• BAYİLİK
    • NEDEN SEÇ MARKET
    • İŞ ORTAKLIĞI EL KİTABI
    • BAYİLİK BAŞVURU FORMU
    • SIKÇA SORULAN SORULAR
  • İşini Seç
    • Parekende Dünyası
    • Girişimcilik
  • Doğru Seçim
    • Ev Ekonomisi
    • Mutfak İpuçları
  • MAĞAZALAR
  • ÜRÜN ÇEŞİTLERİ

Subscribe to Updates

Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

What's Hot

Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları

29 Temmuz 2024

Meyvelerden Dondurma Hazırlama: Pratik Tarifler

25 Temmuz 2024

İş Ortaklarından Gelen Geri Bildirimler Nasıl Değerlendirilmeli?

22 Temmuz 2024
Facebook Twitter Instagram
Seç Market BlogSeç Market Blog
  • BAYİLİK
    • NEDEN SEÇ MARKET
    • İŞ ORTAKLIĞI EL KİTABI
    • BAYİLİK BAŞVURU FORMU
    • SIKÇA SORULAN SORULAR
  • İşini Seç
    1. Parekende Dünyası
    2. Girişimcilik
    3. Tümünü gör
    İş Verimliliğinizi Nasıl Ölçersiniz?
    12 Mayıs 2024
    Zor Müşterilerle Başa Çıkmanın İpuçları
    8 Nisan 2024
    Perakende Dünyasında Tedarik Zincirinin Önemi
    14 Aralık 2023
    ABC Analizi Nedir? Perakende İçin ABC Analizi Neden Önemli?
    10 Kasım 2023
    İş Ortaklarından Gelen Geri Bildirimler Nasıl Değerlendirilmeli?
    22 Temmuz 2024
    Görünmeyen Kayıpları Keşfedin: İşinizin Maliyetini Doğru Yönetin
    19 Temmuz 2024
    Kadın Girişimciler İçin İş Fikirleri
    28 Haziran 2024
    Girişimcilere Destek: İşletme Kredisi Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?
    10 Nisan 2024
    İş Ortaklarından Gelen Geri Bildirimler Nasıl Değerlendirilmeli?
    22 Temmuz 2024
    Görünmeyen Kayıpları Keşfedin: İşinizin Maliyetini Doğru Yönetin
    19 Temmuz 2024
    Kadın Girişimciler İçin İş Fikirleri
    28 Haziran 2024
    İş Verimliliğinizi Nasıl Ölçersiniz?
    12 Mayıs 2024
  • Doğru Seçim
    1. Ev Ekonomisi
    2. Mutfak İpuçları
    3. Tümünü gör
    Meyvelerden Dondurma Hazırlama: Pratik Tarifler
    25 Temmuz 2024
    Bahar Temizliği İçin Nereden Başlamalı?
    25 Haziran 2024
    Yaz Tatilinde Çiçekleri Unutmayın: Evde “Self Watering” Yapma Fikirleri
    6 Mayıs 2024
    Babalar Günü İçin Kendin Yap Hediye Fikirleri
    4 Mayıs 2024
    Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları
    29 Temmuz 2024
    Evde Deneyebileceğiniz Soğuk İçecek Tarifleri
    27 Haziran 2024
    Dünya Çikolata Günü’nü Evde Kutluyoruz: Ev Yapımı Çikolata Tarifi
    8 Mayıs 2024
    Dünya Arı Günü’ne Özel Tarifler: Arıların Hediyesi Bal ile Yapılan Yemekler
    30 Nisan 2024
    Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları
    29 Temmuz 2024
    Meyvelerden Dondurma Hazırlama: Pratik Tarifler
    25 Temmuz 2024
    Evde Deneyebileceğiniz Soğuk İçecek Tarifleri
    27 Haziran 2024
    Bahar Temizliği İçin Nereden Başlamalı?
    25 Haziran 2024
  • MAĞAZALAR
  • ÜRÜN ÇEŞİTLERİ
Facebook Twitter Instagram YouTube
Seç Market BlogSeç Market Blog
Seçmarket Blog » Doğru Seçim » Mutfak İpuçları » Mutfakta Kışa Hazırlık Zamanı: Yaz Sebzelerinden 5 Farklı Turşu Tarifi
Mutfak İpuçları 22 Ağustos 2023

Mutfakta Kışa Hazırlık Zamanı: Yaz Sebzelerinden 5 Farklı Turşu Tarifi

Paylaş
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Pinterest E-posta

Sonbahar rüzgârlarının esmesiyle birlikte mutfaklarda kışlık hazırlıkları başladı. Yaz sebzelerini kışın da tüketebilmek için konserve ve turşu yapmak sıkça kullanılan yöntemler arasında bulunuyor. Daha önce “Yaz Sebzelerinden Konserve Tarifleri” başlıklı yazımızda konserve ve salça tarifleri vermiştik. Şimdi sıra geldi, yemeklerin yanında keyifle tüketilen turşunun yapımına. 

Yaz sebzelerinden kış için kurulabilecek turşu sebzeleri çok fazla. Taze bulduğunuz hemen her sebzenin turşusunu yapabilirsiniz. Dilerseniz sevdiğiniz sebzelerden karışık turşu da yapabilirsiniz. “Turşu sevmiyorum, ama turşu suyu seviyorum” diyorsanız da bu turşu tarifleri işinize yarayacak. 

“Evde turşu nasıl yapılır?” diye merak edenler için turşu yapımı püf noktalarıyla birlikte yaz sebzelerini kullanarak yapabileceğiniz 10 farklı turşu tarifi:

İçerik

  • 1 1. Salatalık Turşusu Tarifi
    • 1.1 Salatalık Turşusu İçin Malzemeler
    • 1.2 Salatalık Turşusu Yapılışı
  • 2 2. Domates Turşusu Tarifi
    • 2.1 Domates Turşusu İçin Malzemeler
    • 2.2 Domates Turşusu Yapılışı
  • 3 3. Patlıcan Turşusu Tarifi
    • 3.1 Patlıcan Turşusu İçin Malzemeler
    • 3.2 Patlıcan Turşusu Yapılışı
  • 4 4. Jalapeno (Meksika Biberi) Turşusu Tarifi
    • 4.1 Jalapeno Turşusu İçin Malzemeler
    • 4.2 Jalapeno Turşusu Yapılışı
  • 5 5. Lahana Turşusu Tarifi
    • 5.1 Lahana Turşusu İçin Malzemeler
    • 5.2 Lahana Turşusu Yapımı

1. Salatalık Turşusu Tarifi

En çok tüketilen turşulardan biri salatalık turşusu. Gelelim cam kavanozlarda çıtır çıtır duracak turşunun malzemelerine ve yapımına. Dilerseniz kornişon turşusu da yapabilirsiniz.

Salatalık Turşusu İçin Malzemeler

  • 3 kilo salatalık
  • 3 tane 1 litrelik cam kavanoz
  • 1 tatlı kaşığı hardal tohumu (isteğe bağlı)
  • 6 diş sarımsak (kavanoz başı)
  • 1 su bardağı sirke (kavanoz başı)
  • 1 çay kaşığı taze karabiber (kavanoz başı)
  • 3 tatlı kaşığı kaya tuzu (kavanoz başı)
  • 3 adet defne yaprağı (isteğe bağlı)

Salatalık Turşusu Yapılışı

Her kavanozun içine 6 diş sarımsak, birer defne yaprağı ve 1-2 tane karabiber ekleyin. Ardından salataklıklarınızı iyice yıkayıp kurulayın. Kuruladığınız salatalıkları kavanozlara sıkıştırarak doldurun. Salatalıkları koyduktan sonra üzerine 2.5-3 tatlı kaşığı kaya tuzu ekleyin. Tuzun üzerine 1 su bardağı üzüm ya da elma sirkesi dökün. Suyu kaynatın, ardından sıcak suyla kavanozları doldurana kadar eklemeye devam edin. Bu sıcak suyu eklemenizin sebebi kavanozu basınçla vakumlamak. Kavanozu iyice sallayıp tuzun erimesini sağlayın. Ardından ters çevirebilirsiniz. Bir gün sonra kavanozları eski haline getirebilirsiniz. Turşunuzu da 1 ay sonra tüketebilirsiniz.

Püf noktası: Turşunuzun uzun ömürlü olması için kaya tuzunu fazladan ekleyebilirsiniz. Çok tuzlu olmasını istemiyor olsanız da tuzu az koymaktan kaçının. Kaynattığınız suyu da içme suyu olarak tercih edin.

Afiyet olsun!

2. Domates Turşusu Tarifi

Yeşil ya da kırmızı domatesten yapılan domates turşuları, kuru fasulye ve pilav gibi ayrılmaz ikililerin yanında tamamlayıcı bir lezzet olarak tercih ediliyor. Siz de domates turşusu için “Turşu nasıl kurulur?” diye merak ediyorsanız gelin, malzemelerden yapımına kadar turşu yolculuğumuza başlayalım.

Domates Turşusu İçin Malzemeler

  • 3 kilo domates
  • 3 baş sarımsak
  • 6 tane 1 litrelik cam kavanoz
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu (her kavanoza)
  • 1 çay kaşığı toz şeker (her kavanoza)
  • 1 çay bardağı üzüm/elma sirkesi (her kavanoza)
  • ​​1 çay kaşığı limon tuzu (her kavanoza)

Domates Turşusu Yapılışı

Domatesleri ilk olarak iyice yıkayıp kurulayın. Ardından tüm domatesleri dörde bölün. Ortasındaki sert kısımları alın. Sarımsakları soyun, isteğe bağlı olarak doğrayabilirsiniz. Kavanozunuzun alt kısmına sarımsak ekleyin. Sonra domates ve sarımsağı karışık olarak kavanozun içine doldurun. 

Kavanozunuzu sebzelerle doldurduktan sonra 1 yemek kaşığı kaya tuzu, 1 çay kaşığı toz şeker ve limon tuzu ekleyip üzerine 1 çay bardağı sirke koyun. Kavanoz dolana kadar sıcak su ekleyin. Kavanozun ağız kısmını silip kapağını kapatın. Tuz, sirke, şeker ve limon tuzunun karışması için iyice çalkalayın. Ters çevirip 1 gün bekleyin. 1 ay sonra rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Püf noktası: Kavanozun kapağı mutlaka yeni olsun. Yemek tuzu yerine mutlaka kaya tuzu kullanın. Serin ve güneş görmeyen bir yerde aylarca muhafaza edebilirsiniz. 

Afiyet olsun!

3. Patlıcan Turşusu Tarifi

Patlıcan turşusu; yemesi keyifli, yapması ise biraz meşakkatli bir turşu. Eğer vaktiniz varsa ve daha önce hiç denemediyseniz mutlaka denemenizi öneriyoruz. 

Patlıcan Turşusu İçin Malzemeler

  • 10 küçük boy patlıcan
  • 2 adet 1 litrelik cam kavanoz
  • 1 bağ maydanoz
  • 2 baş sarımsak
  • 2 su bardağı üzüm sirkesi (her kavanoza)
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu (her kavanoza)
  • 3 dal defne yaprağı (her kavanoza)

Patlıcan Turşusu Yapılışı

Patlıcanların saplarını kesin. İyice yıkayıp tencereye almadan önce iki uç tarafına da çizik atın. Tencereye aldıktan sonra üzerine su ekleyip kaynatın. Kaynadıktan sonra 3-4 dakika haşlayın. Çok haşlanmamasına dikkat edin, biraz yumuşaması yeterli. Delikli bir kepçe yardımıyla patlıcanları sudan alın ve birkaç tur sıkarak içindeki suyu çıkarın. 

Patlıcanların içinde su kalmadıktan sonra kavanozun içine 3 diş sarımsak ve defne yaprağı ekleyin. Ardından patlıcanları dizin. Tekrar birkaç diş sarımsak atabilirsiniz. En üste maydanozları incecik doğrayıp bir tutam ekleyin. Sonra 1 yemek kaşığı kaya tuzu, 2 su bardağı üzüm sirkesi ve üzerini dolduracak kadar sıcak su ekleyip kavanoz kapağını kapatın. İyice sallayıp ters çevirin. Turşunuz kısa sürede fermente olacaktır. Ertesi gün eski haline getirebilirsiniz. 1 ay içinde hazır hale gelecek olan turşunuzu keyifle tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun!

4. Jalapeno (Meksika Biberi) Turşusu Tarifi

Acı sevenlerin tercih ettiği jalapeno biberinin turşusu da hayli lezzetli. Yaptıktan sonra turşu kavanozunu elinizden bırakamayacaksınız! Özellikle et yemeklerinin yanında keyifle yiyebilirsiniz.

Jalapeno Turşusu İçin Malzemeler

  • 1 adet 1 litrelik cam kavanoz
  • 10-12 adet taze jalapeno biberi
  • 2 su bardağı elma sirkesi
  • 1 bardak su
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı şeker (isteğe bağlı)
  • 1 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı hardal tohumu (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı top karabiber
  • 1 tutam kekik

Jalapeno Turşusu Yapılışı

İyice yıkadığınız biberleri eşit halkalar halinde doğrayın. Sarımsakları da ince ince kesin. Biber ve sarımsakları kavanoza sıkıştırarak ekleyin. Üst kısmına hardal tohumu ve top karabiber ekleyip boşluk bırakın. 2 su bardağı sirkeyi, 1 bardak suyu, 1 yemek kaşığı kaya tuzunu, 1 tatlı kaşığı şekeri ve 1 tutam kekiği bir tencereye alın, ara sıra karıştırarak kaynatın. Kaynattığınız karışımı kavanoza boşaltın, kapağını sıkıca kapatın. 1-2 saat sonra turşularınız hazır, 3-4 hafta boyunca tüketebilirsiniz. Daima buzdolabında saklamayı unutmayın.

Afiyet olsun!

5. Lahana Turşusu Tarifi

Kış mevsiminin baş tacı lahana turşusunu yapmanın tam vakti. Yaz aylarını uğurlarken bir lahana alın, kış için lezzetli ve kıtır kıtır bir turşu için kolları sıvayın. Gelin, lahana turşusu için gereken malzemelere bakalım. Ardından “Lahana turşusu nasıl yapılır?” sorusunun cevabı için turşu yapımına geçelin. 

Lahana Turşusu İçin Malzemeler

  • 1 orta boy lahana
  • 5 litrelik cam kavanoz
  • 2 baş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 1 çay bardağı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi

Lahana Turşusu Yapımı

Lahananın kökünü ayırın. Kökü ayrılan lahanayı küçük küçük parçalayın. Ardından derin bir kaba alıp yarım su bardağı kaya tuzu ile ovun. Lahanaları kavanoza dizmeye başlayın. Rendelediğiniz havuç ve 2 baş sarımsağı da lahanaların arasına serpiştirin. Lahanaları ekledikten sonra üzerine 1 çay bardağı kaya tuzu ve 1 tatlı kaşığı limon tuzu ekleyin. Üzüm sirkesini de koyduktan sonra kavanoz dolana kadar içme suyu ekleyin. Kavanoz kapağını sıkıca kapatıp serin ve güneş görmeyen bir yerde 20 gün bekletin. Turşunuz hazır!

Afiyet olsun!

Paylaş Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp E-posta

İlgili Yazılar

Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları
29 Temmuz 2024
Evde Deneyebileceğiniz Soğuk İçecek Tarifleri
27 Haziran 2024
Dünya Çikolata Günü’nü Evde Kutluyoruz: Ev Yapımı Çikolata Tarifi
8 Mayıs 2024
Dünya Arı Günü’ne Özel Tarifler: Arıların Hediyesi Bal ile Yapılan Yemekler
30 Nisan 2024
Kahve ile İyi Gider: Donut Günü’ne Özel Alternatif Donut Lezzetleri
29 Nisan 2024
Uzun Süre Nasıl Saklanır: Bal Saklama Yöntemleri
17 Nisan 2024
Sosyal Medya
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube
Öne Çıkan Yazılar

Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları

Yeşillikler, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez bir parçası. Ancak taze yeşillikleri uzun süre saklamak bazen zor olabiliyor.…

Meyvelerden Dondurma Hazırlama: Pratik Tarifler

25 Temmuz 2024

İş Ortaklarından Gelen Geri Bildirimler Nasıl Değerlendirilmeli?

22 Temmuz 2024

Görünmeyen Kayıpları Keşfedin: İşinizin Maliyetini Doğru Yönetin

19 Temmuz 2024
Seçmarket Bayilik Başvurusu
Facebook Twitter Instagram Pinterest
  • Anasayfa
  • KVKK
  • HAKKIMIZDA
  • İLETİŞİM
Tüm Hakkı Saklıdır. © 2025 Seç Market. Düzenleme: ROIPUBLIC.

Yukarıya yazın ve aramak için Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.