Sonbahar rüzgârlarının esmesiyle birlikte mutfaklarda kışlık hazırlıkları başladı. Yaz sebzelerini kışın da tüketebilmek için konserve ve turşu yapmak sıkça kullanılan yöntemler arasında bulunuyor. Daha önce “Yaz Sebzelerinden Konserve Tarifleri” başlıklı yazımızda konserve ve salça tarifleri vermiştik. Şimdi sıra geldi, yemeklerin yanında keyifle tüketilen turşunun yapımına.
Yaz sebzelerinden kış için kurulabilecek turşu sebzeleri çok fazla. Taze bulduğunuz hemen her sebzenin turşusunu yapabilirsiniz. Dilerseniz sevdiğiniz sebzelerden karışık turşu da yapabilirsiniz. “Turşu sevmiyorum, ama turşu suyu seviyorum” diyorsanız da bu turşu tarifleri işinize yarayacak.
“Evde turşu nasıl yapılır?” diye merak edenler için turşu yapımı püf noktalarıyla birlikte yaz sebzelerini kullanarak yapabileceğiniz 10 farklı turşu tarifi:
İçerik
1. Salatalık Turşusu Tarifi
En çok tüketilen turşulardan biri salatalık turşusu. Gelelim cam kavanozlarda çıtır çıtır duracak turşunun malzemelerine ve yapımına. Dilerseniz kornişon turşusu da yapabilirsiniz.
Salatalık Turşusu İçin Malzemeler
- 3 kilo salatalık
- 3 tane 1 litrelik cam kavanoz
- 1 tatlı kaşığı hardal tohumu (isteğe bağlı)
- 6 diş sarımsak (kavanoz başı)
- 1 su bardağı sirke (kavanoz başı)
- 1 çay kaşığı taze karabiber (kavanoz başı)
- 3 tatlı kaşığı kaya tuzu (kavanoz başı)
- 3 adet defne yaprağı (isteğe bağlı)
Salatalık Turşusu Yapılışı
Her kavanozun içine 6 diş sarımsak, birer defne yaprağı ve 1-2 tane karabiber ekleyin. Ardından salataklıklarınızı iyice yıkayıp kurulayın. Kuruladığınız salatalıkları kavanozlara sıkıştırarak doldurun. Salatalıkları koyduktan sonra üzerine 2.5-3 tatlı kaşığı kaya tuzu ekleyin. Tuzun üzerine 1 su bardağı üzüm ya da elma sirkesi dökün. Suyu kaynatın, ardından sıcak suyla kavanozları doldurana kadar eklemeye devam edin. Bu sıcak suyu eklemenizin sebebi kavanozu basınçla vakumlamak. Kavanozu iyice sallayıp tuzun erimesini sağlayın. Ardından ters çevirebilirsiniz. Bir gün sonra kavanozları eski haline getirebilirsiniz. Turşunuzu da 1 ay sonra tüketebilirsiniz.
Püf noktası: Turşunuzun uzun ömürlü olması için kaya tuzunu fazladan ekleyebilirsiniz. Çok tuzlu olmasını istemiyor olsanız da tuzu az koymaktan kaçının. Kaynattığınız suyu da içme suyu olarak tercih edin.
Afiyet olsun!
2. Domates Turşusu Tarifi
Yeşil ya da kırmızı domatesten yapılan domates turşuları, kuru fasulye ve pilav gibi ayrılmaz ikililerin yanında tamamlayıcı bir lezzet olarak tercih ediliyor. Siz de domates turşusu için “Turşu nasıl kurulur?” diye merak ediyorsanız gelin, malzemelerden yapımına kadar turşu yolculuğumuza başlayalım.
Domates Turşusu İçin Malzemeler
- 3 kilo domates
- 3 baş sarımsak
- 6 tane 1 litrelik cam kavanoz
- 1 yemek kaşığı kaya tuzu (her kavanoza)
- 1 çay kaşığı toz şeker (her kavanoza)
- 1 çay bardağı üzüm/elma sirkesi (her kavanoza)
- 1 çay kaşığı limon tuzu (her kavanoza)
Domates Turşusu Yapılışı
Domatesleri ilk olarak iyice yıkayıp kurulayın. Ardından tüm domatesleri dörde bölün. Ortasındaki sert kısımları alın. Sarımsakları soyun, isteğe bağlı olarak doğrayabilirsiniz. Kavanozunuzun alt kısmına sarımsak ekleyin. Sonra domates ve sarımsağı karışık olarak kavanozun içine doldurun.
Kavanozunuzu sebzelerle doldurduktan sonra 1 yemek kaşığı kaya tuzu, 1 çay kaşığı toz şeker ve limon tuzu ekleyip üzerine 1 çay bardağı sirke koyun. Kavanoz dolana kadar sıcak su ekleyin. Kavanozun ağız kısmını silip kapağını kapatın. Tuz, sirke, şeker ve limon tuzunun karışması için iyice çalkalayın. Ters çevirip 1 gün bekleyin. 1 ay sonra rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Püf noktası: Kavanozun kapağı mutlaka yeni olsun. Yemek tuzu yerine mutlaka kaya tuzu kullanın. Serin ve güneş görmeyen bir yerde aylarca muhafaza edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
3. Patlıcan Turşusu Tarifi
Patlıcan turşusu; yemesi keyifli, yapması ise biraz meşakkatli bir turşu. Eğer vaktiniz varsa ve daha önce hiç denemediyseniz mutlaka denemenizi öneriyoruz.
Patlıcan Turşusu İçin Malzemeler
- 10 küçük boy patlıcan
- 2 adet 1 litrelik cam kavanoz
- 1 bağ maydanoz
- 2 baş sarımsak
- 2 su bardağı üzüm sirkesi (her kavanoza)
- 1 yemek kaşığı kaya tuzu (her kavanoza)
- 3 dal defne yaprağı (her kavanoza)
Patlıcan Turşusu Yapılışı
Patlıcanların saplarını kesin. İyice yıkayıp tencereye almadan önce iki uç tarafına da çizik atın. Tencereye aldıktan sonra üzerine su ekleyip kaynatın. Kaynadıktan sonra 3-4 dakika haşlayın. Çok haşlanmamasına dikkat edin, biraz yumuşaması yeterli. Delikli bir kepçe yardımıyla patlıcanları sudan alın ve birkaç tur sıkarak içindeki suyu çıkarın.
Patlıcanların içinde su kalmadıktan sonra kavanozun içine 3 diş sarımsak ve defne yaprağı ekleyin. Ardından patlıcanları dizin. Tekrar birkaç diş sarımsak atabilirsiniz. En üste maydanozları incecik doğrayıp bir tutam ekleyin. Sonra 1 yemek kaşığı kaya tuzu, 2 su bardağı üzüm sirkesi ve üzerini dolduracak kadar sıcak su ekleyip kavanoz kapağını kapatın. İyice sallayıp ters çevirin. Turşunuz kısa sürede fermente olacaktır. Ertesi gün eski haline getirebilirsiniz. 1 ay içinde hazır hale gelecek olan turşunuzu keyifle tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun!
4. Jalapeno (Meksika Biberi) Turşusu Tarifi
Acı sevenlerin tercih ettiği jalapeno biberinin turşusu da hayli lezzetli. Yaptıktan sonra turşu kavanozunu elinizden bırakamayacaksınız! Özellikle et yemeklerinin yanında keyifle yiyebilirsiniz.
Jalapeno Turşusu İçin Malzemeler
- 1 adet 1 litrelik cam kavanoz
- 10-12 adet taze jalapeno biberi
- 2 su bardağı elma sirkesi
- 1 bardak su
- 1 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 tatlı kaşığı şeker (isteğe bağlı)
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı hardal tohumu (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı top karabiber
- 1 tutam kekik
Jalapeno Turşusu Yapılışı
İyice yıkadığınız biberleri eşit halkalar halinde doğrayın. Sarımsakları da ince ince kesin. Biber ve sarımsakları kavanoza sıkıştırarak ekleyin. Üst kısmına hardal tohumu ve top karabiber ekleyip boşluk bırakın. 2 su bardağı sirkeyi, 1 bardak suyu, 1 yemek kaşığı kaya tuzunu, 1 tatlı kaşığı şekeri ve 1 tutam kekiği bir tencereye alın, ara sıra karıştırarak kaynatın. Kaynattığınız karışımı kavanoza boşaltın, kapağını sıkıca kapatın. 1-2 saat sonra turşularınız hazır, 3-4 hafta boyunca tüketebilirsiniz. Daima buzdolabında saklamayı unutmayın.
Afiyet olsun!
5. Lahana Turşusu Tarifi
Kış mevsiminin baş tacı lahana turşusunu yapmanın tam vakti. Yaz aylarını uğurlarken bir lahana alın, kış için lezzetli ve kıtır kıtır bir turşu için kolları sıvayın. Gelin, lahana turşusu için gereken malzemelere bakalım. Ardından “Lahana turşusu nasıl yapılır?” sorusunun cevabı için turşu yapımına geçelin.
Lahana Turşusu İçin Malzemeler
- 1 orta boy lahana
- 5 litrelik cam kavanoz
- 2 baş sarımsak
- 1 adet havuç
- 1 çay bardağı kaya tuzu
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- 1 su bardağı üzüm sirkesi
Lahana Turşusu Yapımı
Lahananın kökünü ayırın. Kökü ayrılan lahanayı küçük küçük parçalayın. Ardından derin bir kaba alıp yarım su bardağı kaya tuzu ile ovun. Lahanaları kavanoza dizmeye başlayın. Rendelediğiniz havuç ve 2 baş sarımsağı da lahanaların arasına serpiştirin. Lahanaları ekledikten sonra üzerine 1 çay bardağı kaya tuzu ve 1 tatlı kaşığı limon tuzu ekleyin. Üzüm sirkesini de koyduktan sonra kavanoz dolana kadar içme suyu ekleyin. Kavanoz kapağını sıkıca kapatıp serin ve güneş görmeyen bir yerde 20 gün bekletin. Turşunuz hazır!
Afiyet olsun!