Kahvenin buğusuna eşlik eden vazgeçilmez lezzetlerin başında gelen donutlar, Donut Günü’nde daha da özel bir anlam kazanıyor. Bu özel gün vesilesiyle sıradanlıktan uzaklaşıp, damak zevkinize yeni bir soluk getirecek alternatif donut lezzetleriyle tanışmaya hazır olun. Bu yazımızda orijinal donut tarifi veya klasik çikolatalı donut gibi çeşitlerin ötesine geçip, kahvenizin yanında eşlik edecek farklı donutları keşfedeceğiz. Geleneksel donut tarifi ile modern dokunuşların buluştuğu bu lezzet yolculuğunda, her bir ısırıkta kahvenin ve donutların uyum içinde dans ettiğini hissedeceksiniz.
Şimdi, kahve fincanlarınızı en sevdiğiniz kahve ile doldurun ve Donut Günü’nün tadını çıkarın!
İçerik
Çikolatalı Avokado Donut
Malzemeler:
- 2 su bardağı Ülker Bizim Un Böreklik ve Pastalık 5 kg
- 2 yumurta
- 1.5 büyük çay bardağı ılık süt
- 1 büyük çay bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı yumuşamış tereyağı
- 5 yemek kaşığı dolusu toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 paket yaş maya
- 1 olgun avokado
- Sosu için: 300 gr sütlü çikolata
Yapılışı:
- Sütü ve ılık suyu geniş bir kaba alıp, bu karışıma yaş maya ve şeker ekleyip karıştırın.
- Yeterince karıştıktan sonra yumurtaları ve yumuşamış tereyağını da ekleyin.
- Avokadoyu rendeleyerek, bu karışıma iyice karışacak şekilde dahil edin.
- Bir çay kaşığı tuz ilave edin.
- Unu, kontrollü bir şekilde ekleyerek yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene dek devam edin.
- Bu kıvamı elde ettikten sonra hamurun üzerini örtün, 1 saat ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın.
- Mayalandıktan sonra hamuru 2 cm genişlikte parçalar halinde açın. Bir bardak yardımıyla yuvarlak şekiller verin. Her parçanın ortasını da küçük bir kapak yardımıyla oyun.
- Parçaları yağlı kâğıda dizip, biraz daha mayalanmasını bekleyin.
- Orta derece ateşte, çok da kızgın olmayan bir yağa kâğıdıyla birlikte hamurları koyup, kâğıdı hemen geri çekin.
- Hamurları önlü arkalı kızartın.
- Son olarak, eritilmiş çikolata sosuna batırıp isteğinize göre süsleyebilirsiniz.
Tarçınlı Elmalı Donut
Malzemeler:
- 2 su bardağı Ülker Bizim Un Böreklik ve Pastalık 5 kg
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 paket maya
- 4 yemek kaşığı su
- 2 çay kaşığı tuz
- 140 ml ılık süt
- 2 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı margarin
- Soyulmuş ve küp küp doğranmış 1 büyük elma
- 2 çay kaşığı öğütülmüş tarçın
Yapılışı:
- Şekeri, mayayı, suyu, tuzu ve ılık sütü karıştırıp 5 dakika dinlendirin.
- İçine yumurtaları ve unu ekleyip yoğurun.
- Hamuru, kulak memesi kıvamında fazla cıvık olmayacak bir hâle gelene kadar yoğurmaya devam edin.
- İçine margarini ve doğranmış elmaları ekleyip tekrar iyice karıştırın.
- Hamurun üzerini yarım saat kapatıp, ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın.
- Hamuru merdane yardımıyla açıp bardakla halka şekli verin.
- Halkaların ortasını bir kapak yardımıyla delerek boşluğu oluşturun.
- Hamurları kızgın yağda kızartın.
- Sıcakken tarçınlı şekere batırın ve servis yapın.
Limonlu Zencefilli Donut
Malzemeler:
- 2 su bardağı Ülker Bizim Un Böreklik ve Pastalık 5 kg
- 1/2 su bardağı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı kabartma tozu
- 1/2 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
- 1/4 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
- 1/4 su bardağı süt
- 1 büyük yumurta
- 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
- Pudra şekeri (üzerine serpmek için)
Sos için:
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1-2 yemek kaşığı limon suyu
- 1 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
Yapılışı:
- Büyük bir kabın içinde un, şeker, tuz, kabartma tozu ve öğütülmüş zencefili karıştırın.
- Başka bir kapta süt, yumurta ve eritilmiş tereyağını çırpın.
- Sıvı karışımı kuru malzemelere ekleyin ve kulak memesi kıvamında bir hamur oluşana kadar karıştırın.
- Hamura, rendelenmiş limon kabuğunu ekleyerek hafifçe karıştırmaya devam edin.
- Hamuru hafif unlanmış bir yüzeye alın ve yaklaşık 2 santimetre kalınlığında açın.
- Donut kesici veya yuvarlak bir kalıp kullanarak hamurdan donut şekilleri kesin.
- Şekillerin ortasını da yuvarlak boşluk oluşacak şekilde çıkarın.
- Kızartma yağını yaklaşık 190 derece sıcaklığa getirin ve donutları altın kahverengi rengini alana kadar her iki taraftan kızartın.
- Kızaran donutları kâğıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzün.
- Sos için, pudra şekerini limon suyu ve rendelenmiş limon kabuğu ile karıştırın.
- Donutların üzerine sosu sürün ve pudra şekeri serpin.
Badem ve Ahududulu Donut
Malzemeler:
- 2 su bardağı Ülker Bizim Un Böreklik ve Pastalık 5 kg
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1 paket kuru maya
- 1/2 su bardağı ılık süt
- 1/4 su bardağı ılık su
- 1 adet yumurta
- 1/4 su bardağı eritilmiş tereyağı
- 1/2 su bardağı çekilmiş badem
- Taze veya dondurulmuş 1/2 su bardağı ahududu
- 1 çay kaşığı vanilya özütü
- Bir tutam tuz
Sos için:
- 1/2 su bardağı pudra şekeri
- 2 yemek kaşığı süt
- 1/4 su bardağı çekilmiş badem
Yapılışı:
- Ilık süt, su, şeker ve mayayı bir kapta karıştırarak beş dakika boyunca bekletin.
- Bu karışıma yumurta, eritilmiş tereyağı, vanilya özütü ve tuzu ekleyip karıştırın.
- Unu azar azar ekleyerek kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun.
- Hamurun üzerini kapatıp, 1 saat mayalandırın.
- Mayalanan hamuru merdane ile açın ve donut kalıbı veya bardak ile yuvarlaklar kesin.
- Ortalarını daha küçük bir kalıpla çıkararak donut şeklini verin.
- Kesilmiş hamurları yağlı kâğıt serili tepsiye alın ve 30 dakika daha mayalandırın.
- Mayalanmış hamurları dikkatli bir şekilde kızgın yağın içine atın ve yağın içinde yeterince kızarana dek bekleyin.
- Sos için pudra şekeri ve sütü karıştırın, yağdan aldığınız donutların üzerine sürün.
- Üzerine çekilmiş badem serpin ve ahududuları yerleştirin.
Kakao ve Portakallı Donut
Malzemeler:
- 2 su bardağı Ülker Bizim Un Böreklik ve Pastalık 5 kg
- 1/2 su bardağı kakao tozu
- 1/2 su bardağı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 çay kaşığı kabartma tozu
- 1/2 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
- 1/4 su bardağı süt
- 1 büyük yumurta
- 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
- Pudra şekeri (üzerine serpmek için)
Hazırlık:
- Büyük bir kabın içinde un, şeker, tuz ve kabartma tozunu karıştırın.
- Başka bir kapta süt, yumurta ve eritilmiş tereyağını çırpın.
- Sıvı karışımı kuru malzemelere ekleyin ve kulak memesi kıvamında bir hamur oluşana kadar karıştırın.
- Hamura portakal kabuğu rendesini ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
- Hamuru hafif unlanmış bir yüzeye alın ve yaklaşık 2 santimetre kalınlığında açın.
- Donut kesici veya yuvarlak bir kalıp kullanarak hamurdan donut şekilleri kesin.
- Şekillerin ortasını da yuvarlak boşluk oluşacak şekilde çıkarın.
- Kızartma yağını yaklaşık 190 derece sıcaklığa getirin ve donutları altın kahverengi rengini alana kadar her iki taraftan kızartın.
- Kızaran donutları kâğıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzün.
- Üzerine pudra şekeri serpin ve sıcak servis yapın.
Siz de mutfakta zaman geçirmeyi, yeni tarifler denemeyi seviyorsanız; Mutfakta Vakit Kazandıracak İpuçları yazımızı da okumayı ihmal etmeyin!