Bir girişimciyi “kadın girişimci” olarak tanımlamak yalnızca cinsiyetlerden doğan bir ayrımı içermiyor. Erkek girişimcilerin daha çok olduğu bu alanda kadınlar iş kurarken çok daha fazla zorlukla karşılaştığı için böyle bir tanımlama yapılıyor. Son yıllarda bu zorlu yolu erkek girişimcilerle eşit seviyeye çekebilmek adına kadın girişimcilere daha fazla maddi manevi destek programı hazırlanıyor. İş dünyasında ne kadar egemen olan taraf erkekler olsa da fırsat eşitliği elde eden kadınlar son yıllarda kendi işlerini büyük bir inanç ve başarıyla kurabiliyor.
Kadınların daha az istihdam edildiği, eşit ücret politikasından yararlanamadığı ve başarılı olsalar dahi cam tavan sendromu ile çoğu iş yerinde karşılaştıkları bilinen bir gerçek. Bu durumda da kadınların kendilerine yeni bir iş alanı yaratıp kendi güçlerini bulabilmeleri hem toplumsal hem de kişisel olarak hayli önem taşıyor.
İş kurma hayali olan ve girişimci olmak isteyen kadınların güçlü ve kararlı olmaları gerekiyor.
Başarılı bir girişimci olmaları için ise bazı önemli adımları takip etmek önemli. Biz de bu nedenle kendi işini kurmak isteyen kadın girişimciler için bazı öneriler hazırladık.
İçerik
- 1 Kendi Yeteneklerini Keşfetmek
- 2 İş Fikrini Belirlemek
- 3 Fikir Geliştirme Aşaması ve Araştırma
- 4 İş Planı Hazırlamak
- 5 Finansal Kaynakları Araştırmak ve Yönetmek
- 6 Girişimcilik Eğitimleri ve Destekleri
- 7 Pazarlama Stratejileri Geliştirmek
- 8 Doğru İş Ortakları Seçmek
- 9 Profesyonel Ağı Genişletmek
- 10 Riskleri Yönetmek ve Yenilikçi Olmak
- 11 Kendine ve İşine İnanmak ve Sabırlı Olmak
Kendi Yeteneklerini Keşfetmek
Yeteneklerinizi ve tutkunuzu keşfedin. Kendinizi ne yaparken iyi hissediyorsunuz? Hangi konularda uzman olduğunuzu düşünüyorsunuz? Bu soruların cevapları, iş fikirlerinizi belirlemenize yardımcı olabilir.
İş Fikrini Belirlemek
Yeteneklerinizi keşfettikten sonra yapabileceğiniz işleri araştırabilirsiniz. “Kadınlar ne iş kurabilir?” diye düşünmenize gerek yok. Kadınlar için toplum tarafından atanan meslekleri de bambaşka işleri de tercih edebilirsiniz. Önemli olan kendinizden emin olmanız ve yapabileceklerinizin farkında olmanız. Güçlü bir iletişiminiz olduğunu düşünüyorsanız perakende sektöründe başarılı olabilirsiniz. El emeği konusunda iyiyseniz bununla ilgili bir iş fikri geliştirebilirsiniz.
Fikir Geliştirme Aşaması ve Araştırma
İş fikirleri arasında gezinirken düşündüğünüz iş kolundaki rakiplerinizi inceleyin. Farklılaşabileceğiniz alanları tespit edin ve neler yapabileceğinizi araştırın. Sizin ürün veya hizmetinizi tercih etmeleri için potansiyel müşterinize bir sebep verin. Bu durum hangi pazarlarda fırsatlar olduğunu ve nasıl bir iş modeli oluşturmanız gerektiğini öğrenmenize yardımcı olacaktır.
İş Planı Hazırlamak
İşinizi kurarken mutlaka iyi bir iş planına sahip olmanız gerekir. Çünkü İş planınız; işinize yatırım yapacak olanlar, müşterileriniz ve işinizi yürütecek olan sizin için bir kılavuz görevi görür. Ayrıca iş planınızın detaylı ve öngörülü olması, işinizi kurarken karşılaşabileceğiniz sorunları önceden tahmin etmenizi sağlayabilir. Bu şekilde girişimcilik yolundaki tümsekleri de kestirme yolları da görebilirsiniz.
Finansal Kaynakları Araştırmak ve Yönetmek
Girişimci olmak, kendi işini kurmak elbette sermaye gerektirir. Sermayeniz yoksa girişimcilere destek olan yatırımcılarla görüşebilirsiniz. Ayrıca girişimci kadınlara devlet desteği verildiğini de unutmayın. Şayet market işletme gibi bir hayaliniz varsa Seç Market’in bayilerine sunduğu desteklerden faydalanarak da işinizi kurabilirsiniz. Özellikle ilk defa iş kuracaksanız bu fırsatı değerlendirebilirsiniz.
Girişimcilik Eğitimleri ve Destekleri
Kadınlara iş kurma desteği sunan pek çok farklı kanal bulabilirsiniz. Girişimci kadınlara devlet desteği her dönem farklı seçeneklerle devam ediyor. Hem eğitim hem de desteklere ulaşabilmek için KOSGEB web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Kadın girişimcileri destekleyen Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) çalışmalarına da göz atabilirsiniz. Yıldız Holding’in dahil olduğu ve Birleşmiş Milletler tarafından kurulan Women’s Entrepreneurship Accelerator (WEA) girişimini de takip edebilirsiniz.
Pazarlama Stratejileri Geliştirmek
İyi bir pazarlama stratejisi, başarı için kilit adımlardandır. Müşterilerinizi nasıl çekeceğinizi, onların ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağınızı ve rekabet avantajı sağlamak için nasıl bir farklılık yaratacağınızı düşünmelisiniz. İnternetin gücünden yararlanarak sosyal medya ve dijital pazarlama stratejileri oluşturabilirsiniz.
Doğru İş Ortakları Seçmek
İş kurmak için sunduğumuz öneriler arasında en önemli ve en zoru belki bu adım olabilir. Çünkü doğru iş ortağını bulup seçmek hayli zor. Bu adımda en önemli olan şey ise şeffaf ve kurumsal bir şekilde ilerlemek. Birlikte uyumlu çalışabilme ya da karşılıklı ihtiyaçları karşılama konusunda da emin olmak önemli. Seç Market’in İş Ortaklığı El Kitabında bu konu hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Profesyonel Ağı Genişletmek
Sektörünüzle ilgili seminer, fuar gibi network elde edebileceğiniz aktivitelere katılarak profesyonel ağınızı genişletebilirsiniz. Ağınızı genişletirken işe olan hakimiyetiniz oldukça önemli. Girişimcilik dünyasında çok kullanılan 30-40 saniyelik bir asansör konuşması hazırlayabilirsiniz. Kendinizi kısacık tanıtıp yaptığınız iş ve hedefinizden kısa süre içerisinde bahsedebilmek için biraz çalışmanız gerekecek. Tanıyacağınız ve bilgi sahibi olacağınız farklı kaynaklar, işinizi geliştirip yaşatabilmeniz için fayda sağlayacaktır.
Riskleri Yönetmek ve Yenilikçi Olmak
İş kurmanın, girişimci olmanın doğasında risk her zaman vardır. Risklerin bilincinde olarak soğukkanlılıkla yapacağınız atılımlar ve rakiplerinizi araştırarak getireceğiniz yenilikler size fayda sağlayacaktır.
Kendine ve İşine İnanmak ve Sabırlı Olmak
Hiçbir iş; emek sarf etmeden, inanmadan ve sabretmeden başarıya ulaşmaz. Girişimci olmak istiyorsanız kendine güvenli, cesaretli ve sabırlı olmanız gerekir. Türkiye’deki kadın girişimcilerin ortak özellikleri de bu çerçevede toplanır. Bir hedef belirleyip risklerinizi ve başarabileceklerinizi hesapladıktan sonra geriye sabırlı ve inançlı olmak kalır.
Perakende sektöründe kendi işini kurmak isteyen girişimci kadınlara inanan Seç Market’in sağladığı desteklere göz atabilirsiniz. Kurulum desteğinden tedarik desteğine (Bizim Toptan, Şok gibi anlaşmalı yerlerden kolayca sipariş desteği vb.) ve bayilerine sağladığı geniş faydalara kadar tüm imkanlar sizi de heyecanlandırıyorsa Seç Market ailesine katılabilirsiniz.