Pazardan ve marketten aldığınız yeşillikleri daha kullanmaya vakit bulamadan buzdolabında solmuş ve pörsümüş şekilde buluyorsanız yalnız değilsiniz. Sadece dereotu, maydanoz ve roka saklama yöntemlerini henüz bilmiyor olabilirsiniz. Bu yazımızda yeşil sebzeleri ziyan olmadan uzun süre saklayabilmeniz için bazı önerilerde bulunacağız. Yemeklerinize lezzet katacak, salatalarınızı renklendirecek bu yeşil sebzelerin saklama yöntemlerinden önce saklanacak yeşilliklerin taze ve saklanabilir olması da önem taşıyor.
Gelin ilk olarak yeşillikleri nasıl seçeceğimize bakalım.
İçerik
Yeşillikler Nasıl Seçilmeli?
Saklayacağınız yeşilliklerin tazeliği, uzun süre dayanıklı kalmaları için hayli önemli.
Yeşilliklerin seçimi, tazeliğini ve lezzetini belirleyen bir adım. O zaman gelin dereotu, maydanoz ve roka gibi yeşillikleri seçerken dikkat etmeniz gerekenlere göz atalım:
Renk: Yeşilliklerin canlı ve parlak olmasına dikkat edin. Solgun, sarı veya kahverengi lekeli yapraklar tazeliğini kaybetmiş olabilir.
Yapraklar: Yaprakların taze ve sıkı olması önemlidir. Yaprakları solmuş, buruşmuş veya lekeli olan yeşillikler genellikle taze değildir.
Koku: Taze yeşillikler genellikle hoş ve taze bir koku yayar. Kötü veya keskin bir koku duyarsanız yeşillik tezgahından yavaşça uzaklaşın.
Saplar: Sapların sert ve kırılgan olmasına dikkat edin. Sapını kırdığınızda gelen “çıt” sesi çok önemli. Yumuşak veya çürümüş saplar, yeşilliğin taze olmadığının bir göstergesi olabilir.
Yeşillikler hızla bozulabilir, bu yüzden sadece birkaç gün içinde tüketeceğiniz kadarını alın.
Bu ipuçları, dereotu, maydanoz ve roka gibi yeşillikleri seçerken size yardımcı olacaktır. Taze yeşilliklerin daha lezzetli ve besleyici olduğunu unutmayın.
Buzdolabında Saklama
Dereotu maydanoz ya da roka; taze otların hemen kullanmadan önce yıkanması gerektiği söylenir. Ancak sebzelerin üzerinde yer alan bazı kalıntılar çabuk bozulmaya sebep olabiliyor. Bu yüzden en iyisi iyice kurutmak! Buzdolabınızda yemeklerinizin üzerinde kullanabileceğiniz bir tutam maydanoz saklamak istiyorsanız yıkadıktan sonra iyice kurutmanızı öneririz. Kurutmak için salata kurutucuları tercih edebilirsiniz, her ne kadar mutfakta yer kaplasalar da iyi performans gösteriyorlar.
Dereotu saklama koşulları için de aynı şey geçerli. Yeşilliğinizi kuruttuktan sonra ister ince ince doğrayarak ister bütün bir halde buzdolabı poşetine koyun havasını aldıktan sonra ağzını iyice kapatın.
Nemli Havlu Yöntemi
Roka ve maydanoz saklamak için daha uygun olan bu yöntemde nemli kağıt havluya yeşillikleri sarıp hava almayacak kilitli poşet ya da buzdolabı poşetine koymak gerekiyor. Bu şekilde buzdolabında taze bir şekilde birkaç gün muhafaza edilebiliyor.
Kuru Havlu Yöntemi
Yeşilliklerin nemini almak için kullanılan bu yöntemde yeşillikler kuru bir kağıt havluya sarılıyor. Ardından hava almayacak bir buzdolabı poşetine ya da kilitli poşete konularak ağzı kapatılıyor. Bu şekilde yeşilliklerinizi 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz. 3. günden sonra yeşillikler tazeliğini kaybetmeye başlayacaktır.
Dondurarak Saklama
Buzlukta dereotu saklama konusunda daha önce bir tecrübeniz yoksa hayli kolay bir işlemden geçirmeniz gerektiğini söyleyelim. Buzlukta maydanoz saklamak için de aynı yöntemi kullanabilirsiniz. Yeşilliğinizi bol sudan geçirip saplarını ayırın. İyice kurulayın. Tek seferde kullanacağınız kadar porsiyonlara ayırıp buzdolabı poşetlerine bölün. İyice havasını alıp ağzını sıkıca kapatın. Taze otları dondurmanın bir diğer yolu ise doğrayıp buz kalıplarına koymak. Buz kalıplarına koyduğunuz otların üzerine zeytinyağı döküp buzluğa kaldırabilirsiniz. Yemeklerde kullanmak için iyi bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.
Buzluğa atmadan önce üzerine tarih yazmayı unutmayın.
Suda Saklama
Yeşillikleri taze tutmanın bir diğer yolu ise kök kısımlarını suyun içerisinde tutmaktan geçiyor. Roka, dereotu ve maydanozu taze tutmak istiyorsanız su dolu bir kavanozdan faydalanabilirsiniz. Bu noktada iki farklı yöntem deneyebilirsiniz. Kavanozun ağzı kapalı ya da açık şekilde yeşilliklerinizi muhafaza edebilirsiniz. Ağzı açık olan kavanozda daha uzun süre tazelik bulabileceğinizi söyleyelim.
Dereotu, Maydanoz, Roka Nasıl Temizlenir?
Saklamak için doğru bir şekilde temizlemeyi bilmek de gerekiyor. Bu yüzden gelin yeşillikleri temizlemek için uygulayabileceğiniz adımlara göz atalım:
Yeşilliklerinizi yıkamak için bir kaba alın. İçlerinde sararan kahverengiye dönen yerler varsa ayıklayın. Bu kısımları ayıklamazsanız diğer yeşilliklerin de kısa sürede bozulmasına sebep olacaktır. Solmuş ve tazeliği kaybolmuş yeşilliklerden arındıktan sonra kabınızı su ile doldurun. Ardından 1 yemek kaşığı kadar beyaz sirke koyun bir tur çevirin ve 10 dakika kadar bekleyin. Artık kirlerinden arınan yeşilliklerinizi bol su ile yıkayıp kurutabilirsiniz.
İsraf etmeden keyifli bir şekilde yeşilliklerinizi saklayabileceğiniz ipuçlarının sonuna geldik. Mutfakta daha etkili sonuçlar elde etmek isterseniz “Mutfakta Vakit Kazandıracak İpuçları” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.