• BAYİLİK
    • NEDEN SEÇ MARKET
    • İŞ ORTAKLIĞI EL KİTABI
    • BAYİLİK BAŞVURU FORMU
    • SIKÇA SORULAN SORULAR
  • İşini Seç
    • Parekende Dünyası
    • Girişimcilik
  • Doğru Seçim
    • Ev Ekonomisi
    • Mutfak İpuçları
  • MAĞAZALAR
  • ÜRÜN ÇEŞİTLERİ

Subscribe to Updates

Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

What's Hot

Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları

29 Temmuz 2024

Meyvelerden Dondurma Hazırlama: Pratik Tarifler

25 Temmuz 2024

İş Ortaklarından Gelen Geri Bildirimler Nasıl Değerlendirilmeli?

22 Temmuz 2024
Facebook Twitter Instagram
Seç Market BlogSeç Market Blog
  • BAYİLİK
    • NEDEN SEÇ MARKET
    • İŞ ORTAKLIĞI EL KİTABI
    • BAYİLİK BAŞVURU FORMU
    • SIKÇA SORULAN SORULAR
  • İşini Seç
    1. Parekende Dünyası
    2. Girişimcilik
    3. Tümünü gör
    İş Verimliliğinizi Nasıl Ölçersiniz?
    12 Mayıs 2024
    Zor Müşterilerle Başa Çıkmanın İpuçları
    8 Nisan 2024
    Perakende Dünyasında Tedarik Zincirinin Önemi
    14 Aralık 2023
    ABC Analizi Nedir? Perakende İçin ABC Analizi Neden Önemli?
    10 Kasım 2023
    İş Ortaklarından Gelen Geri Bildirimler Nasıl Değerlendirilmeli?
    22 Temmuz 2024
    Görünmeyen Kayıpları Keşfedin: İşinizin Maliyetini Doğru Yönetin
    19 Temmuz 2024
    Kadın Girişimciler İçin İş Fikirleri
    28 Haziran 2024
    Girişimcilere Destek: İşletme Kredisi Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?
    10 Nisan 2024
    İş Ortaklarından Gelen Geri Bildirimler Nasıl Değerlendirilmeli?
    22 Temmuz 2024
    Görünmeyen Kayıpları Keşfedin: İşinizin Maliyetini Doğru Yönetin
    19 Temmuz 2024
    Kadın Girişimciler İçin İş Fikirleri
    28 Haziran 2024
    İş Verimliliğinizi Nasıl Ölçersiniz?
    12 Mayıs 2024
  • Doğru Seçim
    1. Ev Ekonomisi
    2. Mutfak İpuçları
    3. Tümünü gör
    Meyvelerden Dondurma Hazırlama: Pratik Tarifler
    25 Temmuz 2024
    Bahar Temizliği İçin Nereden Başlamalı?
    25 Haziran 2024
    Yaz Tatilinde Çiçekleri Unutmayın: Evde “Self Watering” Yapma Fikirleri
    6 Mayıs 2024
    Babalar Günü İçin Kendin Yap Hediye Fikirleri
    4 Mayıs 2024
    Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları
    29 Temmuz 2024
    Evde Deneyebileceğiniz Soğuk İçecek Tarifleri
    27 Haziran 2024
    Dünya Çikolata Günü’nü Evde Kutluyoruz: Ev Yapımı Çikolata Tarifi
    8 Mayıs 2024
    Dünya Arı Günü’ne Özel Tarifler: Arıların Hediyesi Bal ile Yapılan Yemekler
    30 Nisan 2024
    Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları
    29 Temmuz 2024
    Meyvelerden Dondurma Hazırlama: Pratik Tarifler
    25 Temmuz 2024
    Evde Deneyebileceğiniz Soğuk İçecek Tarifleri
    27 Haziran 2024
    Bahar Temizliği İçin Nereden Başlamalı?
    25 Haziran 2024
  • MAĞAZALAR
  • ÜRÜN ÇEŞİTLERİ
Facebook Twitter Instagram YouTube
Seç Market BlogSeç Market Blog
Seçmarket Blog » Doğru Seçim » Mutfak İpuçları » Ramazan Gecelerine Hafif Yemekler: Sahurda Ne Yenir?
Mutfak İpuçları 25 Mart 2024

Ramazan Gecelerine Hafif Yemekler: Sahurda Ne Yenir?

sahurda-ne-yenir
sahurda-ne-yenir
Paylaş
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Pinterest E-posta

Her yıl Ramazan ayında iki farklı yemek vakti hayatımıza girer. Akşamları iftar; geceleri, sabaha karşı da sahur yapılır. Oruç tutuyorsanız gün içinde yiyecek ve içecek tüketmeyeceğiniz için özellikle sahurda ne yiyeceğinizi iyi planlamalısınız. Beslenme düzenini bozmamak ve gün içinde problem yaşamamak için dikkatli olmalısınız. Eğer aklınızda “Sahurda ne yapsam, sahurda ne yemeli?” gibi sorular varsa sahurda ne yenir, ne yenmez, gelin yakından bakalım.

İçerik

  • 1 Sahurda Ne Yenir?
    • 1.1 Yumurta
    • 1.2 Peynir
    • 1.3 Yoğurt
    • 1.4 Süt
    • 1.5 Tam Tahıllı Ekmek
    • 1.6 Yeşillik
    • 1.7 Domates ve Salatalık
    • 1.8 Avokado
    • 1.9 Sebze ve Meyve
    • 1.10 Yulaf Ezmesi
    • 1.11 Tost
    • 1.12 Omlet
    • 1.13 Çorba
  • 2 Sahurda En Çok Ne Tok Tutar?
  • 3 Sahurda Susamamak İçin Ne Yemeli?
  • 4 Sahurda Uzak Durmamız Gereken Besinler Nelerdir?

Sahurda Ne Yenir?

Sahur, sabaha karşı yenen yemektir. Bu nedenle hem bu vakitlere uygun hem de günün geri kalanını idare edebilecek yiyeceklere ihtiyacınız var. Peki, gece sahurda ne yenir ve sahurda ne tok tutar?

Yumurta

yumurta

Kahvaltıların favorilerinden biri olan yumurta, sahurda da tüketilebilir. Sabaha karşı yapıldığı için kahvaltılık yiyeceklerin sıkça tüketildiği sahur vakitlerinde menünüze yumurtayı da ekleyebilirsiniz. Yumurtayı ne şekilde tüketeceğiniz ise size kalmış. Dilerseniz sahanda, dilerseniz de haşlanmış bir şekilde tüketebilirsiniz. Yumurta salatası yapmak da seçenekler arasında.

Peynir

Peynir de sahur yemeğini kahvaltı düzeninde tüketenler için uygun bir yiyecek. Birçok yemeğin lezzetine lezzet katabilen peynir, çok sayıda çeşidiyle kahvaltılarımızı süsler. Sahurda ise çok tuzlu olmayan peynir türlerini tercih edebilirsiniz. Sürülebilir peynirlerle ekmekler hazırlayabilir veya doğrudan dilim dilim peynir tüketebilirsiniz.

Yoğurt

Öğün fark etmeksizin sürekli elimizin gittiği, mutfağımızın geleneksel lezzeti yoğurdu da listeye almadan olmaz. Lezzetiyle hemen her yemeğin eşlikçisi olan yoğurt, sahur menülerinizi de zenginleştirebilir. Sahurda hazırladığınız yemeklere uygun olduğu günlerde yoğurdu da tercih edebilirsiniz.

Süt

Geleneksel içeceğimiz çay, sahur sofralarının da başrollerinden biri. Fakat her sahurda çay içmek istemiyor veya çayı sevmiyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda içecek olarak sütü tercih edebilirsiniz. Çünkü süt hem sıcak hem de soğuk bir şekilde tüketilebiliyor. Siz de menünüze ve damak zevkinize bağlı olarak sütünüzü sıcak veya soğuk bir şekilde sahurda tüketebilirsiniz. Ayrıca sütünüzün içine bal, muz veya tarçın da ekleyebilirsiniz.

Tam Tahıllı Ekmek

Yemeklerde bolca ekmek tüketen bir toplum olarak sahurda da bu alışkanlığımızdan vazgeçmiyoruz. Gerek kahvaltı tarzında, gerekse de tam bir öğün olarak hazırlanan sahur yemeklerine tam tahıllı ekmek ile eşlik edebilirsiniz. Menünüze sevdiğiniz tarzda ekmek ekleyebilirsiniz, fakat beyaz ekmek yemek istemiyorsanız tam tahıllı ekmeğin lezzetiyle sahur yapabilirsiniz.

Yeşillik

Sofralarımızın süsü yeşillikler, kokuları ve tatlarıyla sahur masalarında karşımıza çıkabilir. Yeşillikleri sahur için hazırlayacağınız birçok yemeğin üzerine koyabilir ve yemeklerinizi renklendirebilirsiniz. Dilerseniz yeşillikleri ayrıca üzerine bol limon sıkarak yiyebilir veya leziz bir salata hazırlayabilirsiniz.

Domates ve Salatalık

Kahvaltılarda sıkça yan yana gelen, salatalarda da birbirlerinden pek kopmayan domates ve salatalık ikilisi elbette sahur menüsüne de eklenebilir. Sahurda ister kahvaltı yapın ister yemek pişirin, her iki durumda da domates ve salatalığa yer verebilirsiniz. Bu ayrılmaz ikiliyi dilimleyip tüketebilir veya salatalarınıza yeşilliklerle birlikte ekleyebilirsiniz.

domates-ve-salatalik

Domates ve salatalık, sulu sebzeler oldukları için de tercih edilebilir. Çünkü oruç süresi boyunca su tüketmeyeceksiniz. Bu nedenle sahurda bolca sıvı tüketmeniz gerekebilir. Domates ve salatalık yiyerek de vücudunuza sıvı takviyesi yapabilirsiniz.

Avokado

Sahur sofranıza uzaklardan gelen bir dokunuş yapmak istiyorsanız son yılların popüler meyvesi avokadoya bir şans verebilirsiniz. Avokado, farklı lezzeti ile kahvaltıdan ana yemeğe kadar birçok tarifin içine girebilen bir meyve.

Sahurda avokadoyu ezme haline getirebilir, ekmeğinize sürerek tüketebilirsiniz. Ayrıca dilimleyip salatalarınıza da ekleyebilirsiniz. Avokadoyu ince ince dilimleyip yeşil bir makarna yapabilir, hayal gücünüzle farklı bir tat da oluşturabilirsiniz.

Sebze ve Meyve

Sebzeler ve meyveler, buzdolabının demirbaşları arasındadır. Sahur hazırlığı sırasında buzdolabını açtığınızda gözünüze çarpan meyve ve sebzeleri de sofraya davet edebilirsiniz. Sebzeleri el lezzetinizle buluşturup harika yemekler pişirebilir ve sahur sofranızı zenginleştirebilirsiniz. Meyveleri ise yemeğin üzerine tatlı niyetine tüketebilir, gün içinde özlediğiniz bu tatların keyfine sahur vaktinde varabilirsiniz.

Yulaf Ezmesi

Yemekler ve kahvaltılıklar sahur vakitlerinde bünyenize ağır geliyorsa alternatiflere yönelebilirsiniz. Bu noktada yulaf ezmesine bir şans verebilirsiniz. Seveni de sevmeyeni de çok olan yulaf ezmesi, doğru tariflerde değerlendirildiğinde lezzetli ve doyurucu bir hale gelebilir.

Yulaf ezmesini doğrudan süte veya yoğurda ekleyerek tüketebilirsiniz. Eğer yulaf ezmesi size sert geliyorsa sıcak sütle yiyebilir veya süt ile birlikte haşlayabilirsiniz. Yoğurt ile tüketirken de birkaç meyve dilimleyip yiyeceğinize renk ve lezzet katabilirsiniz.

Tost

tost

Kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve ara öğün olarak tüketilebilen yemeklerimizden biri de tost. Hemen her öğünde favori yiyecekler arasına girebilen tosta sahurda da hayır diyemeyiz. Ekmeği, peyniri, sucuğu ve daha birçok malzemeyi bir araya getiren tost, sahurda doyurucu olabilir. Damak zevkinize bağlı kalarak tostunuzun içeriğini salça, domates, turşu, yumurta gibi çeşitli yiyeceklerle de zenginleştirebilirsiniz.

Omlet

Kahvaltılık malzemelerin bir araya gelerek oluşturduğu bir diğer lezzet de omlet. Yumurtanın en lezzetli hallerinden biri olan omlet, yumurtaya ek olarak peynir, baharat, domates, yeşillik, biber ve benzer farklı malzemeler de içerir. Böylece zengin bir menüyü tek bir tabağa doldurma şansınız olur. Yanına da güzel demlenmiş sıcak bir çay koyarak sahurunuzu omletle yapabilirsiniz.

Çorba

Kiminin kahvaltıda, kiminin ise akşam yemeğinde favorisi olan çorba sahur vaktinin de yıldızı olabilir. Çorba konusunda zengin bir mutfağımız olduğu için tarif bulmakta zorluk çekmezsiniz. Sevdiğiniz çorbalardan birini sahur için hazırlayabilirsiniz. Dilimlediğiniz ve tercihe göre kızarttığınız ekmek, börek, salata veya farklı bir yemekle birlikte çorbanızı sıcak sıcak içebilirsiniz.

Sahurda En Çok Ne Tok Tutar?

Sahurda tok tutan yiyecekler, aslında kişiye göre değişir. Bu durum biraz da Ramazan ayı dışında kalan günlerdeki beslenme alışkanlığınızla ilgilidir. Normal günlerde karnınızı en iyi doyuran besinler hangileri ise sahurda da bu tarz yemeklerle tokluk hissine erişebilirsiniz. Yedikten sonra uzun süre acıkmadığınız yiyecekleri tespit edin ve sahurda bu yiyeceklere ağırlık vermeye özen gösterin. Böylece gün boyu daha tok hissedebilirsiniz.

Sahurda Susamamak İçin Ne Yemeli?

sahurda-susamamak-icin-ne-yemeli

Beslenme alışkanlığınıza göre değişkenlik gösteren bir diğer durum da susamak. Genellikle şekerli ve tuzlu besinlerin susattığı düşünülür. Fakat bu da sizin yeme davranışlarınızla alakalıdır. Yine normal günlerde yedikten sonra çok susadığınız yiyecekleri tespit edebilir, sahurda bu yiyeceklerden uzak durabilirsiniz.

Gün içinde çok fazla susamamak için sahurda su ve sulu besinler tüketmeyi de ihmal etmemelisiniz.

Sahurda Uzak Durmamız Gereken Besinler Nelerdir?

Sahurda yemek için fikirler sunduk, fakat işin bir de “Sahurda ne yenmez?” tarafı var. Sahurda yememeniz gereken yiyecekler de bulunuyor. Bu konuda da sizi kendinizle baş başa bırakmakta fayda var. Midenizi rahatsız eden, çabuk acıkmanıza sebep olan ve sizi susatan yemeklerden uzak durmalısınız.

Yeme davranışlarınıza ve beslenme alışkanlıklarınıza bağlı olarak uzak durmanız gereken besinleri tespit edebilirsiniz. Bu konuya dikkat etmeniz de oruç sürecini daha kolay geçirmenize yardımcı olur.

Ramazan boyunca sahurlar keyifli geçer. Farklı bir keyif ise iftar vakitlerinde yaşanır. Bu keyfin yanında beslenme sürecine dikkat etmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Sahur gibi iftar sofraları için de fikirlere ihtiyacınız varsa “Zengin Ramazan Sofraları İçin: 30 Günlük İftar Menüsü” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Paylaş Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp E-posta

İlgili Yazılar

Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları
29 Temmuz 2024
Evde Deneyebileceğiniz Soğuk İçecek Tarifleri
27 Haziran 2024
Dünya Çikolata Günü’nü Evde Kutluyoruz: Ev Yapımı Çikolata Tarifi
8 Mayıs 2024
Dünya Arı Günü’ne Özel Tarifler: Arıların Hediyesi Bal ile Yapılan Yemekler
30 Nisan 2024
Kahve ile İyi Gider: Donut Günü’ne Özel Alternatif Donut Lezzetleri
29 Nisan 2024
Uzun Süre Nasıl Saklanır: Bal Saklama Yöntemleri
17 Nisan 2024
Sosyal Medya
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube
Öne Çıkan Yazılar

Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları

Yeşillikler, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez bir parçası. Ancak taze yeşillikleri uzun süre saklamak bazen zor olabiliyor.…

Meyvelerden Dondurma Hazırlama: Pratik Tarifler

25 Temmuz 2024

İş Ortaklarından Gelen Geri Bildirimler Nasıl Değerlendirilmeli?

22 Temmuz 2024

Görünmeyen Kayıpları Keşfedin: İşinizin Maliyetini Doğru Yönetin

19 Temmuz 2024
Seçmarket Bayilik Başvurusu
Facebook Twitter Instagram Pinterest
  • Anasayfa
  • KVKK
  • HAKKIMIZDA
  • İLETİŞİM
Tüm Hakkı Saklıdır. © 2025 Seç Market. Düzenleme: ROIPUBLIC.

Yukarıya yazın ve aramak için Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.