Yaşadığımız dönemde hemen herkesin aklından yeni bir iş kurma veya yeni pazarlara açılmayla ilgili fikirler geçiyor. Popüler kavramlardan biri olan girişimcilik konusu da yeni bir iş kurmak isteyenlerin ilgisini fazlasıyla çekiyor. Türleriyle birlikte farklı alanlara yayılan bu konu, yenilikçi yaklaşımları da beraberinde getiriyor.
Girişimcilik dünyasına girmek istiyorsanız, ancak bu konuda kafanızda bazı soru işaretleri varsa ya da yeni bir iş fikri arıyorsanız bu yazımız tam size göre. Her girişimcinin işe başlamadan önce çeşitli kaygıları bulunur. Bunlar da elbette normal kaygılardır. Dilerseniz kafanızdaki soru işaretlerini gidermek için ilk olarak girişimciliğe temelden giriş yapalım. Sonrasında ise girişimcilik türlerinden, girişimci olmanın yollarından bahsedelim.
İçerik
Girişimcilik Nedir?
Latincede intare kökünden İngilizceye geçen enter (giriş) ve pre (ilk) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan entrepreneur; ilk girişen, başlayan anlamına gelir. Girişimcilik için net bir tanım yapmak doğru olmayabilir. Ancak piyasadaki olası iş fırsatlarını fark edip risk alma, kâr amacıyla bir işi başlatma durumuna girişimcilik diyebiliriz. Haliyle girişimcilikte riskler ve fırsatlar vardır. Belirsizlik durumunda dahi istekli, gelişime açık olmak gerekir.
Girişimcilik Türleri Nelerdir?
Ekonomiye katkı sunarak istihdam yaratılmasını sağlayan farklı girişim türleri bulunur. Şu şekilde bir sınıflandırma yapabiliriz:
- Yaratıcı girişimcilik
- Fırsat girişimciliği
- İç girişimcilik
- Dış girişimcilik
- Kadın girişimciliği
- Sosyal girişimcilik
- İnternet girişimciliği
Gelin, bu türleri biraz detaylı açıklayalım.
Yaratıcı Girişimcilik
Herhangi bir iş kolunda ürün ya da hizmet konularının iyileştirilmesine yönelik yaratıcı fikirlerin bulunduğu ya da var olmayan yeni bir iş fikrinin yaratılması üzerinden tanımlanan kâr odaklı girişimcilik türüdür.
Fırsat Girişimciliği
Adından da anlaşılacağı üzere piyasada olan fırsatları fark ederek iş başlatma üzerinedir. Talep gören ancak piyasada bulunmayan ya da potansiyel müşterilere sahip olan ürün ve hizmetleri girişimciler risk alarak pazara sunar.
İç Girişimcilik
İşletme veya kurum içinde faaliyet gösterilen alanlarda yeni yatırımlar yapılmasına iç girişimcilik denir. Teknolojik gelişmelere ve yeni pazarlara göre yapılan ticari atılımlar bu kapsamda değerlendirilir.
Dış Girişimcilik
Bir şirketin genel işleyişinden bağımsız olarak yeni yatırımlar yapmasına dış girişimcilik denir.
Kadın Girişimciliği
Girişimci kadınlar için sınıflandırılmış bir girişimcilik türüdür. Erkek egemen iş hayatında kadınların eşit haklardan faydalanarak desteklenmesi arzusuyla böyle bir sınıflandırma yapılır. Bağımsız çalışmak isteyen, risk alabilen, hayatında değişim isteyen her kadın, girişimci olabilir. Kadın girişimciliğinin faydalarından yararlanmak ve öneri almak isterseniz Kendi İşini Kurmak İsteyen Kadın Girişimcilere Öneriler yazımıza göz atabilirsiniz.
Sosyal Girişimcilik
İnsan hakları, çevre hakları gibi toplumsal sorunlara yenilikçi ve sürdürülebilir fikirler geliştiren girişimcilik türüne denir. Kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarıyla çalışarak toplumun sorunlarının çözülmesine ya da farkındalık yaratılmasına yardımcı olur.
İnternet Girişimciliği
Sadece internet üzerinden kurulan, yönetilen, ürün veya hizmet satışını gerçekleştiren girişimcilik türüdür. E-ticaret ve dijital pazarlama alanında yapılan çalışmalar bunlara örnek olabilir, ancak fiziksel bir mağazası olan işletmelerin internet üzerinden satış yapmasına internet girişimciliği diyemeyiz.
Girişimci Kime Denir? Girişimcide Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Ekonomist Richard Cantillon tarafından 1755 yılında yapılan ilk girişimci tanımına göre girişimci, kar elde etmek amacıyla işi organize eden ve işin riskini üstlenen kişidir.
Girişimcinin iş fikrini sunabilmek, başlatmak ve devam ettirebilmek için sermayenin yanı sıra bazı kişilik özellikleri de olması gerekir:
- Esnek
- Açık fikirli
- Risk alabilen
- Zorluklar karşısında pes etmeyen
- Pozitif
- İkna kabiliyeti yüksek
- Disiplinli
- Tutkulu
- Özgüveni yüksek
Girişimci Ne İş Yapar: Nasıl Girişimci Olunur?
Girişimcilerin iş yapabilmesi için belirli bir sektör bulunmaz. Yeni iş fikirleri ve farklı bakış açılarıyla tüm sektörlerde çalışmaları mümkün. Ancak girişimci hangi alanda çalışırsa çalışsın yaptığı işi bir proje olarak görerek gelişim dahil bütün adımlarına hakim olmalıdır.
Girişimci adayının piyasadaki potansiyel iş fırsatlarıyla ilgili araştırma yaparak iş fikri belirlemesi gerekir. İş fikrini belirledikten sonra derinlemesine araştırma yapması, mümkünse danışmanlık alması önerilir. Bu aşamadan sonra ise iş planı hazırlayarak sermaye yaratması, belirlediği alanla ilgili network’ünü genişletmesi ve pazarlama faaliyetlerini nasıl gerçekleştireceğini belirmesi de önemlidir.
Yeni bir iş kurarken iş fikirlerinin gelişmesi ve işler hale gelmesi zaman ve sabır ister. Girişimcilik için gerekli kişilik özelliklerine sahipseniz doğru adımlar atarak ve derinlemesine araştırmalar yaparak başarılı olabilirsiniz.
Perakende sektöründe girişimci olmak isterseniz kurulum aşaması yardımlarından finansal desteklere, pazarlama ve iletişim faaliyetlerinden profesyonel satış desteğine kadar avantaj sağlayan Seç Market desteklerine göz atabilirsiniz.