İlkokul sıralarındayken her sene düzenlediğiniz Yerli Malı Haftası’nı hatırlıyor musunuz? “Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı” cümlesi mutlaka aklınızın bir kenarında kalmıştır. Tasarrufu ve yerli malı kullanımını teşvik eden bu hafta, hala okullarda kutlanmaya devam ediyor. Çocuğunuza yerli malı kullanımını aşılamak ya da ziyaretinize gelen misafirlerinize yerel lezzetler yapmak isterseniz Yerli Malı Haftası’na özel yemek tariflerimizi sizin için derledik.
Gelin, ilk olarak Yerli Malı Haftası’ndan bahsedelim. Sonrasında ne gibi etkinlikler yapılır konusuna değinelim. Ardından bu haftaya özel hazırlayacağınız özel yemek tariflerimiz olacak.
İçerik
Yerli Malı Haftası Ne Zaman?
Tüketim bilinci oluşturmanın hedeflendiği Yerli Malı Haftası her sene 12-18 Aralık tarihleri arasında okullarda kutlanıyor. İzmir İktisat Kongresi’nde 1. Dünya Savaşı’nın yıkıcı etkisini, ekonomik sıkıntıları ve yabancı ülkelere duyulan bağımlılığı azaltma konuları ele alınarak yerli üretim yapılıp bu ürünlerin kullanılması konuşulur. 1946 yılından itibaren de bu amaçla Yerli Malı Haftası kutlanmaya başlanır. Peki, Yerli Malı Haftası’nda neler yapılır?
Yerli Malı Etkinlikleri: Yerli Malı Haftası’nda Ne Yapılır?
Bu hafta boyunca okullarda tutum, yatırım ve yerli malı kullanmanın önemini vurgulayacak organizasyonlar yapılır. Bilinçli ve yerli tüketim yapılması konusunda önerilerde bulunulur.
Hafta boyunca konuyla ilgili şiirler okunur, konuşmalar yapılır ve Yerli Malı Haftası’na özel yerli ürünler kullanarak yemekler yapılıp paylaşılır.
Gelin, şimdi Yerli Malı Haftası tariflerimize geçelim.
Un Kurabiyesi Tarifi
Un Kurabiyesi Malzemeleri
- 200 gr tereyağı
- 1.5 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 paket vanilya
- 2.5 su bardağı un
Un Kurabiyesi Yapılışı
Tereyağı, pudra şekeri, mısır nişastası ve vanilyayı bir kaba alın. Malzemeleri karıştırdıktan sonra unu ekleyin. Unu yavaş yavaş eklemenizi tavsiye ediyoruz. Kıvamı olana kadar yoğurun ve gerekirse un ekleyin. Hamurunuz kıvam aldıktan sonra orta boy bir elma boyutunda parçalara ayırın. Tezgaha koyup silindir olacak şekilde hamurunuzu yuvarlayın. Farklı bir görüntü elde etmek isterseniz üzerinden bir çatalla geçerek çizgi çekebilirsiniz.
Sonrasında kurabiyelerinizin olmasını istediğiniz boyutta kesin. Dilerseniz hamuru oluştururken içerisine kabartma tozu da koyabilirsiniz. Kestikten sonra fırın tepsisine aralarında boşluk olacak şekilde dizin. Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 20 dakika pişirebilirsiniz. Üzerinin beyaz kalmasına dikkat edin. Fırından çıkıp soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri dökebilirsiniz.
Poğaça Tarifi
Poğaça Malzemeleri
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 adet yumurta akı
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket maya
- 5 su bardağı un
Üzerine:
- Yumurta sarısı
- Çörek otu
Poğaça Yapılışı
Süt ve suyu yoğurma kabına ekleyin. Ardından toz şekeri ve mayayı ekleyip hafifçe karıştırın. Mayanın aktifleşmesi için kabın üzerini hava almayacak şekilde kapatın. 10 dakika sonra yumurtanın akını ve sıvı yağı ekleyin. Hazırladığınız unu yavaş yavaş bir spatula yardımıyla karıştırarak ekleyin. Hamur oluşmaya başlayana kadar unu ekleyebilirsiniz. 5 su bardağı yerine 6 su bardağı da eklemeniz gerekebilir. Bu yüzden unu kontrollü eklemeniz önemli.
Hamurun sert olmaması gerekiyor. Hamurunuzu iyice yoğurduktan sonra 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. Kabaran hamurunuzu elinizle hafifçe karıştırarak havasını aldıktan sonra tezgaha alıp eşit parçalara ayırın. Ayırdığınız hamur bezelerini yavaşça yuvarlayın, eşit boyutlarda olmasına dikkat edin. Ardından fırın tepsisine yağlı kağıt ya da silpat koyup poğaça hamurlarınızı aralarında boşluk kalacak şekilde dizin. Üzerine yumurtanın sarısını sürüp ardından çörek otunu ekleyebilirsiniz. Önceden ısıtmış olduğunuz 180 derecelik fırında 20 dakika boyunca poğaçalarınızı pişirebilirsiniz. Poğaçalarınızı fırından çıkardıktan sonra yumuşaklığını koruması için tepsinin üzerine bir bez örtün ve 5-10 dakika bekletin.
Kıymalı Çıtır Börek
Kıymalı Çıtır Börek Malzemeleri
- 4 adet günlük yufka
İç harcı için:
- 2 tane soğan
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 500 gr kıyma
- 1 tutam Tuz
- 1 tutam karabiber
- 1 tutam toz biber
Sosu için:
- 2 yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tutam tuz
Üzeri için:
- 1 yumurta sarısı
- Çörek otu
Kıymalı Çıtır Börek Yapılışı
İlk olarak iç harcını yapalım. Tavaya yağınızı ekleyin. Soğanları küp küp doğrayıp tavaya alın, biraz soldurduktan sonra kıymayı ekleyin. Ardından tuz, karabiber ve toz biberi ekleyip kısık ateşte kavurun. Hazırlamış olduğunuz iç harcı bir kaba alıp soğumaya bırakın. Şimdi, sıra sosa geldi. 2 yumurtadan birisinin sarısını böreğin üzerine sürmek için ayırın. Sos için yumurtaları bir kaba kırın. Aynı kabın içerisine yoğurdu, sıvı yağı ve tuzu da ekleyip iyice karıştırın. Sosunuz hazır. Bu sos böreğinizin çıtır çıtır olmasını sağlayacak.
Şimdi, bir yufka alıp tek kat olacak şekilde serin. Yufkanın yarısının her yerine gelecek şekilde sosu sürün, ardından diğer yarısını üzerine kapatın. Onun da üzerine sos sürün. Böreği rulo şeklinde yapacağınız için yufkayı 8 eşit parçaya bölün. Geniş kısımlarına hazırladığınız harcı eşit şekilde dağıtın. Katlayarak içeri doğru sigara böreği gibi ancak gevşek bir şekilde sarın. Şimdi, fırın tepsinize yağlı kağıdı koyup hazırlamış olduğunuz rulo halindeki börekleri dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otunu serpiştirin.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 25 dakika kadar pişirin. Çıtır böreğiniz hazır.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Malzemeleri
- 1 kilo salamura asma yaprağı
- 3 su bardağı pirinç
- 3 tane büyük soğan
- 1.5 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tutam pul biber
- 2 yemek kaşığı sumak
- 1 yemek kaşığı nane
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı dolusu salça
- 1 su bardağı sıcak su
Üzeri için:
- Yarım limon suyu
- Limon dilimleri
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2.5 su bardağı sıcak su
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Yapılışı
Öncelikle yapraklarınız fazla tuzluysa akşamdan suda bekletmenizi öneriyoruz. Bu öneriyi verdiğimize göre sarmanın yapımına başlayalım. Soğanları yemeklik bir şekilde doğrayın. Zeytinyağını tavaya aldıktan sonra soğanları ekleyin. Soğanlar solduktan sonra pirinci yıkayıp içine ekleyin. Pirinci kavurup üzerine 1 su bardağı sıcak su koyup kavurmaya devam edin. Ardından tuz, karabiber, nane ve şeker ekleyin. Suyunu çekene kadar karıştırın. Suyunu çektikten sonra altını ve kapağı kapatıp pirincin kabarmasını sağlayın.
Şimdi, sıra geldi yaprakları şekillendirmeye. Yaprakları masa gibi geniş bir alana yayın. Yemek kaşığı ile iç harcını koyup sarın. Tencereye yaprakları koymadan önce tencerenin tabanına birkaç parça yaprak koyun. Sarıp içerisine dizdiğiniz yaprakların üzerine zeytinyağı gezdirip limon suyu koyun. Yaprak sarmalarını geçmeyecek şekilde sıcak su ekleyip 2 çay kaşığı da tuz koyun. Sarmaların dağılmaması için üzerini kaplayacak boyutta bir tabak kapatın. Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Piştiğini kontrol etmek için tadına bakın, suyunu çektiği halde pişmediyse biraz daha su ekleyin. 40-45 dakika içerisinde pişecektir.
Afiyet olsun!
Tutumlu olmayı ve yerli ürün kullanmayı sadece bir hafta uygulamak yerine alışkanlık haline getirmek gerekiyor. Siz de bu alışkanlığı kazanmak istiyorsanız alışveriş için yüzlerce uygun fiyatlı ve kaliteli ürün bulabileceğiniz yerli bir girişim olan Seç Market’i tercih edebilirsiniz.