Ramazan ayı, hayatımızda değişiklikler gerektiren bir dönem. Bu değişiklikler de en başta sofralarımızda oluyor. Oruç sürecinde sabırsızlıkla beklenen iftar sofralarını hem lezzetli hem de huzurlu bir şekilde hazırlamak da geleneklerimizin bir parçası. Fakat iftarda ne yemeli, ne yememeli dikkat etmek gerekiyor. Peki, iftarda ne yenir ve hangi yiyeceklerden uzak durulması gerekir?
İçerik
İftarda Ne Yenir?
Ramazan’da oruç tuttuğunuz takdirde doğal olarak tüm günü besin ve sıvı tüketmeden geçirirsiniz. Akşam olup iftar vakti geldiğinde ne yiyeceğinizi düşünmek ise sizi yorabilir. Bu nedenle iftarda ne yiyeceğinize önceden karar vermenizde fayda var. Karar verirken de bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.
İftarda geleneksel yemeklerin hemen hepsi yenebilir. Kuracağınız sofranın içeriğini belirlemekte özgürsünüz. Ama yine de midenizi yormayacak gıdalar seçmenizde fayda var. Uzun süren bir açlığın üzerine ağır yemekler yemek midenizi yorabilir. Bu nedenle daha hafif seçeneklere yönelmelisiniz.
İftar yemeği seçerken az porsiyonla doyabileceğiniz yemekleri de tercih edebilirsiniz. Böylece midenizde ağırlık hissetmeden karnınızı doyurabilirsiniz. Yani sofranızı daha büyük porsiyonlarla değil, daha fazla yiyecek çeşidi ile zenginleştirmelisiniz. Çünkü iftar sonrası hareket edip enerji tüketebileceğiniz çok fazla zamanınız olmayabilir. Ayrıca iftar yaparken sahurda da yemek yiyeceğinizi unutmamalısınız.
İftar Menüleri Nasıl Olmalıdır?
İftar menülerinizi, normal günlerde hazırladığınız menülere göre daha farklı oluşturmalısınız. Bunun sebebi, ertesi gün uzun süre besin ve sıvı tüketemeyecek olmanızdır. Ayrıca tüm gün boyunca yemek yemediğiniz için iftarda dengeli beslenmeniz önemli. Bu noktada iftar menünüzü başlangıç ve ana yemekler olarak ikiye ayırabilirsiniz.
Başlangıç menünüzü sıvı ağırlıklı tutabilirsiniz. Tüketmeniz gereken başlıca sıvı elbette sudur. Geleneksel sofralarımızın çok sevilen başlangıç yemeklerinden biri olan çorbayı da bu aşamada tüketebilirsiniz. Tatlı ihtiyacınızı ise Ramazan meyvesi hurma ile giderebilirsiniz. Başlangıç sonrası 15 – 20 dakikalık bir ara verip ana yemeğe geçebilirsiniz.
İftar Sofrasında Besin Dağılımı Nasıl Olmalıdır?
İftarda yapılacak yemekler için besin dağılımı da önem taşır. Oruç sürecinde vücudunuz enerji tüketeceği için iftarda bu enerji ihtiyacınızı karşılayacak şekilde beslenmenizde fayda var. Bu nedenle menünüzü karbonhidrat, protein ve yağ açısından zengin besinlerle çeşitlendirebilirsiniz.
Oruç Tutarken Uzak Durulması Gereken Besinler
Oruç tutarken uzak durmanız gereken besinler, sizi gün içerisinde susatacak besinlerdir. Yedikten sonra sizi çok susatan bazı besinler vardır. Bu besinleri bir süre menünüzden çıkararak su konusunda kendinizi biraz daha rahatlatabilirsiniz. Günlük hayatta çok su içmenize sebep olan yiyecekleri iftar sofranızdan uzak tutabilirsiniz.
30 Günlük İftar Menüsü
İftar menüleriyle ilgili birkaç ipucu verdiğimize göre artık “İftarda ne yapsam, iftarda ne pişirsem?” gibi düşünceleri olanlara cevap verebiliriz. İşte, 30 günlük Ramazan menüsü:
1. Gün İftar Menüsü:
Sebze çorbası
Tavuk tantuni
Bulgur pilavı
Haydari
Kek
2. Gün İftar Menüsü:
Mercimek çorbası
Kürdan kebabı
Pirinç pilavı
Ayva tatlısı
3. Gün İftar Menüsü:
Domates çorbası
Köri soslu tavuk
Spagetti
Kaşık salatası
Kadayıf tatlısı
4. Gün İftar Menüsü:
Havuç çorbası
Beyti kebabı
Sade pirinç pilavı
Şehriyeli salata
Çikolatalı puding
5. Gün İftar Menüsü:
Mercimek çorbası
Ekşili sulu köfte
Pirinç pilavı
Kaşık salatası
Cacık
Profiterol
6. Gün İftar Menüsü:
Yayla çorbası
Tavuk döner
Beşamel soslu makarna
Mevsim salatası
Şekerpare
7. Gün İftar Menüsü:
- Toyga çorbası
- Püreli tas kebabı
- Köz biber salatası
- Pirinç pilavı
- Kemalpaşa tatlısı
8. Gün İftar Menüsü:
- Ayran aşı çorbası
- Orman kebabı
- Şark pilavı
- Mevsim salata
- Sufle
9. Gün İftar Menüsü:
- İçli köfte
- Taze fasulye
- Pirinç pilavı
- Çoban salata
- Kazandibi
10. Gün İftar Menüsü:
- Ezogelin çorbası
- İskender
- Yaprak sarma
- Girit ezmesi
- Kalburabastı tatlısı
11. Gün İftar Menüsü:
- Mısır çorbası
- Fırında tavuklu bezelye
- Şehriyeli pirinç pilavı veya erişte
- Ekmek kadayıfı
12. Gün İftar Menüsü:
- Tavuk suyu çorba
- Fırında beşamel soslu güveç
- Domatesli bulgur pilavı
- Roka salatası
- Güllaç
13. Gün İftar Menüsü:
- Kesme çorbası
- Kıymalı patates oturtma
- Etli kuru dolma
- Makarna
- Keşkül
14. Gün İftar Menüsü:
- Yüksük çorbası
- Çiftlik kebabı
- Sade bulgur pilavı
- Havuç tarator
- İrmik helvası
15. Gün İftar Menüsü:
- Domates çorbası
- Tekirdağ köfte
- Pirinç pilavı
- Yoğurtlu kereviz salatası
- Sütlaç
16. Gün İftar Menüsü:
- Buğdaylı yayla çorbası
- Etli taze fasulye
- Sebzeli tavuk salatası
- Pilav
- Dondurma
17. Gün İftar Menüsü:
- Mantar çorbası
- Hünkarbeğendi
- Pilav
- Karışık salata
- Meyve
18. Gün İftar Menüsü:
- Mercimek çorbası
- Patlıcanlı köfte
- Antep kebabı
- Çoban salata
- Şekerpare
19. Gün İftar Menüsü:
- Ezogelin çorbası
- Zeytinyağlı bamya
- Yoğurt
- Revani
20. Gün İftar Menüsü:
- Mercimek çorbası
- Etli bezelye
- Bulgur pilavı
- Cacık
- Jöleli muhallebi
21. Gün İftar Menüsü:
- Şehriye çorbası
- Fırında mantar
- Tavuk salatası
- Elmalı tatlı
22. Gün İftar Menüsü:
- Yeşil mercimek çorbası
- Etli kuru fasulye
- Pirinç pilavı
- Turşu
- Ayran
23. Gün İftar Menüsü:
- Şehriye çorbası
- Fırında sebzeli tavuk
- Domatesli pirinç pilavı
- Közlenmiş patlıcan salatası
- Kabak tatlısı
24. Gün İftar Menüsü:
- Yayla çorbası
- Garnitürlü çanak köfte
- Kumpir
- Komposto
- Puding
25. Gün İftar Menüsü:
- Tarhana çorbası
- İskender kebabı
- Salata
- Yoğurt
- Güllaç
26. Gün İftar Menüsü:
- Domates çorbası
- Etli bulgur pilavı
- Cacık
- İrmik helvası
27. Gün İftar Menüsü:
- Mercimek çorbası
- Sebzeli tavuk
- Mantar salatası
- Tavuk göğsü tatlısı
28. Gün İftar Menüsü:
- Ezogelin çorbası
- Çökertme kebabı
- Kaşık salatası
- Turşu
- Kazandibi
29. Gün İftar Menüsü:
- Mercimek çorbası
- Baş kavurması
- Mercimekli bulgur pilavı
- Çikolatalı yaş pasta
30. Gün İftar Menüsü:
- Tarhana çorbası
- Lazanya
- Fırında mantar
- Salata
- Bayram baklavası
Afiyet olsun!