Besleyici, omega 3 ve protein kaynağı olan balık, sofraların vazgeçilmez lezzeti. Tabii balıkları mevsimine göre ve taze olarak tüketmeniz de lezzetini etkileyen en önemli detaylardan. Ülkemiz farklı balık çeşitleri konusunda hayli zengin. Bu zenginliğin korunması için de av mevsimine ve nesli tükenmekte olan balık türlerine dikkat etmek gerekiyor.
Balık türlerine göre ızgara, buğulama, fırın, buhar vb. farklı pişirme tekniklerini kullanarak lezzetli balıklar pişirebilirsiniz. Bu yazımızda sofralarınız için farklı balık pişirme yöntemlerinden bahsedeceğiz. Gelin, ilk olarak ızgara balıktan başlayalım.
İçerik
Izgara Balık
Izgara balık çeşitlerini seviyorsanız balık seçimlerinizi yağlı ve büyük balıklardan yana kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı, tuz ve biraz defne yaprağı ile lezzetlendirerek ızgarada yaklaşık yarım saat içinde pişirebilirsiniz.
Aylara göre ızgara yapılacak balık önerileri ise şöyle:
Çipura | Ağustos – Eylül |
Palamut | Ekim |
Lüfer | Ocak |
Uskumru | Ocak |
Somon | Mart – Nisan |
Minekop | Eylül – Ekim |
Buğulama Balık
Balığı yağda ya da ızgara yaparak pişirmek yerine buğulama da yapabilirsiniz. Bu yöntemle balık kendi buharında yavaş yavaş pişer. Buğulamayı fırında ya da ocakta pişirebilirsiniz.
Fırında yapmayı düşünürseniz kuru soğanı halka halka doğrayıp tepsiye koyun. Ardından patatesleri ince ince yuvarlak şekilde soğanların üzerine dizin. Buğulama yapılmaya uygun olan taze balıklarınızı dizdiğiniz sebzelerin üzerine koyun. Biber ve domatesleri de kesip balığın üzerine serpiştirin. Limon dilimlerini dizdiğiniz tepsinin içerisine 3-4 dal defne yaprağı yerleştirip tuzladıktan sonra bir su bardağı suyu tepsiye dökün. Önce yağlı kağıtla tepsinin üzerini kapatıp ardından alüminyum folyo sarın. Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 40 dakika pişirip üzerini açın, 10 dakika kadar da üstünün kızarması için süre verin. Balığınız hazır, afiyet olsun!
Aylara göre buğulama yapılacak balık önerileri:
Hamsi | Kasım – Aralık – Ocak |
Mezgit | Mart – Nisan |
Somon | Mart – Nisan |
Levrek | Nisan – Mayıs – Haziran |
Sardalya | Ekim – Kasım – Aralık |
Haşlama Balık
Balığı farklı şekilde tüketmek için bir diğer pişirme yöntemi önerimiz haşlama yapmak. Izgara ve buğulama kadar çok tercih edilmese de damak tadınıza uyacağını düşünüyorsanız mutlaka denemenizi öneriyoruz.
Haşlamaya uygun olarak seçtiğiniz balıkları yıkayıp temizleyin. Tencereye 1 litre su alın, içerisine istediğiniz sebzeleri iri iri doğrayıp ekleyebilirsiniz. Bunun için patates, soğan, kereviz ve havucu tercih edebilirsiniz. Zeytinyağı, limon ve tuz ekledikten sonra sebzeleri yumuşayana kadar pişirin. Ardından doğradığınız balıkları ekleyebilirsiniz. Kaynatıp pişirdikten sonra balığınız hazır. Afiyet olsun!
Aylara göre haşlama yapılacak balık önerileri:
Kırlangıç | Nisan – Mayıs – Eylül |
Kefal | Ocak – Şubat – Mart |
Levrek | Mart – Nisan – Mayıs |
Tavada Balık
Balığı çıtır çıtır yemeği sevenler, “Tavada balık kızartma nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız balık kızartma püf noktaları ile hemen anlatmaya başlayalım.
Öncelikle balığı iyice yıkayıp kurulamanız gerekiyor. Kuruduğundan emin olmanız önemli; çünkü bol yağda kızartacağınız için balıkların ıslak kalması, yağın sıçramasına sebep olabilir. Mısır unu kullanarak kızartacağınız balıkları bolca unlamanız gerekiyor. Un, balığın çıtır kalmasını sağlayacaktır.
Püf noktalarından bir diğeri ise yağın ve tavanın balıkları pişirmeye başlamadan önce ısınmış olması. Tava olarak döküm ya da granit tava tercih edebilirsiniz. Balık tavanız varsa daha lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz. Balığın iki tarafı da iyice kızardıktan sonra yağını bir havlu peçeteye koyarak alabilirsiniz. Afiyet olsun!
Aylara göre tavada kızartılacak balık önerileri:
Hamsi | Kasım – Aralık – Ocak |
Barbun | Mayıs – Temmuz |
İstavrit | Ocak |
Mezgit | Mart – Nisan |
Tekir | Aralık – Ocak – Şubat |
Güveçte Balık
Görsel olarak da sofranıza zenginlik katacak olan güveçte balık yapmayı daha önce denemediyseniz tam zamanı. Güveçte pişireceğiniz balığı sebzeli ve kaşarlı olarak hazırlayarak lezzetine lezzet katabilirsiniz. Biz de tarifimizi lezzeti versiyona uygun olarak vereceğiz. Hazırsanız başlayalım.
Derisi ve kılçığı temizlenmiş balığı küp küp doğrayın. Tavaya biraz yağ koyup yemeklik doğranmış soğanları ekleyin. Arından balıkları koyup yağda çevirin. Balığın rengi döndükten sonra ince doğranmış biber ve mantar ekleyin. Tuz, karabiber ve pul biber ekledikten sonra pişirmeye devam edin. Bir yemek kaşığına yakın tereyağı ekleyip tavanın kapağını kapatın. 5 dakika kadar piştikten sonra güveçlere alın. Önceden 185 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Balığınız hazır, afiyet olsun!
Aylara göre güveç yapılabilecek balık önerileri:
Levrek | Mart – Nisan – Mayıs |
Somon | Mart – Nisan |
Çipura | Ağustos – Eylül |
Alabalık | Haziran – Temmuz – Ağustos |
Balık Pişirirken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar
- Balığı kızartırken ocağınıza alüminyum folyo yayın, temizliği kolaylaştırır.
- Fırın yerine airfryerd’a balık kızartırsanız mutfağınızda daha az koku oluşur. Genel olarak mutfakta balık kokusunu önlemek için defne yaprağı kullanabilirsiniz.
- Tavada balık kızartmak istiyorsanız tavayı iyice kızdırın. Bu şekilde hem balığınız daha iyi pişer hem etrafa daha az yağ sıçrar.
- Küçük balık temizlerken ellerinizi unlamak işinizi kolaylaştırır.
- Balığın pullarını su dolu bir kap içinde temizlerseniz pullar daha kolay ayrılır.
- Balığın tazeliği, mevsimi ve pişirme yöntemi lezzet açısından hayli önemli. Mevsimine ve pişirme yöntemine uygun balıkları tercih edin.
- Balığı pişirdikten sonra buzdolabında saklamayın.
- Çok yüksek ateşte pişirmeyin. Kızartma yaparken rengi kahverengiye döndükten sonra ocaktan alın.
- Izgara yapacaksanız una bulamayın, un kızartmada güzel.
- Buğulama yaparken çok fazla su kullanmayın, kabın tabanına yayılacak kadar olması yeterli.