Dünya Arı Günü, doğanın en çalışkan polinatörlerini kutlamak ve onların hayati önemini vurgulamak için mükemmel bir fırsattır. 20 Mayıs olarak belirlenmiş bu özel günde, arıların bize sunduğu tatlı ve şifalı hediye olan balın, mutfaklarımızda nasıl sihirli dokunuşlar yaratabileceğini keşfetmek istiyoruz.
Bal, yüzyıllardır sofralarımızda yer alıyor. Bu yazımızda, balın lezzetini yemeklerimize nasıl entegre edebileceğimizi gösteren, arıların emeğinin karşılığını veren özel tariflere yer vereceğiz. Hazırlayacağımız tatlıdan tuzluya, sıcaktan soğuğa her çeşit yemeğin içinde balın nasıl bir fark yarattığını göreceğiz. Şimdi, bu altın nektarın mutfaklarımızda yarattığı lezzet harikalarına birlikte tanık olalım!
İçerik
Ballı Tavuk Kanatları
Malzemeler:
2 kilo tavuk kanadı
2 – 2,5 yemek kaşığı Aytaç Süzme Çiçek balı
1,5 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1,5 tatlı kaşığı kekik
1,5 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı:
Tavuk hariç diğer malzemeleri karıştırarak homojen bir sos elde edin.
Temizlenmiş tavuk kanatlarına bir bıçakla çizik atın ve kanatları sosla harmanlayın.
Yaklaşık 1-2 saat buzdolabında bekletin.
Kanatları yağlı kâğıt serili bir tepsiye dikkatlice dizin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Ballı Hardallı Somon
Malzemeler:
2 dilim somon balığı
2 adet patates
1 kase brokoli
Yeteri kadar tuz, sarımsak tozu, toz karabiber
Yeteri kadar Aytaç Süzme Çiçek balı, hardal
Yapılışı:
Somon balıklarını yağsız fritözün zeminine yerleştirin.
Balıkların etrafına dilimlenmiş patatesleri ve brokolileri yerleştirin.
Üzerine tuz, sarımsak tozu ve karabiber ekleyin.
Fritözü 200 derecede 20 dakikaya ayarlayarak somonları pişirin.
Bal ve hardalı karıştırarak elde ettiğiniz sosu balıkların üzerine ekleyin.
Bal ve Hardallı Tavuk
Malzemeler:
- Kişi sayısı kadar tavuk fileto
- 4 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz, karabiber
Sosu için:
- 3 yemek kaşığı Aytaç Süzme Çiçek balı
- 3 yemek kaşığı hardal
- 2 yemek kaşığı soya sosu
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım su bardağı su
Yapılışı:
- Tavukları tuz ve karabiberle harmanlayın.
- Hardal, soya sosu, bal ve suyu bir kasenin içinde iyice karıştırın.
- Zeytinyağını tavada ısıtıp, tavukları arkalı önlü kızartın.
- Sarımsakları rendeleyip kızarttığınız tavukların üzerine ekleyin.
- Kısık ateşte, kapağı kapalı olarak yaklaşık 10 dakika daha pişirin.
- Tarifin ikinci aşamasında hazırladığınız muhteşem sosunuzu üzerine ekleyip, tavuğunuzu servis edebilirsiniz!
Bal ve Soya Soslu Tavuk Izgarası
Malzemeler:
- 750 gr tavuk göğüs eti
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- 2 yemek kaşığı soya sosu
- 2 yemek kaşığı Aytaç Süzme Çiçek balı
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı un
- Tuz
- Karabiber
- Eser miktarda un (tavukları bulamak için)
Üzeri için:
- Susam
- Taze soğan
Yapılışı:
- Tavuk göğüs etlerini ortadan keserek inceltin ve üzerine tuz ile karabiber serpin.
- Geniş bir kaseye un dökün ve tavuk göğüs etlerinin her iki yüzeyini de una bulayın.
- Uygun bir tavada tereyağını eritin ve unladığınız tavukları her iki yüzeyi güzelce kızarana dek kızartın.
- Kızaran tavukları tekrar tereyağı ile karıştırın ve küçük küçük doğradığınız sarımsaklar ile bir tatlı kaşığı unu ekleyerek karıştırmaya devam edin.
- Soya sosunu, elma sirkesini ve balı da ekleyip iyice karıştırın.
- Tavuk göğüs etlerinin her yerini sosa bulayın ve ocaktan alın.
- Pişen soya soslu ballı tavukların üzerine susam ve küçük küçük doğranmış taze soğan serperek servis edin.
Bal ve Zencefilli Havuçlar
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı Aytaç Süzme Çiçek balı
- 750 gram havuç
- 1 soğan
- 1 çay kaşığı limon suyu
- 1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
- Tuz
Hazırlık:
- Tereyağını büyük bir tavaya koyup, orta ateşte eritin.
- Havuçları ince ince, boydan kesip tavaya ekleyin.
- İnce kıyılmış soğanlar ile tuzu tavaya ekleyip, ara ara karıştırarak yumuşayana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.
- Son olarak limon suyu, zencefil ve balı pişen karışıma ilave edin.
- Sık sık karıştırarak iyice parlayana dek yaklaşık 1 dakika pişirin.
Bal ve Limonlu Tavuk Salatası
Malzemeler:
- 2 tavuk göğsü
- 2 diş sarımsak
- Rendelenmiş 1 limon kabuğu
- 1 yemek kaşığı Aytaç Süzme Çiçek balı
- Çeyrek su bardağı limon suyu
- Çeyrek su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kekik
Hazırlık:
- Tavuk göğüslerini yıkayın ve suyunu iyice süzüp kenara ayırın.
- Bal, limon suyu, pul biber, kekik ve tuzu bir kasenin içinde iyice çırpın.
- Tavuk göğüslerini kuşbaşı dilimleyin.
- Tavukları, bir kasede çırptığınız karışıma koyun ve ellerinizle iyice harmanlayın.
- Kabın üzerini streç filmle kapatın ve kabı buzdolabında en az 2 saat bekletin. (Eğer bu marine işlemini 1 gece önceden yaparsanız, tavuklar sosu daha iyi çekecek ve daha lezzetli olacaktır.)
- Fırınınızı 200 dereceye ayarlayın ve ısıtmaya başlayın.
- Tavukları dolaptan çıkarın ve sosla iyice karıştığına emin olun.
- Tavukları fırın poşetine yerleştirin ve ağzını bağlayın. Kürdan yardımıyla birkaç tane delik açın ve poşeti tepsiye yerleştirip fırında pişirin. (Bu süre fırına göre değişiklik gösterebilir, ama en az 30 – 40 dakika pişirmelisiniz.)
- Tavuklar piştikten sonra fırından çıkarıp servis tabağına alabilirsiniz.
Bal ve Bademli Hindi
Malzemeler:
- 1 bütün hindi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı Aytaç Süzme Çiçek balı
- 1 su bardağı kabuksuz ve bütün badem
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- 2 diş ezilmiş sarımsak
- 1 adet limonun suyu
Hazırlık:
- Hindiyi iyice yıkayın ve fazla suyunu süzerek kurulayın.
- Zeytinyağı, bal, tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kekik, kimyon, toz zencefil ve ezilmiş sarımsakları bir kasenin içinde güzelce karıştırın.
- Hindinin içine limon suyunu dökün ve bademleri içeriye dikkatlice yerleştirin.
- Hazırladığınız sosu hindinin her yerine eşit şekilde sürün.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, hindinin göğsü iyice kızarana kadar yaklaşık 2 – 2,5 saat pişirin.
- Pişirme süresi boyunca hindiyi kendi suyuyla ara ara soslayın.
- Pişen hindiyi fırından çıkarın ve dilimleyerek servis yapın.
Ballı Lokma Tatlısı
Hamur Malzemeleri:
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı ılık su
- 1 çay kaşığı kuru maya
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 tutam tuz
Şerbet Malzemeleri:
- 2 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı Aytaç Süzme Çiçek balı
- Birkaç damla limon suyu
Kızartmak İçin:
- Kararınca sıvı yağ
Yapılışı:
- Hamur malzemelerini bir kaba alıp, iyice karıştırın.
- Hamurun üzerini örtüp, ılık bir yerde yaklaşık 1 saat boyunca mayalanmaya bırakın.
- Şerbet malzemelerini bir tencereye alıp kaynatın.
- Karışım iyice kaynadığında, soğumaya bırakın.
- Mayalanan hamurdan küçük parçalar koparıp, kızgın yağda altın rengi alana kadar kızartın.
- Kızaran lokmaları yağdan çıkarıp, soğuyan şerbete batırın ve şerbeti çekmesi için bir süre bekletin.
- Şerbeti çeken lokmaları servis tabağına alıp üzerine bal gezdirin.
Mutfakta yeni lezzetler keşfetmeyi seviyorsanız, Evde Yapabileceğiniz Katkısız Meyve Suyu Tarifleri yazımıza da göz atmanızı öneririz!