• BAYİLİK
    • NEDEN SEÇ MARKET
    • İŞ ORTAKLIĞI EL KİTABI
    • BAYİLİK BAŞVURU FORMU
    • SIKÇA SORULAN SORULAR
  • İşini Seç
    • Parekende Dünyası
    • Girişimcilik
  • Doğru Seçim
    • Ev Ekonomisi
    • Mutfak İpuçları
  • MAĞAZALAR
  • ÜRÜN ÇEŞİTLERİ

Subscribe to Updates

Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

What's Hot

Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları

29 Temmuz 2024

Meyvelerden Dondurma Hazırlama: Pratik Tarifler

25 Temmuz 2024

İş Ortaklarından Gelen Geri Bildirimler Nasıl Değerlendirilmeli?

22 Temmuz 2024
Facebook Twitter Instagram
Seç Market BlogSeç Market Blog
  • BAYİLİK
    • NEDEN SEÇ MARKET
    • İŞ ORTAKLIĞI EL KİTABI
    • BAYİLİK BAŞVURU FORMU
    • SIKÇA SORULAN SORULAR
  • İşini Seç
    1. Parekende Dünyası
    2. Girişimcilik
    3. Tümünü gör
    İş Verimliliğinizi Nasıl Ölçersiniz?
    12 Mayıs 2024
    Zor Müşterilerle Başa Çıkmanın İpuçları
    8 Nisan 2024
    Perakende Dünyasında Tedarik Zincirinin Önemi
    14 Aralık 2023
    ABC Analizi Nedir? Perakende İçin ABC Analizi Neden Önemli?
    10 Kasım 2023
    İş Ortaklarından Gelen Geri Bildirimler Nasıl Değerlendirilmeli?
    22 Temmuz 2024
    Görünmeyen Kayıpları Keşfedin: İşinizin Maliyetini Doğru Yönetin
    19 Temmuz 2024
    Kadın Girişimciler İçin İş Fikirleri
    28 Haziran 2024
    Girişimcilere Destek: İşletme Kredisi Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?
    10 Nisan 2024
    İş Ortaklarından Gelen Geri Bildirimler Nasıl Değerlendirilmeli?
    22 Temmuz 2024
    Görünmeyen Kayıpları Keşfedin: İşinizin Maliyetini Doğru Yönetin
    19 Temmuz 2024
    Kadın Girişimciler İçin İş Fikirleri
    28 Haziran 2024
    İş Verimliliğinizi Nasıl Ölçersiniz?
    12 Mayıs 2024
  • Doğru Seçim
    1. Ev Ekonomisi
    2. Mutfak İpuçları
    3. Tümünü gör
    Meyvelerden Dondurma Hazırlama: Pratik Tarifler
    25 Temmuz 2024
    Bahar Temizliği İçin Nereden Başlamalı?
    25 Haziran 2024
    Yaz Tatilinde Çiçekleri Unutmayın: Evde “Self Watering” Yapma Fikirleri
    6 Mayıs 2024
    Babalar Günü İçin Kendin Yap Hediye Fikirleri
    4 Mayıs 2024
    Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları
    29 Temmuz 2024
    Evde Deneyebileceğiniz Soğuk İçecek Tarifleri
    27 Haziran 2024
    Dünya Çikolata Günü’nü Evde Kutluyoruz: Ev Yapımı Çikolata Tarifi
    8 Mayıs 2024
    Dünya Arı Günü’ne Özel Tarifler: Arıların Hediyesi Bal ile Yapılan Yemekler
    30 Nisan 2024
    Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları
    29 Temmuz 2024
    Meyvelerden Dondurma Hazırlama: Pratik Tarifler
    25 Temmuz 2024
    Evde Deneyebileceğiniz Soğuk İçecek Tarifleri
    27 Haziran 2024
    Bahar Temizliği İçin Nereden Başlamalı?
    25 Haziran 2024
  • MAĞAZALAR
  • ÜRÜN ÇEŞİTLERİ
Facebook Twitter Instagram YouTube
Seç Market BlogSeç Market Blog
Seçmarket Blog » Doğru Seçim » Mutfak İpuçları » Hangi Yiyecekler Derin Dondurucuda Nasıl ve Ne Kadar Saklanır? 
Mutfak İpuçları 29 Haziran 2023

Hangi Yiyecekler Derin Dondurucuda Nasıl ve Ne Kadar Saklanır? 

yiyecekleri dondurucuda saklama
Plastic bags with different frozen vegetables in refrigerator. Food storage
Paylaş
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Pinterest E-posta

Derin dondurucular, mutfakların en etkili kurtarıcılarından biri. Her zaman uzun uzun yemek yapmaya vaktiniz olmayabilir. Ancak yemek için sık sık kullandığınız ürünleri öncesinden hazırlayıp dondurucuya koyarsanız fazla vakit harcamadan lezzetli yemekler yapabilirsiniz. 

 

Yiyeceklerin ilk günkü tazeliğini korumasını kim istemez! Taze kalmasını istediğiniz ürünleri dondurucuda şoklayarak bu isteği gerçekleştirmeniz mümkün. Tabii hangi ürünü nasıl ve ne kadar süreyle saklayabileceğinizi de bilmeniz gerekiyor. Dondurucuya konan hiçbir ürünün ömrü sonsuz değil. Bu sebeple “Pişmiş yemek derin dondurucuda saklanır mı?” sorusunun cevabının yanı sıra besinlerin derin dondurucuda saklama sürelerinden ve nasıl saklanabileceklerinden bahsedeceğiz. 

 

Gelin, ilk olarak hangi yiyeceklerin saklanabileceği konusunu inceleyelim. 

İçerik

  • 1 Derin Dondurucuda Hangi Yiyecekler Saklanır?
  • 2 Derin Dondurucuda Besin Saklama Koşulları ve Süreleri
    • 2.1 Et ve Balık 
    • 2.2 Meyve ve Sebze
    • 2.3 Tereyağı, Margarin ve Peynir
    • 2.4 Ekmek ve Unlu Mamuller 
    • 2.5 Çorbalar
    • 2.6 Kuru baklagiller 

Derin Dondurucuda Hangi Yiyecekler Saklanır?

dondurucuda saklanan yiyecekler

Derin dondurucular; etten balığa, meyveden sebzeye, yağdan peynire pek çok ürüne uzun süre ev sahipliği yapabilir. Aklınıza gelen birçok ürünü dondurucuda saklayabilirsiniz. Ancak 

ürünleri dondurucuda saklarken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalarıyla birlikte saklama süreleri de önemli. 

 

Dilerseniz bir liste yaparak hangi yiyeceğin nasıl ve ne kadar saklanabileceği konusunu değerlendirelim. 

Derin Dondurucuda Besin Saklama Koşulları ve Süreleri

Yiyeceklerin nasıl paketlendiği, dondurucuyu ne sıklıkta açtığınız ve diğer faktörler, donmuş yiyeceklerinizin “raf ömrünü” uzatabilir. Genel olarak pişmiş ya da çiğ et, tavuk, balık veya hamur işleri, meyve, sebze gibi ürünlerin hepsinin bir saklama süresi var. Bazı ürünler uzun süre dondurucuda kalıp bozulmayabilir, ancak lezzetleri kaybolabilir.    

Et ve Balık 

dondurucuda et balık saklama

  • Çiğ ve pişmiş etleri ayrı ayrı saklamalısınız.
  • Tek seferde kullanılabilecek şekilde porsiyonlara ayırarak paketlemelisiniz.
  • Kemikli etleri küçük parçalara ayırarak streçlemelisiniz.
  • Köfteleri buzluğa kaldırmadan önce birbirlerine yapışmamaları için aralarına yağlı pişirme kağıtları koyabilirsiniz.
  • Saklayacağınız etin muhafaza edeceğiniz buzdolabı poşeti ya da streçin içerisinde hava almadığından emin olmalısınız. 
  • Etleri oda sıcaklığında 3 saatten fazla bırakmamalısınız. 
  • Etleri buzluktan çıkardıktan sonra buzdolabına alarak çözülmeye başlamasını sağlamalısınız. Buzluktan direkt oda sıcaklığına maruz kalan et bozulabilir.
  • Çözülen eti asla tekrar dondurmamalı, çözüldükten sonra hızlıca tüketmelisiniz.
  • Buzluğa kaldıracağınız etin üzerine aşağıdaki saklama tablosundan yararlanarak mutlaka son tüketim tarihini ekleyin. 
  • Etlerinizi kısa sürede tüketecekseniz buzdolabınızın alt kısmında, uzun sürede tüketecekseniz buzlukta saklamalısınız. 
  • Pişmiş etin derin dondurucuda dayanma süresi çiğ ete göre daha azdır. En fazla 3 ay bozulmadan saklanabilir.
  • Elektrik kesintisi olduğu takdirde kesintinin süresine göre ürünlerin buzu çözülmüşse yeniden dondurmadan hemen pişirip tüketmenizi öneriyoruz. 

 

Etin Derin Dondurucuda Muhafaza Süresi

 

Tür Saklama Süresi
Pirzola, bonfile, kuşbaşı 4 ay
Biftek 4 ay
Bütün tavuk 12 ay
Bütün hindi 12 ay
Sakatat 4 ay
Kıyma 4 ay
Sucuk 2 ay
Yağlı balık 3 ay
Yağsız balık 6 ay

 

Saklama süreleri, derin dondurucuda -18 derece olarak belirlenmiş ve uygun koşullar (çiğ, uygun paketleme, hava almama durumu vb.) sağlanması durumuna göre hesaplanmıştır. 

Meyve ve Sebze

dondurucuda meyve sebze saklama

  • Turp, kereviz, marul ve salatalık gibi yüksek su içeriğine sahip sebzeler genellikle çözüldükten sonra ıslak hale geleceği için dondurulmamalıdır. 
  • Dondurulmuş sebzelerinizden en iyi şekilde yararlanmak için mısır, mantar, kabak, brokoli ve karnabaharı pişirmek en iyisidir. Soğan ve dolmalık biberi özel hazırlık yapmadan dondurucuda saklayabilirsiniz. 
  • Pişirdiğiniz ürünleri soğuduktan sonra derin dondurucuya kaldırmanız gerekir.
  • Meyveleri soyup dilimleyerek hava geçirmez bir buzdolabı poşetine koyup havasını aldıktan sonra yatay bir şekilde derin dondurucuya yerleştirebilirsiniz.
  • Dondurmak için yıkayıp temizlediğiniz meyve ve sebzelerin iyice kurumasına dikkat edin. 

 

Meyve ve Sebzelerin Derin Dondurucuda Muhafaza Süresi

 

Tür Saklama Süresi
Elma, şeftali, erik 12 ay
Kiraz, çilek, dut 6-9 ay
Portakal, limon  3 ay
Kabak, brokoli, karnabahar, biber 8-12 ay
Mısır, domates, kereviz, havuç, ıspanak  8-12 ay

 

Saklama süreleri, derin dondurucuda -18 derece olarak belirlenmiş ve uygun koşullar (çiğ, uygun paketleme, hava almama durumu vb.) sağlanması durumuna göre hesaplanmıştır. 

Tereyağı, Margarin ve Peynir

dondurucuda tereyağ margarin saklama

 

  • Diğer ürünlerde olduğu gibi tereyağı, margarin ve peynirin de hava almayacak bir kabın ya da buzdolabı poşetinin içerisinde saklanması gerekir. Dilerseniz streç filme sıkı bir şekilde sararak da saklayabilirsiniz.

 

Tereyağı, Margarin ve Peynirin Derin Dondurucuda Muhafaza Süresi

 

Tür Saklama Süresi
Tereyağı 6 ay
Margarin 6 ay
Peynir 6 ay

 

Saklama süreleri, derin dondurucuda -18 derece olarak belirlenmiş ve uygun koşullar (çiğ, uygun paketleme, hava almama durumu vb.) sağlanması durumuna göre hesaplanmıştır. 

Ekmek ve Unlu Mamuller 

dondurucuda ekmek unlu mamul saklama

 

  • Ekmek ya da poğaça gibi unlu mamülleri o an kullanmayacaksanız buzlukta hava almayacak şekilde hazırlayarak muhafaza edebilirsiniz.
  • Dondurduğunuz ekmeği ya da poğaçayı ısıtarak ilk günkü tazeliğine getirebilirsiniz.

 

Ekmek ve Unlu Mamullerin Derin Dondurucuda Muhafaza Süresi

 

Tür Saklama Süresi
Ekmek 3 ay
Poğaça 3 ay

 

Saklama süreleri, derin dondurucuda -18 derece olarak belirlenmiş ve uygun koşullar (çiğ, uygun paketleme, hava almama durumu vb.) sağlanması durumuna göre hesaplanmıştır.

Çorbalar

dondurucuda çorba saklama

  • İçinde süt ürünleri bulunan çorbaların buzlukta saklanmaması gerekir. Buzluktan çıkardıktan sonra ısıtırken süt kesilebilir.  

 

Çorbalar ve Hazır Yemeklerin Derin Dondurucuda Muhafaza Süresi

 

Tür Saklama Süresi
Et sulu çorba 2-3 ay
Sebze çorbası 2-3 ay

 

Saklama süreleri, derin dondurucuda -18 derece olarak belirlenmiş ve uygun koşullar (çiğ, uygun paketleme, hava almama durumu vb.) sağlanması durumuna göre hesaplanmıştır. 

Kuru baklagiller 

dondurucuda baklagil saklama

 

  • Barbunya, nohut, fasulye gibi baklagiller piştikten sonra buzlukta saklanabilir. 
  • Bu baklagilleri haşlayıp süzün. Soğumaya başladıkları zaman saklama poşetlerine yatay bir şekilde yerleştirip havasını alın. Ardından derin dondurucuya yerleştirebilirsiniz. Bu aşamada paketinize tarih eklemeyi unutmayın.
  • “Pirinç derin dondurucuda saklanır mı?” diye düşünüyorsanız pirinç pilavını ya da bulgur pilavını buzlukta saklayabilirsiniz.

 

Derin Dondurucuda Muhafaza Süresi

 

Tür Saklama Süresi
Barbunya 6 ay
Nohut 6 ay
Fasulye 6 ay
Pirinç pilavı 6 ay

 

Saklama süreleri, derin dondurucuda -18 derece olarak belirlenmiş ve uygun koşullar (çiğ, uygun paketleme, hava almama durumu vb.) sağlanması durumuna göre hesaplanmıştır. 

 

Derin dondurucu kullanarak israf etmeden uzun süre saklayabileceğiniz ürünlerle yapacağınız yemekler için şimdiden afiyet olsun!

Paylaş Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp E-posta

İlgili Yazılar

Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları
29 Temmuz 2024
Evde Deneyebileceğiniz Soğuk İçecek Tarifleri
27 Haziran 2024
Dünya Çikolata Günü’nü Evde Kutluyoruz: Ev Yapımı Çikolata Tarifi
8 Mayıs 2024
Dünya Arı Günü’ne Özel Tarifler: Arıların Hediyesi Bal ile Yapılan Yemekler
30 Nisan 2024
Kahve ile İyi Gider: Donut Günü’ne Özel Alternatif Donut Lezzetleri
29 Nisan 2024
Uzun Süre Nasıl Saklanır: Bal Saklama Yöntemleri
17 Nisan 2024
Sosyal Medya
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube
Öne Çıkan Yazılar

Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları

Yeşillikler, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez bir parçası. Ancak taze yeşillikleri uzun süre saklamak bazen zor olabiliyor.…

Meyvelerden Dondurma Hazırlama: Pratik Tarifler

25 Temmuz 2024

İş Ortaklarından Gelen Geri Bildirimler Nasıl Değerlendirilmeli?

22 Temmuz 2024

Görünmeyen Kayıpları Keşfedin: İşinizin Maliyetini Doğru Yönetin

19 Temmuz 2024
Seçmarket Bayilik Başvurusu
Facebook Twitter Instagram Pinterest
  • Anasayfa
  • KVKK
  • HAKKIMIZDA
  • İLETİŞİM
Tüm Hakkı Saklıdır. © 2025 Seç Market. Düzenleme: ROIPUBLIC.

Yukarıya yazın ve aramak için Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.