Mutfak; evlerde sıcaklığının hissedildiği güzel lezzetlerin ortaya çıktığı, hoş sohbetlerin yapıldığı ana noktalardan biri. Peki, yemek yapmak sizin için çok vakit alıyorsa ev-iş dengesinin daha kolay kurulabilmesi ve kendinize vakit ayırabilmeniz için faydalı ve pratik bilgiler edinmeye ne dersiniz? Mutfakta pratik bilgilerden yararlanarak hızlı, kolay ve lezzetli bir şekilde yemek hazırlamak gününüzü kolay geçirmenizi sağlayacak.
Yemek yapmanın fazla vakit almasının haricinde bazı püf noktaları öğrenerek mutfakta işinizi kolaylaştırıp ustalaşabilirsiniz. Öğrendiklerinizi bir alışkanlık haline getirirseniz aniden gelen misafirleriniz ya da yemek yapmak için vaktinizin dar olması sizin için bir sorun olmaktan çıkar. O zaman şimdi öğrenme zamanı diyoruz! Gelin, size mutfakta vakit kazandırabilecek ipuçlarına geçelim.
İçerik
- 1 Ne Pişireceğinizi Önceden Planlayın
- 2 Sebzelerinizin Ömürlerini Uzatın
- 3 Yemek Pişerken Kullandığınız Malzemeleri Toparlayın
- 4 Çorbanın Kıvamını Tutturamazsanız Üzülmeyin
- 5 Tavuğu Kolayca Parçalayın
- 6 Pilavınızın Tane Tane Olması Zor Değil
- 7 Dondurucunuzu Boş Bırakmayın
- 8 Hazırladığınız Konserveleri Elinizin Altında Bulundurun
- 9 Mutfakta Vakit Kazandıran Temizlik İpuçlarına Göz Atın
Ne Pişireceğinizi Önceden Planlayın
Kendinize haftalık bir liste hazırlayabilirsiniz. Hatta bu listeye göre mutfak alışverişinizi yapabilirsiniz. Böylece her şey belirli olur, size de tek seferde düşünüp plan yapmak kalır. “Ne pişirsem?” diye düşünüyorsanız sizin için daha önce hazırlamış olduğumuz yemek tariflerine göz atabilirsiniz.
Akşama Ne Pişirsem: Tavukla Yapılan 5 Farklı Yemek Tarifi
Akşama Ne Pişirsem: Patlıcanla Yapılan 8 Farklı Pratik Yemek Tarifi
Sebzelerinizin Ömürlerini Uzatın
Alışveriş yaptıktan sonra sebzelerinizi buzdolabına koyup ihtiyacınız olduğunda bozulmuş olarak buluyorsanız bu konuyla ilgili birkaç ipucumuz olacak.
Sebzelerinizin daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız buzdolabında yıkamadan saklayabilirsiniz. Buradaki amaç, kuru ve nemsiz olarak kalmalarını sağlamak. Eğer yıkayıp saklamak isterseniz iyice kurutmanız gerekir. Ayrıca plastik poşetlerden çıkarıp kâğıt havluya sararak nemlenmelerini engelleyebilirsiniz. Bu şekilde özellikle yeşil sebzeleriniz çok daha uzun ömürlü olacaktır.
Saklama konusuyla ilgili daha önce derlediğimiz yazılarımızı aşağıdan inceleyebilirsiniz.
Kararmadan Nasıl Saklanır? Muz Saklama Yöntemleri
Uzun Süre Nasıl Saklanır: Sarımsak, Soğan, Patates Saklama Yöntemleri
Doğru Bir Şekilde Nasıl Saklanır: Avokado Saklama Yöntemleri
Hangi Yiyecekler Derin Dondurucuda Nasıl ve Ne Kadar Saklanır?
Yemek Pişerken Kullandığınız Malzemeleri Toparlayın
Yemeye hazırlık aşamasında mutfaklarda bir kaos olur. Adım adım yemeği pişirmek için ürünlerinizi hazırlayıp pişirmeye bıraktıktan sonra kullandığınız malzemeleri toparlarsanız hem pratik bir alışkanlık kazanır hem de yemek pişerken mutfağınızı temizlemiş olursunuz.
Çorbanın Kıvamını Tutturamazsanız Üzülmeyin
Yemek yapma konusunda yeniyseniz ya da çorba konusunda henüz kendinizi geliştiremediyseniz dert değil. Yaptığınız çorbalar bazen sulu ve kıvamsız olabilir. Tavanıza yağ koyup biraz un ekleyip kavurun, ardından çorbanıza ekleyip karıştırın. Kıvamında büyük bir fark göreceksiniz.
Tavuğu Kolayca Parçalayın
Diyelim ki pilav yaptınız. Yanına ya da üzerine de tavuk haşlayıp tiftiklemek istiyorsunuz. Tavuğu çatal ile uğraşarak parçalamaya çalışmak biraz zamanınızı alabilir. Bu noktada bir el blender’ı ile kolayca ve kısa sürede tavuklarınızı parçalara ayırabilirsiniz.
Pilavınızın Tane Tane Olması Zor Değil
Lezzetli bir pilav için baldo pirinç seçerek başlayabilirsiniz. Pirinci kullanmadan önce iyice yıkayıp nişastasından ayırırsanız pilavınız lapa lapa olmaz. Bu basit yöntemle ağızda dağılan tane tane bir pilav yapabilirsiniz.
Dondurucunuzu Boş Bırakmayın
Boş bir vaktiniz varsa dondurucuda saklayabileceğiniz lezzetler hazırlayabilirsiniz. Mutfakta size büyük bir hız ve kolaylık sağlayacak en önemli adımlardan biri dondurucuda kesilmiş ya da pişirmeye hazırlanmış ürünler tutmak. Daha önce hazırlayıp buzlukta saklayabileceğiniz tariflerden bahsetmiştik. Detaylı bir şekilde bilgi almak için Vakti Olmayanlara Özel Buzlukta Saklanabilecek Tarifler yazımızı okuyabilirsiniz.
Buzlukta yemek saklamak çok pratik olsa da saklama koşullarına ve süresine dikkat etmek gerekiyor. Hangi Yiyecekler Derin Dondurucuda Nasıl ve Ne Kadar Saklanır? yazımıza göz atarak dondurucudaki yemeklerinizin saklama süresini kontrol edebilirsiniz.
Hazırladığınız Konserveleri Elinizin Altında Bulundurun
Mutfağın en büyük kurtarıcıları önceden hazırlanan konserveler. Domates konservesi, salça ve yaz sebzelerinden oluşan konserveler sayesinde her mevsimde hem kolay hem de lezzetli bir şekilde yemekler yapabilirsiniz. Detaylı bilgi için daha önce konserve tariflerini derlediğimiz Mutfakta Kışa Hazırlık Zamanı: Yaz Sebzelerinden Konserve Tarifleri yazımıza göz atabilirsiniz.
Mutfakta Vakit Kazandıran Temizlik İpuçlarına Göz Atın
Buzdolabınızı düzenli olarak temizlerseniz kısa sürede kötü kokulardan kurtulup daha hijyenik bir buzdolabında ürünlerinizi muhafaza edebilirsiniz. Arada ürünlerin son kullanma tarihleri geçmiş mi diye kontrol edip dolabın içini silebilirsiniz. Ayrıca mutfakta pek çok inatçı leke ile karşılaşabilirsiniz. Tencere konusunda sorun yaşarsanız daha önce hazırladığımız
Yanmış Tencere Nasıl Temizlenir: Dibi Tutan Tencereler İçin 6 Farklı Yöntem yazısına da göz atabilirsiniz.