Közlenmiş patlıcan, yoğurtlu patlıcan, zeytinyağlı patlıcan… Patlıcanlı yemek çeşitleri hayli fazla. Çünkü hangi yemeğin içerisine girerse o yemeği güzelleştirmeyi başarıyor. Eğer akşama ne yemek pişireceğinizi bilmiyorsanız ve patlıcanlı yemek tarifi arıyorsanız bu önerilerden biri mutlaka işinize yarayacak.
Bir somun ekmek ve lezzetli bir sos ile gününüzü güzelleştiren patlıcanlı yemekleri hazırlamak için çok uzun uğraşlar vermek yerine bazı püf noktaları izlemek yeterli. Gelin, patlıcanlı tariflerimize kızartmadan başlayalım.
İçerik
Patlıcan Kızartması
Patlıcanla yapılacak en pratik yemeklerden biri şüphesiz patlıcan kızartması. Hem vegan hem de vejetaryenlerin yüzünü güldüren patlıcan kızartmasının yapımı için dikkat etmeniz gereken püf nokta ise patlıcanları yıkayıp alacalı kestikten sonra tuzlu suda bekletmek.
Patlıcanları tuzlu suda bekletmezseniz acı kalacaktır. 20 dakika suda beklettikten sonra kurulayıp yağda kızartabilirsiniz. “Kızartma çok yağlı, daha hafif olsun; ama kızartma tadı da alayım.” derseniz fırın ya da airfryer’da 180 derecede 15 dakika pişirebilirsiniz.
Zeytinyağlı Patlıcan Yemeği
Patlıcanınız var ve hem sulu yemek olsun istiyorsunuz hem de etsiz olmasını tercih ediyorsunuz. O zaman zeytinyağlı patlıcan yemeği yapmaya ne dersiniz? Kızartma tarifindeki gibi patlıcanları hazırlayın. 4-5 patlıcan için 1 orta boy soğanı yemeklik doğrayın. Ardından da 4 tane biberi incecik doğrayın. Soğanları orta ateşte ısınan tencereye alın. Tabii öncesinde zeytinyağını kızdırmayı unutmayın.
Soğanlar pembeleştikten sonra biberi ekleyin. 2-3 domates ve 2 diş sarımsak rendeleyin. Biberler de kavrulduktan sonra domates ve sarımsak rendesini tencereye alıp tuz ekleyin. Birkaç dakika sonra yanlarına patlıcanları da ekleyip kendi suyuyla pişmeye bırakın. Patlıcanlar yumuşadıysa yemeğiniz pişmiş demektir. Soğuk servis edebilirsiniz.
Patlıcan Közleme
Fırında patlıcan yaparak köz tadına ulaşabileceğinizi biliyor muydunuz? Burada önemli olan, patlıcanları güzelce yıkayıp üzerinde çeşitli delikler açmak. Çatal ya da bıçak yardımıyla patlıcanlar üzerinde delikler açtıktan sonra önceden 200 derecede ısıttığınız fırında 30 dakikada lezzetli közlenmiş patlıcanlar yiyebilirsiniz. Eğer airfryer’da yapmak isterseniz 200 derecede 15 dakikada pişirebilirsiniz. Közlenmiş patlıcanı sarımsaklı yoğurtla servis edebilirsiniz.
Patlıcan Salatası
Patlıcan salatası için patlıcan ve biber közlemeniz gerekiyor. Közleme ile ilgili yapılacaklar konusundan patlıcan közleme tarifimizde bahsetmiştik. Salatayı yapmak için ise domates, soğan ve sarımsak kullanmanızı öneriyoruz. Domatesleri küçük küçük doğradıktan sonra soğanları da piyazlık doğrayabilirsiniz. Soğanları mutlaka tuz ile ovmanızı öneriyoruz ki hem acısını alsın hem sindirmesi kolay olsun.
Sarımsakları da küçük küçük doğradıktan sonra sıra közlediğiniz patlıcan ve biberlere geliyor. Soğumalarını bekledikten sonra biber ve patlıcanı da ince ince doğrayıp diğer sebzelerin yanına alabilirsiniz. Zeytinyağı ve tuzu ekleyip yavaş yavaş karıştırdıktan sonra salatanız hazır.
Patlıcan Musakka
Musakka ilk duyulduğunda pratik bir yemek olarak düşünülmese de pişmesiyle birlikte 1 saat bile sürmeden yemeğe hazır hale gelen bir patlıcan yemeği. Yanına da pirinç pilavı yaparsanız misafirlerinize bile bu ikiliyi rahatlıkla servis edebilirsiniz. Musakkayı yapmak için öncelikle patlıcanları halka halka dilimleyip 20 dakika tuzlu suda bekletmeniz gerekiyor.
1 adet orta boy soğanı yemeklik doğrayıp tavada kavurmaya başlayın. Sonrasında 3-4 adet biber ekleyip kavurmaya devam edin. 1 yemek kaşığı domates salçasıyla 250 gram kıymayı kavurduğunuz soğan ve biberin yanına ekleyin. Biraz tuz, biraz karabiber ekledikten sonra biraz pişirip kenara alın.
Şimdi, sıra geldi patlıcanları kızartmaya. Sudan çıkardığınız patlıcanları iyice kurulayıp kızgın tavada pişirin. Pişen patlıcanları tencereye alıp üzerine az önce hazırladığınız salçalı kıymalı sosu dökün. Bir su bardağı su ekleyip 10 dakika daha pişirin. İşte bu kadar!
Şakşuka
Şakşuka hem meze hem başlangıç olarak tercih edilen lezzetli bir yemek. Bu lezzette temel olarak her şeyi küp küp doğrayıp kızartıyoruz. Ana malzememiz elbette patlıcan. Patlıcanın yanına ise patates ve biber ekleyebilirsiniz.
Şakşukayı asıl lezzete kavuşturan şey domates sosu. Kızarttığınız tüm sebzelerin üzerine bol sarımsaklı ve patates sayısı kadar domates ekleyerek bir sos yapabilirsiniz. Domatesleri ince ince doğradıktan sonra üzerine ince kıyılmış ya da rendelenmiş sarımsakları ekleyebilirsiniz. Tuz ve karabiber gibi baharatları da sosta kullandıktan sonra arada yavaş yavaş karıştırıp kıvam almasını bekleyin. Sos kıvamını alınca kızartmaların üzerine döküp keyifle yiyebilirsiniz.
Patlıcanlı Pilav
Pirinç pilavını sade bir şekilde ya da şehriye ile birlikte yapmaktan ya da yemekten sıkılmış olabilirsiniz. O zaman bunlara güzel bir alternatif oluşturabilecek patlıcanlı pilavı denemeye ne dersiniz? Bu tarifte patlıcanları küp küp doğrayıp acısını almak için tuzlu suda bekletin, ardından kızartın.
Patlıcanlar tuzlu suda dinlenirken ilk önce 1 orta boy soğanı, sonrasında 2 domatesi rendeleyip tencerede soldurun. Ardından 2 su bardağı pirinç ve aynı oranda su ekleyin. Sıra geldi baharatlara… Burada bir tatlı kaşığı tuz, göz kararı nane ve kimyon kullanabilirsiniz. Patlıcanları da tencereye aldıktan sonra hepsini karıştırın ve orta ateşte pişmeye bırakın. Suyunu çektikten sonra dinlendirip afiyetle yiyebilirsiniz.
Zeytinyağlı Patlıcan Rulosu
Daha önce zeytinyağlı patlıcan rulosu yapmış mıydınız? Akşam yemeğine misafiriniz varsa, çok vaktiniz yoksa ve sunumu güzel, yapımı kolay bir yemek arıyorsanız belki yapmanın zamanı gelmiştir. “Zeytinyağlı patlıcan rulosu nasıl yapılır?” diyorsanız anlatalım.
3-4 patlıcanı uzun ve ince şekilde doğrayın. Acısını almak için 15-20 dakika tuzlu suda bekletebilirsiniz. Patlıcanlar beklerken orta boy soğanı doğrayıp tavaya alın, pembeleştikten sonra küp küp doğradığınız 2 domatesi ekleyin. Ardından biraz şeker, küçük küçük kestiğiniz 3 diş sarımsak, biraz tuz ve biraz karabiber ekleyin. Pişince tavayı kenara alın.
Şimdi, sıra geldi patlıcanları kızartmaya. Patlıcanları orta ateşte kızarttıktan sonra rulonun başlangıcı olacak noktaya, hazırladığınız domatesli karışımdan koyun. Ardından rulo yapıp kürdan takın. Bu şekilde patlıcanların içlerini doldurup 180 derecelik fırına alın. Üzerine sıcak suyla kıvam verdiğiniz salçalı suyu gezdirin. Pişene kadar fırında bekletin. Afiyet olsun.