Potasyum, magnezyum ve kalsiyum mineralleri açısından zengin olan muz, evlerdeki meyve sepetlerinin vazgeçilmezi. Ancak enerji veren ve tok tutan bu meyveyi evde saklamak her zaman kolay olmayabiliyor. Çünkü hızlıca olgunlaşmaya ve ardından da kararmaya başlıyor. Muzu uzun süre muhafaza etmek için nasıl saklanacağını bilirseniz aldığınız muzun ziyan olmasını kolaylıkla engelleyebilirsiniz.
Muzu kararmadan saklama yöntemlerini detaylıca anlatacağımız bu yazımızda öncelikle muzun kararma nedenlerine göz atacağız.
İçerik
- 1 Muzların Kararmasının Nedenleri
- 2 Muzun Tazeliğini Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
- 3 Muzların Taze Kalması İçin Genel İpuçları
- 4 Dilimlenmiş veya Doğranmış Muzları Saklama
- 5 Dondurulmuş Muzların Saklanması
- 6 Tezgah Üstünde Muz Saklama
- 7 Buzdolabında Muz Saklama
- 8 Muzları Kağıt Havlu veya Plastikle Sarma
- 9 Kurutarak Muz Saklama
Muzların Kararmasının Nedenleri
Muzların kararması çok doğal bir olgunlaşma sürecidir. Muzun yeşilden sarıya, sarıdan kahverengiye döndüğü bu süreçte etilen isimli bir bitki hormonu muzun olgunlaşmasını sağlar. Muz dalından koparıldıktan sonra da bu hormon salgılanmaya devam eder. Yani muzun kararmasının bir sebebi, satışa hazır hale getirildikten sonra da büyümeye devam etmesidir.
Muzun kararmasının bir diğer sebebi de saklama koşullarıdır. Nemli havalarda ve aşırı sıcaklık değişiminde muz hızlıca kararır.
Muzun Tazeliğini Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
Muz çok çabuk kararan bir meyve olsa da elbette onu taze tutabilmenin bazı yolları var. Satın aldığınız muz henüz olgunlaşmamışsa elma gibi meyvelerle bir arada tutarak olgunlaştırabilirsiniz. Olgun bir halde mutfağınızda duruyorsa tazeliğini korumak için de farklı adımlar izlemeniz gerekir. Birden fazla yöntemle muzlarınızı taze bir şekilde tutup ardından tüketebilirsiniz.
Gelin, muz saklama yöntemlerini inceleyelim. Ardından size uygun yöntemi seçerek kullanabilirsiniz.
Muzların Taze Kalması İçin Genel İpuçları
Aldığınız muzları birbirinden ayrı tutmak, muzların bir süreliğine taze kalması için genel ve etkili bir yöntem olabilir. Muzların arasında çürüyenler varsa mutlaka birbirlerinden ayırmak gerekir.
Muzların kararmasını önlemek veya en azından geciktirmek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:
Dilimlenmiş veya Doğranmış Muzları Saklama
Dilerseniz muz dilimlerinin üzerine limon suyu sürüp havayla olan teması azaltarak kararmasını önleyebilirsiniz. Aynı şekilde hava geçirmez kaplarda ve poşetlerde tutabilirsiniz. Dilimlenmiş ve doğranmış muzlarınızı ihtiyaç anında kullanmak için dondurarak da saklayabilirsiniz.
Dondurulmuş Muzların Saklanması
Muzları dilimlediniz, ancak tüketemediniz ya da dilimlenmiş olarak saklayıp meyve salatalarınızda, tatlılarınızda, yulaf kaselerinizde kullanmak istiyorsunuz. Buzlukta muz saklama yöntemi olarak dilimlediğiniz muzları kilitli bir buzdolabı poşetine birbirinin üstüne gelmeyecek şekilde yan yana dizin. Havasını alıp ardından buzluğa kaldırabilirsiniz. Muz olgunlaşma sürecini tamamlamadıysa bu şekilde 3-4 ay muhafaza edebilirsiniz.
Tezgah Üstünde Muz Saklama
Muzlar olgunlaşmamışsa yani kabukları henüz yeşilse tezgah üzerinde bir kasede ya da mutfağın uygun bir yerinde saklayabilirsiniz. Aldığınız muzların normal sürecinden daha hızlı olgunlaşmasını isterseniz kese kağıdının içerisine etilen hormonu üreten elma gibi diğer meyve ya da sebzeleri koyarak muzun olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz.
Ancak olgunlaşmış yani kabukları kararmaya başlamışsa buzdolabında saklamanızı öneriyoruz. Burada önemli olan; muzu aşırı nemden, güneş ışığından ve yüksek sıcaklıklardan korumak.
Buzdolabında Muz Saklama
“Buzdolabında muz nasıl saklanır?” diye düşünüyorsanız hemen cevabını verelim. Satın aldığınız muzu oda sıcaklığında muhafaza ederseniz olgunlaşma sürecindeyse daha çabuk kararacaktır. Ancak buzdolabı içerisinde daha düşük sıcaklıkta kalacağı için bir süre olgunlaşmaya devam etmeyecektir.
Buzdolabında bulunan diğer ürünlerin yaydıkları koku ve havaya maruz kalmaması için sebzelik bölümünde saklamanız gerekir. Buzdolabında kaldığı süre boyunca olgunlaşması yavaşlasa da renk pigmentleri sarıdan kahverengiye dönebilir, ama bu durum içinin karardığı anlamına gelmez. Dolaba koyduktan sonra olgunlaşma süresi yavaşlasa da 1 hafta içerisinde tüketmeye çalışın.
Muzları Kağıt Havlu veya Plastikle Sarma
Muzları satın aldıktan sonra mutlaka aldığınız plastik poşetten çıkarın. Plastik torbalarda nemlenmesi, muzun olgunlaşmasına ve kısa sürede bozulmasına sebep olur. Bir hafta içinde tüketecekseniz ve çok fazla işlemden de geçirmek istemiyorsanız muzların hava almaması için saplarını streç film ile sıkıca kaplayabilirsiniz. Bunu yaparken muzların birbirine değmesini engelleyecek şekilde havlu kağıt ile tek tek sarmanız da muzların kararmasını engelleyecektir. Tabii bunu yapmadan önce muzu iyice kurulayıp nemini almanızı öneriyoruz.
Kurutarak Muz Saklama
Tatlılarda kullanmak ya da lezzetli bir atıştırmalık olarak değerlendirmek için muz kurusu denemeye ne dersiniz? Muzlarınızı güneşte ya da fırında kurutarak uzun süre saklayabilirsiniz. Muz kurutmak istiyorsanız olgunlaşmamış muzları tercih etmenizi öneriyoruz. Sert muzları tercih ederseniz daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Olgun muzların kuruması daha zor oluyor.
Güneşte kurutmak için muzları dilimleyip birbirlerinden ayrı duracak şekilde yan yana dizin. Güneş alan bir yere serip yaklaşık iki hafta kadar kurumasını bekleyin. Kuruduktan sonra kapaklı bir kap içerisinde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Fırında kurutmak için önce muzları 10 dakika kadar limonlu su içerisinde bekletin. Eşit parçalarla dilimlediğiniz muzları üst üste gelmeyecek ve birbirleriyle temas etmeyecek şekilde fırın tepsisine dizin. 120 derecede yarım saat fanlı çalıştırmanız muzların kuruması için yeterli olacaktır.
Uzun saatler fırın çalıştırmak istemeyenlere; gece fırını açıp kullanmalarını, süre dolduktan sonra da muzları alt üst yapıp fırının kendi sıcaklığında bırakmalarını öneriyoruz. Sabah çıtır çıtır olmuş muzlarınızı hava almayacak bir kaba alıp serin ve nemsiz bir ortamda saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun!