenin belirli girişime veya projeye yaptığı yatırımdır. Türkçe anlamı ise kitlesel fonlamadır.
Elevator Pitch
Asansör konuşması da denilir. Yatırımcıya yapılan,kısa ve ikna edici olması gereken bir sunumdur. Network toplantılarında, konferanslarda bir yatırımcıyla karşılaşıldığında 30-45 saniye aralığı gibi kısa bir sürede konuşmanın amacından bahsedilir ve kişi kendini ve yatırımını tanıtır.
Founder
Kurucu anlamına gelir. Girişimcilik dünyasında start-up’larda İngilizce terimler çok sık kullanıldığı için şirket kurucuları kendilerini founder olarak tanımlar.
Freemium Model
“Ücretsiz” ve “premium” kelimelerinin birleşiminden oluşan bir iş modelidir. Bir ürün veya hizmetin temel özelliklerini kullanıcılara ücretsiz olarak sunar. Bu iş modeli, ürün veya hizmetin gelişmiş özellikleri için ise ücret talep eder.
Golden Handcuffs
Altın kelepçe olarak Türkçeye çevrilen bu terim, çalışanların şirketten ayrılmalarını engellemek için verilen mali teşvikleri ifade eder. Şirket aracı, hisse senedi vb. Teşvikleri, bu mali teşviklere örnek gösterebiliriz.
Incubator
Kuluçka merkezi olarak tanımlanır. Burada girişimcilere maddi manevi rehberlik edilir. Ofis desteğinin yanı sıra mentorluk, networking, yatırımcıyla girişimci arasında köprü olmak gibi farklı alanda çeşitli imkânlar yaratılır. Accelerator kadar hızlı değildir yıllara yayılan bir gelişim izlenir.
MVP (Minimum Viable Product)
Pazara sunulacak olan ürünün hedef kitlesinden hızlı bir şekilde geri dönüş alabilmek ve ürüne pazarda bir ihtiyaç olup olmadığını anlamak için yapılır. Paranın en az harcandığı, fikirlerin ve fikirlerin hayata geçirilme sürecinin test edildiği süreçtir.
Pivot
Girişimcilik açısından yön değiştirme (pivot) kavramı, stratejide yapılan değişikliğe işaret etmektedir. Start-up’ların büyük bir kısmı doğru müşteriyi bulmak, doğru değer önermesi sunmak ve doğru kanallarla işe koyulmak adına bu zorlu süreçten geçer.
Scale-Up
Son 3 mali yılda çalışan sayısı veya ciro açısından yıllık %20’nin üzerinde büyüyen şirketler için kullanılan bir terimdir.
SWOT Analizi
SWOT analizi bir girişimin içsel ve dışsal faktörlerini değerlendirmek amacıyla kullanılan stratejik bir yöntemdir. İngilizce strengths (güçlü yönler), weaknesses (zayıf yönler), opportunities (fırsatlar) ve threats (tehditler) kelimelerinin baş harflerinden oluşur.
Target Market
Hedef Pazar, ürün veya hizmet satmanın hedeflendiği potansiyel müşteridir. Segmentler genellikle yaş, konum, gelir ve yaşam tarzına göre gruplandırılır.
Unicorn
Tek boynuzlu girişim olarak çevrilen ancak unicorn ismiyle daha çok dile getirilen bu terim, 1 milyar dolarlık değerlemeye ulaşan girişimlere yönelik kullanılır.
Venture Capital
Risk Sermayesi genellikle yeni kurulan girişimlere, önemli ve hızlı büyüme potansiyeli olan diğer işletmelere sağlanan finansman türüdür. Paranın yanı sıra teknik ve yönetimsel uzmanlık da verilir.
Bazı girişimcilik terimlerinden bahsettik. Girişimcilikle ilgili detaylıca bir okumak yapmak isterseniz Girişimcilik Nedir? Girişimcilik Türleri Nelerdir? ve Kendi İşini Kurmak İsteyen Kadın Girişimcilere Öneriler yazılarımızı inceleyebilirsiniz.
Perakende sektöründe kendi işinizi kurmak isterseniz Seç Market’in sağladığı desteklere göz atabilirsiniz. Kurulum desteğinden tedarik desteğine (Bizim Toptan, Şok gibi anlaşmalı yerlerden kolayca sipariş desteği vb.) ve bayilerine sağladığı geniş faydalara kadar tüm imkanlar sizi de heyecanlandırıyorsa Seç Market ailesine katılabilirsiniz.