Derin dondurucular, mutfakların en etkili kurtarıcılarından biri. Her zaman uzun uzun yemek yapmaya vaktiniz olmayabilir. Ancak yemek için sık sık kullandığınız ürünleri öncesinden hazırlayıp dondurucuya koyarsanız fazla vakit harcamadan lezzetli yemekler yapabilirsiniz.
Yiyeceklerin ilk günkü tazeliğini korumasını kim istemez! Taze kalmasını istediğiniz ürünleri dondurucuda şoklayarak bu isteği gerçekleştirmeniz mümkün. Tabii hangi ürünü nasıl ve ne kadar süreyle saklayabileceğinizi de bilmeniz gerekiyor. Dondurucuya konan hiçbir ürünün ömrü sonsuz değil. Bu sebeple “Pişmiş yemek derin dondurucuda saklanır mı?” sorusunun cevabının yanı sıra besinlerin derin dondurucuda saklama sürelerinden ve nasıl saklanabileceklerinden bahsedeceğiz.
Gelin, ilk olarak hangi yiyeceklerin saklanabileceği konusunu inceleyelim.
İçerik
Derin Dondurucuda Hangi Yiyecekler Saklanır?
Derin dondurucular; etten balığa, meyveden sebzeye, yağdan peynire pek çok ürüne uzun süre ev sahipliği yapabilir. Aklınıza gelen birçok ürünü dondurucuda saklayabilirsiniz. Ancak
ürünleri dondurucuda saklarken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalarıyla birlikte saklama süreleri de önemli.
Dilerseniz bir liste yaparak hangi yiyeceğin nasıl ve ne kadar saklanabileceği konusunu değerlendirelim.
Derin Dondurucuda Besin Saklama Koşulları ve Süreleri
Yiyeceklerin nasıl paketlendiği, dondurucuyu ne sıklıkta açtığınız ve diğer faktörler, donmuş yiyeceklerinizin “raf ömrünü” uzatabilir. Genel olarak pişmiş ya da çiğ et, tavuk, balık veya hamur işleri, meyve, sebze gibi ürünlerin hepsinin bir saklama süresi var. Bazı ürünler uzun süre dondurucuda kalıp bozulmayabilir, ancak lezzetleri kaybolabilir.
Et ve Balık
- Çiğ ve pişmiş etleri ayrı ayrı saklamalısınız.
- Tek seferde kullanılabilecek şekilde porsiyonlara ayırarak paketlemelisiniz.
- Kemikli etleri küçük parçalara ayırarak streçlemelisiniz.
- Köfteleri buzluğa kaldırmadan önce birbirlerine yapışmamaları için aralarına yağlı pişirme kağıtları koyabilirsiniz.
- Saklayacağınız etin muhafaza edeceğiniz buzdolabı poşeti ya da streçin içerisinde hava almadığından emin olmalısınız.
- Etleri oda sıcaklığında 3 saatten fazla bırakmamalısınız.
- Etleri buzluktan çıkardıktan sonra buzdolabına alarak çözülmeye başlamasını sağlamalısınız. Buzluktan direkt oda sıcaklığına maruz kalan et bozulabilir.
- Çözülen eti asla tekrar dondurmamalı, çözüldükten sonra hızlıca tüketmelisiniz.
- Buzluğa kaldıracağınız etin üzerine aşağıdaki saklama tablosundan yararlanarak mutlaka son tüketim tarihini ekleyin.
- Etlerinizi kısa sürede tüketecekseniz buzdolabınızın alt kısmında, uzun sürede tüketecekseniz buzlukta saklamalısınız.
- Pişmiş etin derin dondurucuda dayanma süresi çiğ ete göre daha azdır. En fazla 3 ay bozulmadan saklanabilir.
- Elektrik kesintisi olduğu takdirde kesintinin süresine göre ürünlerin buzu çözülmüşse yeniden dondurmadan hemen pişirip tüketmenizi öneriyoruz.
Etin Derin Dondurucuda Muhafaza Süresi
Tür | Saklama Süresi |
Pirzola, bonfile, kuşbaşı | 4 ay |
Biftek | 4 ay |
Bütün tavuk | 12 ay |
Bütün hindi | 12 ay |
Sakatat | 4 ay |
Kıyma | 4 ay |
Sucuk | 2 ay |
Yağlı balık | 3 ay |
Yağsız balık | 6 ay |
Saklama süreleri, derin dondurucuda -18 derece olarak belirlenmiş ve uygun koşullar (çiğ, uygun paketleme, hava almama durumu vb.) sağlanması durumuna göre hesaplanmıştır.
Meyve ve Sebze
- Turp, kereviz, marul ve salatalık gibi yüksek su içeriğine sahip sebzeler genellikle çözüldükten sonra ıslak hale geleceği için dondurulmamalıdır.
- Dondurulmuş sebzelerinizden en iyi şekilde yararlanmak için mısır, mantar, kabak, brokoli ve karnabaharı pişirmek en iyisidir. Soğan ve dolmalık biberi özel hazırlık yapmadan dondurucuda saklayabilirsiniz.
- Pişirdiğiniz ürünleri soğuduktan sonra derin dondurucuya kaldırmanız gerekir.
- Meyveleri soyup dilimleyerek hava geçirmez bir buzdolabı poşetine koyup havasını aldıktan sonra yatay bir şekilde derin dondurucuya yerleştirebilirsiniz.
- Dondurmak için yıkayıp temizlediğiniz meyve ve sebzelerin iyice kurumasına dikkat edin.
Meyve ve Sebzelerin Derin Dondurucuda Muhafaza Süresi
Tür | Saklama Süresi |
Elma, şeftali, erik | 12 ay |
Kiraz, çilek, dut | 6-9 ay |
Portakal, limon | 3 ay |
Kabak, brokoli, karnabahar, biber | 8-12 ay |
Mısır, domates, kereviz, havuç, ıspanak | 8-12 ay |
Saklama süreleri, derin dondurucuda -18 derece olarak belirlenmiş ve uygun koşullar (çiğ, uygun paketleme, hava almama durumu vb.) sağlanması durumuna göre hesaplanmıştır.
Tereyağı, Margarin ve Peynir
- Diğer ürünlerde olduğu gibi tereyağı, margarin ve peynirin de hava almayacak bir kabın ya da buzdolabı poşetinin içerisinde saklanması gerekir. Dilerseniz streç filme sıkı bir şekilde sararak da saklayabilirsiniz.
Tereyağı, Margarin ve Peynirin Derin Dondurucuda Muhafaza Süresi
Tür | Saklama Süresi |
Tereyağı | 6 ay |
Margarin | 6 ay |
Peynir | 6 ay |
Saklama süreleri, derin dondurucuda -18 derece olarak belirlenmiş ve uygun koşullar (çiğ, uygun paketleme, hava almama durumu vb.) sağlanması durumuna göre hesaplanmıştır.
Ekmek ve Unlu Mamuller
- Ekmek ya da poğaça gibi unlu mamülleri o an kullanmayacaksanız buzlukta hava almayacak şekilde hazırlayarak muhafaza edebilirsiniz.
- Dondurduğunuz ekmeği ya da poğaçayı ısıtarak ilk günkü tazeliğine getirebilirsiniz.
Ekmek ve Unlu Mamullerin Derin Dondurucuda Muhafaza Süresi
Tür | Saklama Süresi |
Ekmek | 3 ay |
Poğaça | 3 ay |
Saklama süreleri, derin dondurucuda -18 derece olarak belirlenmiş ve uygun koşullar (çiğ, uygun paketleme, hava almama durumu vb.) sağlanması durumuna göre hesaplanmıştır.
Çorbalar
- İçinde süt ürünleri bulunan çorbaların buzlukta saklanmaması gerekir. Buzluktan çıkardıktan sonra ısıtırken süt kesilebilir.
Çorbalar ve Hazır Yemeklerin Derin Dondurucuda Muhafaza Süresi
Tür | Saklama Süresi |
Et sulu çorba | 2-3 ay |
Sebze çorbası | 2-3 ay |
Saklama süreleri, derin dondurucuda -18 derece olarak belirlenmiş ve uygun koşullar (çiğ, uygun paketleme, hava almama durumu vb.) sağlanması durumuna göre hesaplanmıştır.
Kuru baklagiller
- Barbunya, nohut, fasulye gibi baklagiller piştikten sonra buzlukta saklanabilir.
- Bu baklagilleri haşlayıp süzün. Soğumaya başladıkları zaman saklama poşetlerine yatay bir şekilde yerleştirip havasını alın. Ardından derin dondurucuya yerleştirebilirsiniz. Bu aşamada paketinize tarih eklemeyi unutmayın.
- “Pirinç derin dondurucuda saklanır mı?” diye düşünüyorsanız pirinç pilavını ya da bulgur pilavını buzlukta saklayabilirsiniz.
Derin Dondurucuda Muhafaza Süresi
Tür | Saklama Süresi |
Barbunya | 6 ay |
Nohut | 6 ay |
Fasulye | 6 ay |
Pirinç pilavı | 6 ay |
Saklama süreleri, derin dondurucuda -18 derece olarak belirlenmiş ve uygun koşullar (çiğ, uygun paketleme, hava almama durumu vb.) sağlanması durumuna göre hesaplanmıştır.
Derin dondurucu kullanarak israf etmeden uzun süre saklayabileceğiniz ürünlerle yapacağınız yemekler için şimdiden afiyet olsun!