Birikim yapmak isteyip bu konuda herhangi bir adım atmadıysanız geç kaldığınızı düşünmeyin. Çünkü her ay para biriktirmek için yeni bir başlangıç! Üstelik, bazı basit kararları vererek ve tasarruf ederek birikim yapmanız mümkün.
Finansal güvenlik ve gelecek için para biriktirmek her zaman çok önemli. Ev ekonomisine katkıda bulunmak ve birikim yapabilmek için tasarruf yöntemlerini kullanmak ise oldukça uygulanabilir bir seçenek.
Para biriktirmek için anlık olarak bazı adımlar atıyor olabilirsiniz. Ancak net kararlar aldığınız bir liste yaparsanız her şey daha kontrollü ve net olacak. Biz de bu listeyi oluşturabilmeniz için yardımcı olacak farklı para biriktirme yöntemleri paylaşacağız.
Haydi gelin tasarruf yöntemlerini detaylıca inceleyelim.
İçerik
- 1 Para Biriktirmek için Hedef Belirleyin
- 2 Gıda İsrafını Azaltın
- 3 Market Alışveriş Listesini Önceden Hazırlayın
- 4 Evde Yemek Yapma Alışkanlığı Edinin
- 5 Tek Kullanımlık Eşyalardan Vazgeçin
- 6 İleri Dönüşüm Yapın
- 7 Enerji, Su ve Isı Tasarrufu Yapın
- 8 İndirimleri Değerlendirin
- 9 Yatırım Seçenekleri ve Tasarruf Planlarını Değerlendirin
Para Biriktirmek için Hedef Belirleyin
Hedef belirlemek, bir konuda ilerleme kat etmek için en büyük motivasyonlardan biri. Eğer belirli bir amacınız olursa disiplinli bir şekilde ve bu hedefe göre harcamalarınızı şekillendirebilirsiniz. Gelecek için yatırım yapabilir ya da acil durumlar için kendinize bir fon oluşturabilirsiniz. Para biriktirme yolları arıyorsanız ilk olarak buradan başlamanızı öneriyoruz.
Gıda İsrafını Azaltın
2021 BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu‘na göre Türkiye’de her yıl kişi başı 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. Bu noktada bireysel alınan kararlar sadece para biriktirmenizi sağlakla kalmıyor aynı zamanda da Dünya’nın geleceği küçük ama önemli adımlar atmanızı sağlıyor. Yani, alışveriş yaparken son kullanma tarihine bakarak tüketebileceğiniz ürünleri seçmek, artan yemekleri çöpe atmak yerine dondurmak ya da uygun bir şekilde saklamak, taze olan ürünleri de hızlıca tüketmek hayli önem taşıyor.
İsrafı azaltmak için daha önce hazırladığımız yazılara göz atabilirsiniz.
Hangi Yiyecekler Derin Dondurucuda Nasıl ve Ne Kadar Saklanır
Evde Kalan Meyveleri Değerlendirin: 4 Farklı Smoothie Tarifi
Atma Değerlendir: Bayat Ekmekten Lezzetli Tarifler
Artan Pilavı Değerlendirmek için 6 Lezzetli Tarif
Market Alışveriş Listesini Önceden Hazırlayın
Markete gittiğinizde ihtiyacınız olmasa da bir anda sepetinizde bulduğunuz ürünler olabilir. Daha önceden bir ihtiyaç listesi hazırlamazsanız ihtiyacınız olmayan ürünleri bir anda poşetinizde bulmanız şaşırtıcı olmayacaktır. Planlı alışveriş yaparak gereksiz harcamaları önleyebilirsiniz. Önceden hazırladığınız alışveriş listesi sayesinde sadece ihtiyacınız olan ürünleri satın alırsınız. Bütçeniz için uygun fiyatlı ürünler bulabilmek için Seç Marketlere uğrayabilirsiniz. Ayrıca Mutfak Alışverişinde Tasarruf Yöntemleri Nelerdir başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Evde Yemek Yapma Alışkanlığı Edinin
Sürekli dışarıda yemek yemek aile bütçeniz için epey maliyetli olabilir. Daha uygun fiyatlı ve sağlığınızı destekleyecek yemekler yapmaya ne dersiniz? Çoğu zaman yorucu gelse de haftalık olarak yapacağınız bazı düzenlemelerle daha kolay bir şekilde yemek yapabilirsiniz. Örneğin, vaktiniz olduğunda yemeklik malzemeleri önceden yıkayıp keserek pişirmeye hazır hale getirebilirsiniz. Saklama koşullarını öğrenmek için ise Hangi Yiyecekler Derin Dondurucuda Nasıl ve Ne Kadar Saklanır? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Haftalık bir yemek programı da çıkarırsanız alışveriş listenizi de buna göre düzenleyebilirsiniz.
Tek Kullanımlık Eşyalardan Vazgeçin
Tek kullanımlık eşyalar çoğu zaman pratik bir seçim olabiliyor. Ancak sürekli kullanımda hem maliyetli hem de çevreye oldukça zararlı bir seçim olduğunu da unutmamak lazım. Alışveriş poşetleri yerine bez çanta kullanarak ve plastik şişe yerine cam şişe taşıyarak hem sürdürülebilirliğe katkıda bulunabilir hem de tasarruf edebilirsiniz.
İleri Dönüşüm Yapın
Upcycling yani ileri dönüşüm kullanmadığınız eski eşyaları (mobilya, kıyafet vb.) tamir etmek, yenileyerek farklı bir amaç için yeniden kullanmak tasarruf etmenin yollarında biri. Evinizde kullanmadığınız eski eşyalar varsa bu yöntemle tekrar kullanılır hale getirebilirsiniz. Ayrıca ikinci el eşyalara da şans vermeyi deneyebilirsiniz.
Enerji, Su ve Isı Tasarrufu Yapın
Evinizde ihtiyacınız olmayan elektrik kullanımını azaltarak enerji tasarrufunda bulunabilirsiniz. Odadan çıkarken ampulleri söndürmeyi ve enerji tasarruflu ampul kullanımını örnek gösterebiliriz. Ayrıca kullanmadığınız elektrikli eşyaların fişlerini prizden çıkarmak da tasarruf sağlar. Suyu mümkün olduğunca gerekli durumlarda kullanarak faturanızda su tasarrufu sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde doğalgaz gibi kullanımlarınızdan tasarruf yaparak faturanızdan takip edin ve ay sonunda kontrol edin. Dikkatli kullanımlarınızda aradaki farkı göreceksiniz.
İndirimleri Değerlendirin
Satın almadan önce indirim kataloğuna bakarak karar verebilirsiniz. Haftalık alışverişlerinizde indirimli ürünleri tercih edin. Seç Market’in sürekli güncellenen indirimlerini takip etmeyi unutmayın. Güzel mutfağınızda pişen en lezzetli yemekleriniz için kaliteli ürünleri uygun fiyata size en yakın Seç Market ya da Bizim Toptan mağazalarında bulabilirsiniz.
Yatırım Seçenekleri ve Tasarruf Planlarını Değerlendirin
Bankaların tasarruf planlarını ve farklı kanalların yatırım seçeneklerini araştırabilirsiniz. Yaptığınız tasarruf yöntemleriyle artırdığınız bütçeyi yatırım yaparak değerlendirebilirsiniz. Tasarruf planları oluşturarak, birikimlerinizin büyümesini sağlayarak hedeflerinize ulaşabilirsiniz.
Planlı bir şekilde hem tasarruf yapabilmek hem de israfı önlemek mümkün. Artık kendinize bir hedef belirleyip disiplinli bir şekilde uygulayarak, maddi açıdan daha güvenli bir gelecek için adımlar atabilirsiniz!