Mısır yemeyi sever misiniz? Çoğu insanın zihninde taze pişmiş mısır kokusu birçok farklı anı canlandırabilir. Özellikle yaz akşamlarının, sokak başlarının ve sahillerin vazgeçilmez lezzeti olan mısırı elbette evde de pişirebilirsiniz. İster garnitür olarak kullanın, ister yemeklerin yanında tamamlayıcı bir lezzet olarak görün, isterseniz de günü kapatan son yemek olarak tüketin.
Tabii mısırların farklı evreleri ve her evre için farklı lezzet ve pişirme yöntemleri bulunuyor.
Yaz bitmeden taze mısırların son zamanlarını yakalarsanız taze mısır pişirme yöntemlerinden faydanalabilirsiniz. Kuru mısır tüketmek isterseniz onun için de farklı pişirme önerilerimiz var.
Gelin, püf noktalarıyla mısır pişirme teknikleri önerdiğimiz yazımıza taze mısırdan başlayalım!
İçerik
Taze Mısır Pişirme Yöntemleri
Bir pişirmede bereketli şekilde ailece tüketebileceğiniz için akşamların vazgeçilmez lezzeti olabilir. Taze mısır pişirme tarifi arıyorsanız 3 farklı pişirme önerimiz olacak. Damak tadınıza hangisi uyuyorsa o teknikle lezzetli mısırlar pişirebilirsiniz.
Biz önceliği kaynatılarak yapılan haşlama mısıra verdik. Gelin, ilk olarak mısır kaynatma önerilerine göz atalım.
Mısır Kaynatma (Mısır Haşlama)
Sıcak sudan yeni çıkmış tuzlu bir mısıra kim hayır diyebilir ki? Mısır haşlamak istiyorsanız kişi sayısına ya da kaç tane tükeceğinize göre mısır sayısını belirleyebilirsiniz. O an tüketemezseniz dolapta da saklayabilirsiniz, ama ilk piştiği anki lezzeti yakalayamazsınız.
“Süt mısırı nasıl haşlanır?” diye düşünüyorsanız tarife geçelim.
Haşlama yapmak için ilk olarak mısırın kabuklarını soyun, püsküllerinden ayırın, iyice yıkayın. Önce mısır koçanlarının bir kısmını tencereye dizin, ardından mısırları dizin. Dizdiğiniz mısırların üzerini de soyduğunuz kabuklarla kapatırsanız mısırların daha iyi pişmesini sağlayabilirsiniz. Ardından mısırların üzerini geçecek kadar su ilave edin. Kaynadıktan sonra orta ateşte 40 dakika haşlayın. Suyun içerisinde 1 saat kadar dinlendikten sonra tuz ekleyip afiyetle yiyebilirsiniz.
Mısırlarınız sert ise yani süt mısırı değilse su yerine süt kullanarak da mısırlarınızı haşlayabilirsiniz. Bu yöntemde haşlama suyunun içerisine yani süte 1 tatlı kaşığı toz şeker de konuyor. Şeker daha çok mısırı yumuşatmak ve tatlandırmak için tercih ediliyor. Kaynadıktan sonra 40 dakika kadar pişmesini bekleyin. Dinlendikten sonra yiyebilirsiniz.
Öneri: 20 dakikada pişmesini isterseniz düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Eğer mısırlar taze değilse 40 dakikadan daha uzun sürede pişebilir.
Mısır haşlamanın püf noktaları için:
- Pişerken tuz atmamak (Pişerken tuz atarsanız mısır sertleşebilir.)
- Mısırı koçanlarıyla pişirmek (Lezzeti artırır.)
Afiyet olsun!
Mısır Izgara
Kor üzerinde közlenerek pişen mısır… İsmi söylenince burnunuza kokusu geliyorsa közlenmiş mısırı çok seviyorsunuz demektir. Piknik ızgaralarının son dokunuşu olarak mısır közlemek isterseniz bu tarifi deneyin. Evinizde döküm tavanız ya da közmatiğiniz varsa ızgarada olduğu gibi mısırlarınızı közleyebilirsiniz.
Püskül ve koçanlarından ayırıp yıkadığınız mısırları közmatiğe alın. Ocağınızın kirlenmemesi için kullanacağınız ocağın olduğu kısma alüminyum folyo koyabilirsiniz. Orta ateşe getirdiğiniz ocağınızda mısırlarınızı pişirmeye başlayabilirsiniz. Hızlı pişmesi için bir kapakla üzerini kapatmanızı öneririz. Sık sık mısırı çevirmeniz gerektiğini de hatırlatalım. Başından ayrılmadan dakika başı mısırları çevirin. Ateş çok yüksek olursa mısırlar yanar ve içi de pişmez. Mısırları satın alırken süt mısır olmasına dikkat edin.
Afiyet olsun!
Fırında Mısır
Haşlama ve közde mısır yemekten sıkıldıysanız farklı tariflere göz atma vaktiniz gelmiş demektir. Dilerseniz fırında az miktarda yapacaksanız fırın etkisi veren airfryer, mikrodalga gibi farklı elektrikli mutfak aletlerini de kullanabilirsiniz.
Gelin, hem görüntüsüyle hem de tadıyla diğer mısırlardan açık ara bambaşka bir lezzet sunan ve mısır kaburga olarak popülerleşen lezzetin tarifini verelim. Bu tarifi airfryer ya da fırında yapabilirsiniz. Et yemeğinizin yanına yakışacak bir lezzet arıyorsanız mısır kaburgayı deneyebilirsiniz.
İlk olarak tabii ki mısırı iyice temizleyip yıkayın. Ardından mısırı dikey şekilde tutarak ikiye, sonra dörde bölebilirsiniz. Dilerseniz sekiz parçaya kadar ayırıp daha çabuk pişmesini sağlayabilirsiniz. Mısırları böldükten sonra bir kaba biraz zeytinyağı ile birer çay kaşığı tuz, kimyon, toz biber ve karabiber ekleyip karıştırın. Sonra mısırların üzerine fırça yardımıyla sürün. Airfryer’ınızı ya da fırınınızı 200 derece 10 dakikaya ayarlayın. Mısırınız piştikten sonra Bizim Mayonez ve Bizim Ketçap ile birlikte tüketerek lezzetine lezzet katabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Kuru Mısır Pişirme Yöntemleri
Süt mısır bitmiş olabilir, ancak kuru mısırla da farklı pişirme yöntemleri kullanarak lezzetli sonuçlar alabilirsiniz. Yazdan kuruttuğunuz ya da marketten aldığınız cin mısır ile kaynamış veya kavrulmuş gibi farklı mısır tarifi denemeleri yapabilirsiniz. Film gecelerinize eşlik etmesi için hafif yağ ve tuzla kavurup patlamış mısır da yapabilirsiniz.
Gelin, biz mısırla yapılacak farklı tariflere geçelim.
Mısır Kaynatma
Kuru mısırlar iyice sert olduğu için mısırlarınızı haşlarken düdüklü tencere kullanmanızı öneriyoruz. Kuru mısırları kullanacağınız kadar düdüklü tencereye ekleyin. Üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyip düdüklünüzü kapatın. 1 saat kadar yani mısır taneleri yumuşayana kadar pişirin. Mısırları süzün ve isteğe bağlı olarak tuz veya tereyağı ekleyerek servis yapın. Dilerseniz salata ve yemeklerde de kullanabilirsiniz.
Not: Düdüklü tencereniz yoksa 1 gece önceden yarım paket kabartma tozu kullanarak mısırı suda bekletebilirsiniz. Bu şekilde mısırlarınız şişerek daha kısa sürede pişmeye hazır hale gelir.
Afiyet olsun!
Mısır Kavurma (Mısır Kavurga)
Kuru tane mısırlarınızı yukarıdaki tarifte olduğu gibi haşladıktan sonra bir tavaya zeytinyağı ekleyin. İki diş sarımsak rendeleyip toz biber, kimyon, tuz gibi baharatları karıştırın. 3 yemek kaşığı unu da üzerine ekleyin. Bu karışımın yarısını pişmeden, yarısını da pişirdikten sonra kullanabilirsiniz. Mısırlarınızı iyice süzüp bu karışıma bulayın, ardından kızgın tavaya alıp karıştırın. Mısırlarınızın yumuşak olmasını isterseniz daha az kavurabilirsiniz. Ancak çıtır çıtır daha sert bir yapıda olmasını isterseniz daha fazla kavurmanız gerektiğini söyleyelim. Mısırlarınızın piştiğini, renginin koyuluğundan anlayacaksınız.
Afiyet olsun!