Yemek yapmak için her zaman vaktiniz ya da uzun uğraşlar verecek kadar keyfiniz olmayabilir. Özellikle yoğun bir iş gününün ardından eve gelip yemek yapmaya başlamak daha yoldayken gözünüzü korkutabilir ya da bir anda misafiriniz de gelebilir. Tüm bu olası durumlara karşı yapabileceğiniz en pratik şey ise buzlukta saklanabilen tarifleri uygulamak!
Bu yazımızda farklı yemek tariflerini nasıl buzlukta kolayca saklayabileceğinizden bahsedeceğiz. Eğer mutfakta pratik ve hızlı bir şekilde yemek yapıp günü kurtarmak isterseniz tariflerimize geçelim.
İçerik
Derin Dondurucuda Köfte
Daha önce hazırladığımız Atma Değerlendir: Bayat Ekmekten Lezzetli Tarifler başlıklı yazımızda köfte tarifi vermiştik. Şimdi, sıra geldi köfteleri buzlukta saklamanın püf noktalarına. Köfteleri hazırladıktan sonra bir buzdolabı poşeti içerisine aralıklı ve tek sıra olacak şekilde ekleyin. Burada önemli olan, poşetin hava almaması ve köftelerin birbirine yapışmaması.
Pişirmek için de bir gece önce buzluktan alıp buzdolabına koyun. Ertesi gün istediğiniz pişirme yöntemini kullanarak yemeğe hazır hale getirebilirsiniz. Buzluktan çıkarıp direkt kullanmak isterseniz de fırında, mikrodalga fırında ya da airfryer’da çözdürebilirsiniz. Bu durumda pişirme süresini uzun tutmanız gerekir ve bu da köftenin kurumasına sebep olabilir, bilginiz olsun.
Dondurulmuş Top Köfte
Dondurulmuş top köfteyi daha önce denemediyseniz mutlaka denemenizi öneriyoruz. Aile toplantısı, arkadaş ziyareti gibi büyük buluşmaların yemek kurtarıcısı olarak hayli işinize yarayabilir.
Dondurulmuş top köfte için ihtiyacınız olan malzemeler:
- 500 gram kıyma
- 1 su bardağı kısırlık bulgur
- 2 diş sarımsak
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- 1 su bardağı un
Derin bir kaba aldığınız kıymanın üzerine bulguru ekleyip yoğurmaya başlayın. Biraz yoğurduktan sonra sarımsak, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip iyice yoğurun. Küçük toplar haline getirip una bulayın. Bir kaba aralarında mesafe olacak şekilde dizin, üst üste eklemeler yapmak için ise aralarına yağlı kağıt koyun. Hava almayacak şekilde kapağının kapandığından emin olun. Dondurulmuş top köfteleriniz hazır! 6 ay kadar buzlukta saklayabilirsiniz. Tarih konusunda problem yaşamamak için üzerine tarih atmanızı öneririz.
Dondurucuda Kışlık Taze Fasulye
“Kenarda pişirmeye hazır taze fasulye olsun.” diyorsanız dondurucuya atıp ihtiyaç anında kullanabileceğiniz taze fasulye tarifini veriyoruz.
Dondurucuda kışlık taze fasulye için ihtiyacınız olan malzemeler:
- 1 kilo taze fasulye
- 1 yemek kaşığı tuz
Taze fasulyeleri iyice yıkayın. Uç kısımlarını kestikten sonra istediğiniz boyutta parçalara ayırın. Bir tencereye su koyup fasulyeleri içine ekleyin. 5 dakika kadar kaynattıktan sonra suyunu süzün, buzlu bir kase içine alıp soğutun. Bu şekilde fasulyeyi şoklamış olursunuz, uzun süre taze kalması için bu yöntemi kullanmak önemli. Birkaç dakika bekledikten sonra süzüp kilitli buzdolabı poşetine koyun ve iyice havasını alın. Hava almayacak şekilde paketin ağzını kapatıp buzluğa koyabilirsiniz. Bu şekilde 6-8 ay kadar buzlukta saklayabilirsiniz.
Dondurucuda Kışlık Bamya
Bamya yemeği seviyorsanız dondurucunuzda bamya bulundurmak işinizi hayli kolaylaştıracak.
Dondurucuda kışlık taze bamya için ihtiyacınız olan malzemeler:
- 1 kilo bamya
- 1 adet limon
Bamyaları iyice yıkayıp üst kısımlarını çıkarın. Tencerede suyu kaynatıp içerisine limon suyunu ve yıkayıp ayıkladığınız bamyaları ekleyin. Ardından bamyaları renkleri değişene kadar çevirerek kaynatın. Sonrasında bamyaları buzlu suyun içerisine ekleyin. Biraz beklettikten sonra süzüp kilitli poşetlere dağıtarak havasını alın ve ağızlarını kapatın. Artık bamyaları dondurucuya koyabilirsiniz.
Buzluk Böreği Tarifi
Hamur işi sevseniz de yapmak zor geliyorsa önceden hazırlayıp buzluğa börek atmaya ne dersiniz? Evet, böreğinizi de hazırlayıp buzluğa atabilir ve ihtiyaç duyduğunuz an çözdürüp pişirebilirsiniz. Bir pazar kahvaltısı için o sabah hiç yorulmadan böreğinizi pişirip sıcak sıcak tüketebilirsiniz.
Buzluk böreği için ihtiyacınız olan malzemeler:
- 5 yufka
- 300 gram beyaz peynir
- ½ demet maydanoz
Yufkaları 6 eşit parçaya ayırın. Beyaz peynir ve ince ince doğradığınız maydanozları karıştırın. Yufkaların geniş kısımlarına birer tatlı kaşığı olacak şekilde karışımınızı ekleyin. Rulo şeklinde sarın. Hava geçirmez bir kaba alıp dizin ya da bir buzdolabı poşetine ekleyin. Poşetin havasını almanız işlemin tamamlanması için yeterli olacaktır. Artık istediğiniz zaman çıkarıp böreğinizi pişirebilirsiniz. Bir gece önceden buzdolabına alıp sonrasında oda sıcaklığında çözülmesini sağlamanızı öneriyoruz.
Çözüldükten sonra pişirmek için 1 çay bardağı sıvı yağ ve 1 şişe soda ile bir karışım hazırlayıp börekleri bu karışıma bulayın. Ardından yumurta sarısı ve çörek otu ekleyerek fırına verebilirsiniz. Afiyet olsun.
Derin Dondurucu İçin Kadınbudu Köfte
Buzlukta yemek saklama amaçlı farklı tarifler verdik. Şimdi ise sıra kadınbudu köftede.
“Artan Pilavı Değerlendirmek İçin 6 Lezzetli Tarif” başlıklı yazımızda kadınbudu köfte tarifimizi bulabilirsiniz. Gelin, biz kadınbudu köfteyi dondurucuya koyarken dikkat etmeniz gerekenlerden bahsedelim.
Derin dondurucuya dayanıklı bir saklama kabına koyabilirsiniz. Ancak kaba yapışmasını önlemek için taban kısmına bir buzdolabı poşeti ya da streç film yerleştirmenizi öneririz. Tek sıra halinde üst katmana gelecek olan köftelerle aralarına yağlı kağıt koyarak işleminizi devam ettirebilirsiniz. Koyduğunuz kabın hava almamasına da dikkat edin. Artık canınız çektiğinde kadınbudu köfte yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Donmuş Ispanak Yemeği
Ispanak yemeği yapmak gözünüzde büyüyorsa vaktiniz olan bir günde hazırlayıp buzluğa atabilir, sonrasında canınız ne zaman isterse pişirip yiyebilirsiniz.
Ispanak yemeği için ihtiyacınız olan malzemeler:
- 1 kg ıspanak
- 1 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı pirinç
- ½ su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Ispanakları sirkeli suda 10 dakika kadar bekletin ve ardından durulayın. Soğanları yemeklik doğrayın. Ispanakları da istediğiniz boyutlarda kopararak küçültebilirsiniz. Pişerken küçüldüğü için ıspanağı çok fazla inceltmenize gerek yok. Sonrasında ıspanağı kurulayıp buzdolabı poşetlerine alabilirsiniz.
Yemek yapacağınız zaman ise buzluktan alıp oda sıcaklığında çözülmesini bekleyin. Ardından yağda önce soğanları kavurun, ardından ıspanakları ekleyin. Kavurduktan sonra pirinç ve tuzu da içine atıp üzerine 1 su bardağı su ekleyin. Ispanaklar da suyunu saldığı için çok su eklememenizi öneririz. Pirinçler yumuşayınca yemeğiniz pişmiş demektir.
Ispanak yemeğini buzdolabında 2 gün muhafaza edebilirsiniz. Isıtma işlemini en fazla bir kez yapmanız önerilir. Afiyet olsun.