Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte battaniyeler ve yorganlar çıkarıldı, sıcak tutan eşyalar giyilmeye başlandı. Peki ya mutfaklar? Elbette mutfaklarda bu soğuk dönemin en güzel karşılayıcısı olan sıcacık ev yapımı çorbalar kaynamaya başladı bile! Biz de sizin için kış mevsimine özel içinizi ısıtacak lezzetli ve pratik çorba tariflerini derledik. Soğuk algınlığı yaşayıp şifa arayanlara ya da lezzet arayanlara afiyet olsun.
İçerik
Sıcak Ayran Aşı Tarifi
Ayran aşı çorbası denilince akıllara soğuk yaz çorbası geliyor. Merak etmeyin, bu çorbanın sıcak sıcak tüketileni de var. Kış mevsiminin güzel kurtarıcılarından biri olarak yapmak isterseniz hemen malzemeleri sayıp tarife geçelim.
Sıcak Ayran Aşı İçin Malzemeler
- 1 su bardağı haşlanmış buğday
- ½ su bardağı haşlanmış nohut
- 2.5 su bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta
- 2-3 su bardağı su
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Kuru nane
- Tuz
Sıcak Ayran Aşı Yapılışı
Nohut ve buğdayı akşamdan ıslatıp sonrasında haşlayarak işe başlayabilirsiniz. Dilerseniz konserve olarak da satın alabilirsiniz. Çorbayı pişireceğiniz tencereye yumurta, yoğurt, su ve unu ekleyip iyice çırpın. Kaynayana kadar karıştırın. Ardından nohut, buğday ve tuz ekleyin. Üzerine suyu koyup bir taşımlık kaynatın, sonra altını kapatın. Tereyağına kuru nane ekleyip kızdırın. Çorbanın üzerine yağ dökerek servis edebilirsiniz.
Terbiyeli Mercimek Çorbası Tarifi
Mercimek çorbası hem çok sevilen bir çorba hem de yapması hayli basit. Herhangi bir lokantada içtiğinizde aldığınız tadı evde yaptığınız çorbada alamıyorsanız bu tarifi mutlaka deneyin. Gelin, malzemelere geçelim.
Terbiyeli Mercimek Çorbası İçin Malzemeler
- ½ çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1.5 litre sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Terbiyesi İçin:
- ½ su bardağı süt
- ½ limonun suyu
- 1 adet yumurta sarısı
Terbiyeli Mercimek Çorbasının Yapılışı
Yemeklik doğradığınız soğanları orta ateşte kavurun. Sonrasında unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Mercimeği yıkayıp süzün. Tencereye ekledikten sonra üzerine sıcak su koyun ve tuz ekleyin. Yarım saat gibi bir sürede pişecektir. Çorbayı ara ara karıştırmayı unutmayın. Pürüzsüz bir kıvam için blender’dan geçirin.
Yumurta, süt ve limon suyunu çırpma teli yardımıyla iyice karıştırın. Ardından çorbayı karıştırarak yavaş yavaş hazırladığınız terbiyeyi ekleyin ve bir taşım kaynatın. Dilerseniz tereyağını kızdırıp çeşitli baharatlardan oluşan bir sos hazırlayıp servis edebilirsiniz.
Domates Çorbası Tarifi
Üzerinde dumanlar tüten, belki biraz da kaşar rendelenmiş lezzetli bir domates çorbasına kim hayır diyebilir ki? Daha önce evde yapmayı denemediyseniz bu tarifi mutlaka uygulamanızı öneriyoruz. Gelin, domates çorbasının olmazsa olmaz malzemelerinden başlayalım.
Domates Çorbası İçin Malzemeler
- 4-5 domates
- 2.5 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1.5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1.5 litre su
- 1 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tutam karabiber
Domates Çorbasının Yapılışı
Tereyağını ve sıvı yağı tencereye koyup kızınca unu ekleyin. Orta ateşte kavurun. Kokusu çıktıktan sonra domatesleri rendeleyip tencereye koyun. 5 dakika kadar kavurduktan sonra üzerine sıcak su ekleyin. Ardından içine tuz ve karabiber dökün. Bu süre boyunca çorbanızı sürekli olarak karıştırın. Kaynadıktan sonra altını kısıp 10-15 dakika daha pişirin. Biraz soğuduktan sonra süt ekleyerek servis edebilirsiniz. Dilerseniz üzerine kaşar rendesi de koyabilirsiniz. Kremalı domates çorbası yapmak isterseniz de sütün ardından yarım paket krema koyup karıştırabilirsiniz.
Şehriyeli Tavuk Çorbası Tarifi
Hem şifalı hem lezzetli bir çorba desek tavuk suyuna şehriyeli çorbayı düşünecek çok kişi tanıyorsunuzdur. Soğuk kış aylarının keskin havasını yumuşatacak o güzel çorba tarifine göz atalım.
Şehriyeli Tavuk Çorbası İçin Malzemeler
- Yarım kilo çorbalık tavuk
- 1 çay bardağı tel şehriye
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı su
- 6 su bardağı tavuk suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
Terbiyesi için:
- 1 yumurta sarısı
- Yarım limon suyu
Şehriyeli Tavuk Çorbasının Yapılışı
Tavukları temizleyip haşlayın. Haşlanan tavukları başka bir tabağa alın. Ardından tencereye tereyağını koyup üzerine un ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. Tavukların piştiği su ılıklaşınca unu kavurduğunuz tencereye koyun ve tuz ekleyin. Çorba kaynamaya başlayınca şehriyeleri tencereye atın. Şehriyeler pişene kadar ocağın altı açık kalsın. Yumurta sarısı ile yarım limon suyunu iyice karıştırın. Çorbaya terbiye yapmak için hazırladığınız sosu birden değil, yavaş yavaş ılıştırarak ekleyin. Tavuk etlerini de parçalara ayırıp çorbanın içerisine koyun. Bir taşım daha kaynatınca işlem tamamlanıyor.
Tarhana Çorbası Tarifi
Yapılışı çok pratik olan tarhana çorbası kış aylarının vazgeçilmezi. Bağışıklığı desteklediğine inanıldığı ve şifacı olarak görüldüğü için tarhananın mutfaklardaki rolü bambaşka. Sıcacık bir tarhana çorbasının kokusu mutfağınızda dolaşsın isterseniz hemen tarife geçelim.
Tarhana Çorbası için Malzemeler
- 4 yemek kaşığı toz tarhana
- 7 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tutam kuru nane
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Tarhana Çorbası Yapılışı
Toz tarhanayı bir kabın içerisine alıp üzerine 1 bardak su ekleyin ve karıştırın. Tarhana bu şekilde homojenize hale gelecek ve çorbanın içerisinde top top kalmayacak. Ardından tereyağı ve salçayı tencereye ekleyin. Salçayı iyice kavurup suda beklettiğiniz tarhanayı tencereye ekleyin. Ardından kalan suyu, naneyi, tuzu ve karabiberi hazırladığınız çorba karışımının içine ekleyin. Ara ara karıştırarak dibinin tutmasını engelleyin. Kaynadıktan sonra altını kapatıp kruton ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!