Günlük beslenme rutinlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan bal, her yönüyle dikkat çekici bir yiyecek. Arıların bir kilogram bal için milyonlarca çiçeği ziyaret etmesi ve bu çiçeklerden topladıkları nektarları mide enzimleri sayesinde kimyasal değişime uğratarak bala dönüştürmesi, balın ne kadar özel bir yiyecek olduğunu gösteriyor.
Öğün fark etmeksizin günün her saati tüketilebilen bal, özellikle kahvaltıda kaymak gibi süt ürünleriyle eşleştirilerek yenebiliyor. Bunun yanında içeceklere lezzet katmak için de kullanılıyor. Ayrıca uzun ömürlü olmasını da balın şaşırtıcı özelliklerinden biri olarak gösterebiliriz. Fakat bu ömrün yeterince uzun olması için balın doğru yöntemlerle saklanması gerekiyor. Peki siz polenli, petek ve süzme bal nasıl saklanır, biliyor musunuz?
Gelin, doğru bal saklama yöntemlerine birlikte göz atalım.
İçerik
Bal Nasıl Saklanır?
Bal, yapısı gereği oldukça uzun ömürlü bir yiyecektir. Sahip olduğu özellikler sayesinde uzun süre bozulmadan saklanabilir. Fakat balın bu özelliklerinden faydalanabilmek için doğru saklama koşullarını sağlamanız gerekiyor. Yanlış yöntemlerle sakladığınız takdirde bal; lezzetini, kokusunu, kimyasal yapısını ve faydalı içeriğini kaybedebilir.
Balı bozulmadan saklamak için güneşten ve sıcaktan uzak tutup hava ve nem almasını da önlemeniz gerekiyor. Bu nedenle hem sakladığınız yer hem de balı koyduğunuz kap önem taşıyor. Kısaca özetlemek gerekirse balı cam kavanozda, hava almasını önleyerek ve güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde oda sıcaklığında saklamalısınız.
Şimdi, bal saklamanın püf noktalarına ve saklama sürecinde dikkat edilecek noktalara yakından bakalım.
Balı Saklarken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
Balınızı güvenli bir şekilde saklamak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta bulunuyor. Bu detaylara dikkat ettiğiniz takdirde balınızı çok uzun süre ilk günkü lezzetinde saklayabilirsiniz. İşte, bal saklarken dikkat etmeniz gereken 10 detay:
- Balı, ortalama oda sıcaklığı olan 18 – 24 dereceler arasındaki sıcaklığa sahip bir ortamda, mutfak tezgâhında veya erzak dolabında saklayın.
- Bal saklamak için mutlaka kapaklı bir cam kap veya cam kavanoz kullanın.
- Balı koyduğunuz kabın veya kavanozun kapağını sıkıca kapattığınızdan emin olun ve balın hava almasını mutlaka önleyin.
- Hava geçiren kapaklara sahip kap ve kavanozları bal saklamak için kullanmayın.
- Balın doğrudan veya dolaylı olarak güneş ışığına maruz kalmasını önleyin ve bal kavanozunu çok fazla ışık almayan bir yere koyun.
- Nemlenmesini önlemek için balınızı serin ve kuru bir yerde saklayın.
- Su ile temas bal için riskli bir durumdur. Bu nedenle balın içine su karışmasını önleyin ve ıslak araçlarla kavanozdan bal almayın.
- Bal almak için kullandığınız kaşık ve benzer araçları kavanozun içinde bırakmayın.
- Balın ısıya maruz kalmaması için bal kavanozunu ocak, fırın gibi ısınan ve sıcaklık yayan aletlerin yakınlarına koymayın.
- Balı kullandıktan sonra kapağını kapatmadan önce kavanozun içindeki hava kabarcıklarını giderin.
Bal Buzdolabında Saklanır mı?
Gıda ürünleri çabuk bozulmasın diye çoğunlukla buzdolabında saklanır. Fakat bal için bu bir şart değildir. Balı uzun süre bozulmadan saklayabilmek için buzdolabına koymak zorunda değilsiniz. Çünkü bal için ideal ortam oda sıcaklığıdır. Eğer çok sıcak bir bölgede yaşamıyorsanız ve oda sıcaklığınız normalin üzerinde olmuyorsa balı buzdolabında saklamanıza gerek yok.
Buna karşın balı buzdolabında saklamak isterseniz bu da bir sorun teşkil etmez. Fakat balın soğuk ortamlarda kristalleşme veya şekerlenme gibi reaksiyonlar göstereceğini de unutmamalısınız. Bu arada bu durum bozulma belirtisi değildir ve şekerlenmiş balları da rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Bal Plastik Kapta Saklanır mı?
Plastik kaplar, gıda ürünlerini saklamak için pek tavsiye edilmez. Aynı durum bal için de geçerlidir. Az miktarda balınız varsa ve birkaç gün içinde tüketecekseniz plastik kap kullanabilirsiniz. Fakat balı doğru bir şekilde uzun süre saklamak istiyorsanız mutlaka cam kapları tercih etmelisiniz.
Petek Bal Nasıl Saklanır?
Petek bal, süzme bala göre daha farklı gibi görünüyor olabilir. Aslında tek fark, süzme işleminin uygulanmamış olmasıdır. Süzme ballar, bu peteklerin süzülmesiyle elde edilir. Yani peteklerin içindeki bal ile süzme bal aynıdır. Dolayısıyla petek ballar da süzme ballarla aynı şartlar altında saklanmalıdır.
Petek balınızı parçalara ayırarak hava geçirmeyen bir kaba koyarak saklayabilirsiniz. Bu kabı güneş ışığı almayan ve sıcak olmayan bir yere koyduğunuzdan da emin olmalısınız.
Polenli Bal Nasıl Saklanır?
Polenli bal tüketiyorsanız saklama konusunda biraz daha dikkatli olmalısınız. Çünkü polen, tamamen çiçek tozundan oluşur. Bu da oda sıcaklığında saklanmaya pek uygun olmadığını gösterir. Oda sıcaklığında veya sıcak ortamlarda saklanan polenlerde güvelenme gibi sorunlar görülebilir. Bu nedenle polenli balları daha soğuk ortamlarda yani buzdolabında saklamanız daha uygundur.
Arı Sütü Bal Karışımı Nasıl Saklanır?
Arı sütü de tıpkı polen gibi oda sıcaklığında saklanmaya uygun olmayan bir yapıdadır. Arı sütünün içerisindeki maddeler, oda sıcaklığı gibi sıcaklık seviyelerinde bozulma gösterebilir. Bu nedenle arı sütü karıştırdığınız balları da normal bal saklama yöntemleriyle saklayamazsınız. Arı sütü ve baldan oluşan karışımı da buzdolabında saklamanız gerekir.
Gıda ürünleri için klasik saklama yöntemleri olsa da bal gibi farklı yapıdaki yiyecekler, duruma göre değişen saklama koşulları gerektirir. Duruma göre saklama yöntemi değişen bir başka yiyecek ise avokadodur. Avokado saklamanın püf noktaları için “Doğru Bir Şekilde Nasıl Saklanır: Avokado Saklama Yöntemleri” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.