Girişim fikriniz ne kadar etkili olursa olsun işletmenizi uzun vadede ayakta tutabilmek için mutlaka finansal bir plana sahip olmanız gerekir. Girişimcilik dünyasında başarılı olabilmek için, riskleri tespit etmek ve gelecekteki mali durumu kontrol altına almak önemlidir. Bu nedenle de girişimciler için olmazsa olmaz bir planlama çalışmasıdır diyebiliriz.
Finansal planlama, işletmenin finansal hedeflerini belirlemek, kaynakları etkili bir şekilde kullanmak ve finansal riskleri yönetmek için yapılan ayrıntılı bir süreçtir. Şirketin geleceğini belirleyen bir dizi mali karar almanız gerekir. Finansal verilere bağlı olarak alacağınız kararlar da dolayısıyla finansal hedeflerinize ulaşmanız için yardımcı olur.
Haydi gelin, finansal planlamanın anlamından, nasıl yapılacağına, faydalarından ve dikkat edilmesi gereken önemli noktalara farklı detaylardan bahsedelim.
İçerik
Finansal Planlama Nedir?
Girişimciler için finansal planlama, işletmelerinin finansmanını yönetmek için finansal hedefler belirlemek, stratejik bir plan oluşturmak, planı uygulamak ve bu planın başarısını değerlendirmekten geçer.
Finansal planlama, en basit anlatımla bir işletmenin bilanço, gelir tablosu, nakit akışı ve yatırım gibi tüm mali unsurları içerir. Bu planlama ile şirketin geleceğini şekillendiren mali kararlar belirlenir, riskler hesaplanır, finansal hedefler belirlenir ve somut bir performans standardı oluşturulur.
Finansal Planlama Nasıl Yapılır?
Finansal planlamayı konuştuğumuza göre gelin biraz da girişimciler için finansal planlama yapmanın adımlarından bahsedelim:
- Finansal planlama yaparken ilk olarak büyüme oranını değerlendirmeli ve finansal olarak hedeflerini belirlemelisiniz.
- Ardından gelir ve giderlerinizi belirlemeniz gerekir. Gelir kalemlerinizi kaynaklarınız üzerinden hesaplayabilirsiniz. Gider kalemlerinizi ise personel masrafları, ekipman giderleri, pazarlama gideri gibi işinizle ilgili harcamalarınız üzerinden planlayabilirsiniz.
- Diğer bir adım ise sermaye gereksinimlerinin hesaplanması ve buna göre kaynak yaratılmasından geçer. Finansal kaynak için yatırımcı bulmak için görüşmeler yapılabilir ya da kredi başvurusunda bulunulabilir.
- Gelecekteki nakit akışının nasıl olacağına dair bir tahminde bulunulması gerekir. Bu durum gelir ve gider hesabından ziyade nakit giriş ve çıkışının tahminiyle ilgili bi durumdur. İşletmenin nakit ihtiyaçlarının tahmin edilmesi diyebiliriz.
- Farklı finansal senaryolarda beklenmedik durumlar için plan yapmanız önemli. Risk azaltmak için stratejik kararlar vermeniz gerekebilir. Daha önce aynı işi yapmış insanların finansal olarak karşılaştıkları sorunları araştırıp inceleyebilirsiniz.
- Belirli periyotlarda planınızı inceleyerek hedeflerinizi ve kârlılığınızı yeniden değerlendirin. Verileriniz yaptığınız planla uyuşmayabilir. Ancak takip ederseniz fark edip planlarınızı güncelleyebilirsiniz.
Finansal Planlama Yapılırken Nelere Dikkat Edilir?
Finansal planlama tahminlere dayalı stratejik bir mali plandan oluşsa da dikkat edilmesi gereken bazı adımlar bulunuyor:
- Planlamalarınızı gerçekçilik üzerinden değerlendirerek yapın. İyimser ya da kötümser olmak yerine tutarlı varsayımlar üzerinden planlamaya çalışın.
- Giderlerinizi sabit ve değişken olarak ayırabilirseniz nakit akışını daha kolay tahmin edebilirsiniz.
- Ekonomik verileri mutlaka takip edin. İşinizde kullandığınız herhangi bir ürünün fiyatlarındaki değişimleri gözlemleyerek tahminlerinizi oluşturun.
- İşletme performansında farklılıklar olursa planlarınızı revize edin.
Finansal Planlama Yapabilmek için Kullanılabilecek Araçlar Nelerdir?
Finansal planlama yapabilmek için aşağıdaki araçları kullanabilirsiniz.
- Bilanço ve gelir (kar-zarar) tablosu
- Oran analizi
- Gelecekteki karlılığı hesaplama metodu için kullanılan proforma gelir tablosu
- Bir firmanın tüm maliyetlerini karşılayabilmek için yapması gereken satış seviyesini hesap etmeye yarayan başabaş noktası analizi
- Nakit akış analizi (bütçe)
- Firmanın faaliyetlerini devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu sermayenin elde edebileceği kaynak alternatifleri
Finansal Planlama Türleri Nelerdir?
Bir girişimin ya da şirketin planlarını hayata geçirebilmesi için önemli olan finansal planlamanın iki farklı türü bulunuyor. Yapılan tüm finansal planlar kısa vadeli ve uzun vadeli olarak değerlendiriliyor.
Kısa Vadeli Finansal Planlar
Kısa vadeli planlama, uzun vadeli plana ulaşmak için şirketin mevcut durumunu veya mevcut amacını değerlendirir. Değişiklikler günlük olarak yapılabilir. Genellikle 1 yıllık planlar üzerinden hazırlanır. Kısa vadeli hedefler, uzun vadeli hedeflere bütüncül bir şekilde ulaşma beklentisiyle oluşturulur.
Uzun Vadeli Finansal Planlar
Genellikle 1 yıldan uzun 4-5 yıllık zaman diliminden oluştur. Şirketin büyüme ve gelişme stratejilerini uygulamak için yapılır. Sürekli olarak değişmez.
Finansal Planlama Faydaları Nelerdir?
- Uzun vadeli ve kısa vadeli net bir finansal planınız varsa yatırımcı bulmanız daha kolay olur.
- İşletmenizin gelir ve giderlerini izleyip finansal hedeflere ulaşma konusunda atmanız gereken adımları somutlaştırabilirsiniz.
- İhtiyaç duyduğunuz finansal kaynakları ve bu kaynakları nasıl yönetebileceğiniz planlayabilirsiniz.
- Nakit akışını planlı bir şekilde yöneterek finansal dalgalanmalardan korunabilirsiniz.
Finansal planlama, işletmenin güçlü olmasını ve karar alma süreçlerinde daha bilinçli bir şekilde ilerlemesini sağlar. Eğer iyi bir finansal planlama yapabilirseniz hem işletmenizi beklenmedik zorluklara karşı koruyabilir hem de hedeflediğiniz sürdürülebilir büyümeyi sağlayabilirsiniz.
Sürdürülebilir kazanç hedefleyen bir girişimciyseniz bayilerine finansal destekler sağlayan Seç Market’in avantajlı dünyasına katılmaya ne dersiniz? Seç Market ailesi ile ilgili detaylı bilgi almak için Neden Seç Market? sayfasını ziyaret edebilirsiniz.