Mutfakların en aktif malzemelerinden biri hiç şüphesiz bakliyatlardır. Dolayısıyla bakliyatlar, genellikle çok miktarda alınır. Çok miktarda alınması da uzun süre saklanmasını gerektirir. Doğru şartlar oluştuğunda uzun süre saklanabilen bakliyatlar, hatalı saklama yöntemleri sebebiyle bozulabilir veya böceklenebilir. Bakliyatların böceklenmemesi için de kullandığınız kaptan sakladığınız dolaba kadar birçok detaya dikkat etmeniz gerekiyor.
İşte, kuru bakliyat saklama ile ilgili püf noktalar:
İçerik
- 1 Hava Geçirmez Kaplar Kullanın
- 2 Bakliyat Saklama Kabı Çözüm Olabilir
- 3 Vakumlu Poşetler Değerlendirilebilir
- 4 Pet Şişede Bakliyat Saklamayı Deneyin
- 5 Bakliyatları Kontrol Etmeyi İhmal Etmeyin
- 6 Serin ve Kuru Ortamda Muhafaza Edin
- 7 Güneş Işığından Koruyun
- 8 Bakliyatları Derin Dondurucuda Saklamak da Bir Seçenek
Hava Geçirmez Kaplar Kullanın
Hemen her gıda için geçerli olan ilk kural, hava ile teması kesmektir. Bu kural, bakliyatlar için de geçerlidir. Bakliyatlarınızı sakladığınız kapların hava geçirmemesi gerekiyor. Bu nedenle doğru kaplar seçmelisiniz. Yani uzun süre bakliyat saklama yöntemlerinin ilki, hava geçirmez kaplar kullanmaktır. Kap seçerken de cam olmasına özen gösterin ve bakliyatları kullandıktan sonra kapağını sıkıca kapattığınızdan emin olun.
Bakliyat Saklama Kabı Çözüm Olabilir
Eğer bakliyat saklamak için kullandığınız kaplar hava geçiriyorsa kuru bakliyat saklama kabı edinerek bu durumu çözebilirsiniz. Bakliyat saklamak için özel olarak üretilen saklama kapları sayesinde ürünlerinizi daha risksiz bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Bakliyatlarınız için plastik veya cam bakliyat saklama kabı satın alabilirsiniz. Alacağınız kabı, mutfağınızın rengine ve dekorasyonuna göre seçebilir ve böylece dekoratif bütünlüğü de koruyabilirsiniz. Fakat dikkat etmeniz gereken en önemli nokta görüntüsü değil, kapak tipidir. Önceki maddede de belirttiğimiz gibi bakliyatların hava almaması gerekiyor. Bu nedenle kapağı güçlü ve hava geçirmeyen bakliyat saklama kaplarını seçmelisiniz.
Daha düzenli bir görünüm için ise bakliyat saklama organizeri alabilir, kaplarınızı bu organizer yardımıyla düzenli bir şekilde yerleştirebilirsiniz.
Vakumlu Poşetler Değerlendirilebilir
Bakliyat sakladığınız kapların hava almasını önleyemiyorsanız veya kapaklardan hava alma riskine girmek istemiyorsanız vakumlu poşetleri tercih edebilirsiniz. Vakumlu poşetlerin içerisindeki havayı boşaltmanız halinde bakliyatlarınız hava ile tekrar temas etmez.
Öncelikle bakliyatlarınızı, bir yemeğe yetecek miktarlarda vakumlu poşetlere bölüştürün. Sonrasında poşetin içindeki havayı boşaltarak bakliyatlarınızı vakumlayın. Bu yöntem ile bakliyatlarınızı uzun süre saklayabilir, bir yemeklik bakliyat alırken geri kalan bakliyatları da riske atmayıp bozulmaya karşı koruyabilirsiniz.
Pet Şişede Bakliyat Saklamayı Deneyin
Pet şişede bakliyat saklamak da zaman zaman kullanışlı olabilen bir yöntemdir. Başta su olmak üzere çeşitli içeceklerin ambalajı olan pet şişeleri, bakliyat saklama kabı olarak kullanabilirsiniz. Sağlam kapaklara sahip olan pet şişeler, özellikle kısa süreli saklama işlemleri için uygundur.
Az miktarda bakliyatınız varsa veya kalabalık bir ailede olduğunuz için bakliyatları hızlı tüketiyorsanız pet şişeler sizin için işe yarayabilir. Şişenin içine koyduğunuz bakliyatları korumak için ise kapağını sıkıca kapatmayı ihmal etmeyin.
Bakliyatları Kontrol Etmeyi İhmal Etmeyin
Bakliyatlarınız için ara sıra kontrol ve temizlik işlemi yapmayı ihmal etmeyin. Yeni aldığınız bakliyatları kaplara aktarmadan önce kontrol edin ve bozuk taneleri ayırın. Zaman zaman kaplarınızı kontrol edin ve bakliyatlarınızda bozulmaya başlayan taneler görürseniz tekrardan ayıklama işlemi yapın.
Serin ve Kuru Ortamda Muhafaza Edin
Birçok gıda ürününde olduğu gibi bakliyatlarda da nem çok riskli bir durumdur. Bakliyatların bozulmasına sebebiyet verebilecek olan nemin oluşmasına karşı önlem almalısınız. Bu konudaki en etkili önlemlerden biri ise bakliyatları serin ve kuru ortamlarda saklamaktır.
Bakliyatlarınızı saklamak için evinizin ve mutfağınızın nem durumuna bağlı olarak bir yer seçmelisiniz. Çok sıcak olmayan ve nemlenme probleminin olmadığı bir yer ayarlayıp bakliyat saklama kaplarınızı buraya dizerek saklayabilirsiniz.
Evinizin nem oranı yüksekse buzdolabının da serin ve kuru bir yer olduğunu aklınıza getirin. Eğer uygun bir ortam yaratamıyorsanız bakliyatlarınızı buzdolabında saklayabilirsiniz.
Güneş Işığından Koruyun
Güneş ışığı da bakliyatları uzak tutmanız gereken bir diğer çevresel faktördür. Bakliyat kaplarınızı koyduğunuz yer doğrudan güneş ışığı alıyorsa kapların yerini değiştirmelisiniz. Doğrudan güneş ışığının geldiği noktalar normal seviyenin üzerinde sıcaklığa sahip olur. Bu sıcaklık ise bakliyatlar için iyi değildir. Ayrıca güneş, nem oluşumunu da etkileyebilir.
Bakliyatları Derin Dondurucuda Saklamak da Bir Seçenek
Derin dondurucular, düşük sıcaklık dereceleri sayesinde birçok gıda ürününün uzun süre saklanabilmesine imkan verir. Bu imkanı bakliyatlarınız için kullanabilirsiniz. Fasulye, nohut, barbunya gibi bazı bakliyatlar, haşlanarak saklanmaya uygundur. Ayrıca bu bakliyatlarla yapabileceğiniz yemeklerin çoğunda haşlama işlemine de ihtiyacınız olacaktır.
Bu faktörleri göz önüne aldığınızda derin dondurucu oldukça mantıklı gelebilir. Bakliyatlarınızı kısa süreli bir haşlama işleminden sonra buzdolabı poşetlerine pay edin. Hazırladığınız bakliyat poşetlerini düzenli bir şekilde derin dondurucuya dizin ve ihtiyacınız oldukça çıkarıp çözdürerek kullanın. Böylece bakliyatları çok daha uzun süre saklayabilirsiniz.
Gıda ürünlerini hızlıca hazır hale gelebilecek şekilde hazırlayıp derin dondurucuya veya buzluğa kaldırmak, mutfakta zaman kazandıran bir yöntemdir. Eğer mutfakta yemek yapmaya ayıracak çok fazla vaktiniz yoksa “Vakti Olmayanlara Özel Buzlukta Saklanabilecek Tarifler” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.