Mutfağın vazgeçilmez 3 malzemesini sorsak muhtemelen sarımsak, soğan ve patatesten en az birini söylersiniz. Mutfaklardan çıkan lezzetli yemeklerin oluşabilmesi için ana malzemeler mutlaka bunlardan biri oluyor.
Haftalık ya da aylık alışveriş zamanınızda aldığınız yemek yapacağınız zaman elinizin altında bulunmasını istediğiniz bu sebzeler zaman zaman çürüyüp bozulabiliyor. Ancak sebzelerinizi uzun süre sağlıklı kalabilmesi için uygun saklama yöntemlerini kullanırsanız hem ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz hem de israf etmemiş olursunuz.
Gelin, ilk olarak sarımsak saklama yöntemlerine göz atalım. Sonrasında sırasıyla patates ve soğan saklamak için de çeşitli önerilerimiz olacak.
İçerik
Sarımsak Saklama Yöntemleri: Sarımsak Uzun Süre Nasıl Saklanır?
Sarımsak; et, sebze ve pirince lezzet katan mucizevi bir sebze. İster soyulmamış, ister tek tek soyulmuş birkaç diş sarımsağınız olsun, pişirme zamanı geldiğinde maksimum lezzeti elde etmek için doğru şekilde saklamış olmanız gerekir.
Soyulmamış Sarımsak Nasıl Saklanır?
Bunun için öncelikli olarak serin ve kuru yerleri tercih etmeniz gerekiyor. Buzdolabına koyarsanız sarımsaklar filizlenmeye başlayabilir. Bu yüzden buzdolabını tercih etmenizi önermiyoruz. Plastik poşete koyarsanız burada nemlenip çürüyebilir.
Elinizde çok fazla sarımsak varsa ve sapları da uzunsa sarımsakların saplarını birbirleriyle örerek karanlık ve serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Soyulmuş ve Taze Sarımsak Nerede Saklanır?
Elinizdeki sarımsakların kabuklarını soyun, yıkayıp kurutun. Kuruduğuna emin olduktan sonra hava almayan bir buzdolabı poşetine ya da buzlukta kullanabileceğiniz kapaklı bir kaba ekleyerek buzluğa kaldırabilirsiniz. Burada en önemli şey, sarımsakların kuru olması. Sarımsaklar ıslak kalırsa çok çabuk bozulabilir.
Soyduğunuz taze sarımsakları zeytinyağı ve tuz ekleyerek bir kavanoz içerisinde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Kavanozun kapağını sıkıca kapattığınızdan emin olmakta fayda var. Buzluğa kaldırdığımız yöntemdeki gibi burada da sarımsakları yıkayıp iyice kurutmak önemli. Bu aşamada sarımsakları ezerek ve keserek de kullanabilirsiniz. Sarımsak dolu kavanozun yağını arada kontrol edip eksilen yağı tamamlamayı unutmayın.
Artık birçok ürün yemek yaparken kolaylık olması için buz kalıplarına eklenerek buzluklarda bulunduruluyor. Dilerseniz sarımsak için de aynı işlemi uygulayabilirsiniz. Tabii bunun için sarımsakları rendelemeniz, kalıplara döktükten sonra da zeytinyağı ve tuz eklemeniz gerekiyor.
Doğru şekilde saklanan bir baş sarımsağın 6 aya kadar dayanabildiği bilgisini de verelim.
Patates Uzun Süre Nasıl ve Nerede Saklanır?
En çok sevilen sebzelerden biri olan patates; kızartma, haşlama ve sulu yemeklerin her zaman baş tacı. Peki, patatesleri uzun süre nasıl muhafaza edebiliriz?
İlk olarak patates alırken kabuklarının zarar görmemiş olmasına dikkat etmenizi öneriyoruz. Çünkü üzerinde yarık olan patateslerin bozulma süresi daha kısadır. Böyle patatesleriniz varsa kısa sürede kullanarak israftan kaçınabilirsiniz. Patatesleri saklamaya kuru ve temiz bir bulaşık süngeri ile temizleyerek başlayabilirsiniz.
Soyulmuş patateslere yağ ve tuz ekleyerek hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetine koyabilirsiniz. Bu şekilde buzlukta uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Bazen doğradığınız patatesler yemek için fazla gelebilir. Bu durumda bir suyun içerisine koyarak 24 saat bekletebilirsiniz. Ertesi gün kullanmayı düşünmüyorsanız bir kavanoza tuz ve limon ekleyerek birkaç gün saklayabilirsiniz.
Patatesi en uzun saklama yöntemi buzluktur. Bunun için patatesleri eşit dilimlemek, hafif haşlayıp süzdükten sonra iyice kurutmak gerekir. Kuruyan patatesleri hava almayacak şekilde bir buzdolabı poşetine koyarak buzlukta muhafaza edebilirsiniz.
Patatesin Çürümemesi İçin Ne Yapılmalı?
Patates saklama koşulları; nemden, sudan, sıcaktan ve ışıktan korunaklı olmayı gerektirir. Kutu, sepet ya da çuval, saklamak için uygun yerlerdir. Plastik poşetler ise nemlenebileceği için tercih etmemenizi öneriyoruz.
Muhafaza ettiğiniz patatesleri ara sıra kontrol edin, içerisinde çürük olan varsa ayırın. Çünkü bir tane çürük varsa bile diğer patateslerin de çürümesine sebep olur. Kutuda saklamayı planlıyorsanız patateslerin arasına ve tabanına, nemini alacak bir kağıt yerleştirebilirsiniz. Nemlenip çürümemesi için kutuya küçük hava delikleri açabilirsiniz.
Patatesin Yeşermesi Nasıl Önlenir?
Patateslerin yeşermesini önlemek için karanlık, serin ve rutubetsiz yerlerde saklamanız gerekiyor. Direkt güneş ışığı alan patatesler maalesef tomurcuklanıp yeşermeye başlar.
Soğan Uzun Süre Nasıl Saklanır?
Yemeklerin temel malzemesi, sosları ve salataları güzelleştiren soğan, yemekleri lezzetlendirmesinin yanı sıra bağışıklık sistemini de destekliyor. Hayli faydalı olan soğanı uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız bu öneriler çok işinize yarayacak.
Uzun süre saklamak istiyorsanız ilk olarak soyup yıkamanız gerekiyor. Soğanları yemeklerde nasıl kullanıyorsanız küp küp ya da jülyen şekilde doğrayarak kurulayıp buzdolabı poşetine koyarak buzlukta uzun süre saklayabilirsiniz. Bu işlemi yaparken mümkün olduğunca küçük doğramanız ve kullandığınız buzdolabı poşetinde hava kalmamasına dikkat etmeniz önemli.
Yemeklik olarak doğradığınız soğanlar zaman zaman artabilir. Bunları sonraki yemeğinizde kullanabilmek için buzdolabını tercih ederseniz hava almayan bir kap ya da buzdolabı poşeti tercih edebilirsiniz. Bu şekilde 2-3 gün buzdolabında bozulmadan kalacaktır.
Yemekten artan yarım soğanınız varsa streçleyerek birkaç gün buzdolabında saklayabilirsiniz.
Kuru ve Taze Soğan Nasıl ve Nerede Saklanır?
Doğrayarak buzdolabı ya da buzlukta saklamak için her zaman vaktiniz olmayabilir. Bütün şekilde kuru soğan saklamak istiyorsanız soğanın da sarımsak ve patates gibi serin, kuru ve karanlıkta muhafaza edilmesi gereken bir sebze olduğunu söylememiz gerekir. Bu doğrultuda kutu, sepet ya da bir çuvalda muhafaza edebilirsiniz.
Taze soğanı ise kök kısımları aşağıda olacak şekilde su dolu bir kavanoz içerisinde buzdolabında birkaç gün saklayabilirsiniz. Arada suyunu değiştirmeniz gerektiğini söyleyelim. Küçük küçük keserek hava almayacak bir kavanoz ya da buzdolabı poşeti içerisinde 3 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Taze soğanı buzlukta uzun süre saklamayı, gevrekliğini ve kokusunu kaybettiği için önermiyoruz; ancak elbette saklamanız mümkün. Onun için de yıkayıp kestiğiniz soğanları buzdolabı poşetine koyarak buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Buzdolabı poşetine koymadan önce iyice kuruduklarından emin olun.
Kuru Soğanın Çimlenmemesi İçin Ne Yapılmalı?
Soğanın filizlenmesini ya da çimlenmesini önlemek için saklamadan önce biraz güneş ışığı almasını sağlayarak nemini alabilirsiniz. Tabii soğanı çok uzun süre güneşte bırakmak çürümesine sebep olacaktır. Bu yüzden nemini alan soğanı kuru, rutubetsiz ve ışık almayan bir yerde, hava alan kutu, sepet ya da çuvalda saklayabilirsiniz.
Son olarak doğru bilinen bir yanlışı düzeltmek istiyoruz: Patates, soğan ve sarımsak genelde birlikte saklanıyor. Bu sebzeler olgunlaşma sürecini hızlandıracak bir etilen gazı üretiyor. Bu durum da sebzelerin çok çabuk filizlenmesine ya da çürümesine sebep oluyor, bilginiz olsun.
Saklama yöntemlerini kullanarak israf etmeden uzun süre saklayabileceğiniz bu güzel sebzelerle yapacağınız yemekler için şimdiden afiyet olsun!