Girişimciler, yeni bir iş kurmak ya da mevcut işini büyütmek isteyen kişiler için franchising, pazara daha hızlı girmek ve başarı olasılığını artırmak için mükemmel bir seçenek olabilir.
İngilizce “franchise” kelimesi, Türkçe “imtiyaz” anlamına geliyor. Franchise iş modelinde halihazırda var olan markalar, belirledikleri maddi bedel ve şartlar kapsamında; işin yönetim ve işletme gibi haklarını girişimcilerle paylaşıyor. Franchise iş kurmak isteyen girişimciler de başarısını kanıtlamış markaların logosu altında bayilik açarak büyüme şansı yakalayabiliyor.
Franchise’lar, dikkatli girişimcilere başarılı bir iş yürütmeleri için istikrarlı, test edilmiş bir model sunuyor. “İş kurmak istiyorum.” diyor ve uygun iş kurma fikirleri arıyorsanız franchise sistemi ile az maliyetle kendi işinizin sahibi olabilirsiniz.
Tabii yatırım yapmadan önce franchise sisteminin olmazsa olmaz unsurlarını bilmenizde fayda var.
İçerik
Franchise Sisteminin Unsurları Nelerdir?
Başarılı bir franchise sisteminin bazı ilkelere sahip olması gerekiyor. Gelin, iş planı yaparken göz önünde bulundurmanız gereken unsurlara göz atalım.
Güçlü Bir İş Sistemi
Seçeceğiniz franchise sistemi olan marka, güçlü bir iş sistemine sahip olmalı. Kendi işini kurmak isteyen kişilerin işini hayli kolaylaştıracak finansal, satış, pazarlama, lojistik gibi konularda işleyen bir organizasyonu olması gerekir.
Franchise İlişkilerini Tanımlayan Sözleşme
Franchise alan ve franchise veren tarafların birbirlerine karşı sorumluluklarını belirten, ilişkilerini tanımlayan bir sözleşme olması da franchise sisteminin unsurları arasında bulunur.
Operasyon ile İlgili El Kitabı
Uzun ve kısa vadede yapılması gereken konularla ilgili yönergeleri içeren el kitabı ile birlikte işin yönetilmesine dair ayrıntılı bilgi verilir. Olası problemlerin önlenmesi için önceden bilgilendirme yapılması da sistemin kolay işlemesini sağlar.
Franchise Eğitim veya Danışmanlık Programı
İş geliştirmek, büyütmek, operasyonu sağlayabilmek için yönetici ve personele eğitim veya danışmanlık sağlanır. Franchise sistemi başarıyla yürütebilmek için eğitim almak ve geri bildirimde bulunmak özellikle yeni kurulan işletmeler için hayli önemli.
Franchising Çeşitleri
Franchising çeşitlerini uygulama şekli olarak iki gruba ayırabiliriz. Sağladığı fırsatlara göre “Ürün ve Marka Franchisingi” ve “İşletme Sistemi Franchising’i” iki farklı sistemi ifade eder. Uygulama alanına göre de “Ulusal ve Uluslararası Franchising” diğer bir franchising çeşidini oluşturur. Toplamda üç farklı franchising çeşidi olduğunu söyleyebiliriz.
Ürün ve Marka Franchising’i
Bu franchising çeşidinde üretici ve satıcı arasında bağımsız bir ilişki kurulur. Belirli bir marka veya ticari unvan kullanılması ise esas alınır. Franchising’i sağlayan firmanın yönetim ve lojistik gibi konularda işletmeyi düzenli olarak denetleme hakkı bulunur.
İşletme Sistemi Franchising’i
İşletme sistemi franchising’inde, franchisor (franchise veren) ile franchisee (franchise alan) arasında bulunan ürün ve marka ilişkisine ek olarak işletmenin pazarlama ve üretim konularıyla ilgili de söz hakkı bulunur. Franchisor, know how (tecrübe ya da ticari sır) dahil işletmenin başarısı için farklı konularda destek ve hizmet sağlar.
Ulusal ve Uluslararası Franchising
Farklı ülkeler arasında yapılan franchising uluslararası franchising; aynı ülke sınırları içerisinde bulunan şehirler ve bölgeler arasında yapılan ise ulusal franchising olarak kabul edilir.
Franchise İş Kurmanın Avantajları Nelerdir?
Bulunmak istediğiniz sektörü ve hedef kitlenizi belirlediniz. Sektörünüzde yer alan diğer işletmelerle rekabet edebilecek bir iş kurmak istiyorsunuz. Dükkan açmak, satış yapmak ve para kazanmak için çoğu zaman riske girmek gerekir. Bu nedenle bağımsız bir iş kurmak yerine franchise iş kurma fikriniz mi var? Size sağlayacağı olanaklardan emin olamıyorsanız değerlendirebilmeniz için biraz da sistemin avantajlarından bahsedelim:
Test Edilmiş Bir İş Modeli
Franchise sistemde; iş süreçlerini ve operasyonlarını iyileştirmiş, hizmetlerini geliştirmiş bir organizasyonlar bütünü bulunur. Yeni iş kurmak isteyen kişiye ise zaman kaybı ve maddi yükten kurtularak test edilmiş ve başarısı kanıtlamış bu sisteme uyum sağlamak kalır.
Marka Bilinirliği ve Var Olan Müşteri Kitlesi
Franchise bayilik olarak tercih edeceğiniz firmanın marka bilinirliği, satış yapabilmeniz için önemlidir. Sıfırdan bir iş kurduğunuzda müşteri tabanınızı baştan oluşturmanız gerekir. Tabii müşterilerinizin size güvenmesi için de uzun bir zaman alacaktır. Ancak marka bilinirliği olan bir iş ortağıyla birlikte kısa sürede başarıya ulaşabilirsiniz.
Düşük Risk Avantajı
Franchise sistem, bağımsız bir iş kurduğunuzda karşılaşacağınız riskleri azaltarak kendi işinizin patronu olma avantajını sunar. Kendi bağımsız işinize sahip olduğunuz halde yalnız da olmazsınız. Buna bağlı olarak bayiliklerin başarısız olma ihtimali bağımsız işletmelere göre oldukça düşük olduğunu söyleyebiliriz.
Deneyim
Alanla ilgili deneyiminiz az olsa da franchise bir iş kurduğunuz zaman, iş ortağı olduğunuz markanın deneyimi de sizin yanınızda olur. Bir işletmeyi büyütmek, yönetmek ve operasyonel olarak işletebilmek için faydalanacağınız deneyimle birlikte kuracağınız iş için paha biçilemez bir desteğe sahip olursunuz.
Eğitim
Franchise aldığınız markanın verdiği eğitimler sayesinde günlük operasyonlarınızı kolayca halledebilirsiniz. Başarısı kanıtlanmış olan sistem içerisinde alacağınız danışmanlık, eğitim ve sonrasında vereceğiniz geri bildirim, işletmenizin de kısa süre içerisinde güven veren bir yapıya ulaşmasını sağlar.
Tasarım Desteği
Franchise bayilik veren firmalar; mağaza tasarımı, tabela, broşür gibi konularda önceden belirlenmiş bir yapıya sahip olur. Bu konuda herhangi bir maddi zorluğa ve zaman kaybına uğramadan anlaşacağınız firmanın desteğiyle kolayca sonuç alabilirsiniz.
Güvenilir Tedarik Ağı
Yeni açacağınız işletme için bir güvenilir tedarik ağı oluşturmak her zaman kolay olmayabilir. Ancak bu sistem sayesinde işlerinizi aksatmadan rayında götürebilmek için ürünlerinizin doğru ve zamanında tedarik edilmesi işletmenize büyük bir katkı sunar.
Doğru Franchise Kurmak İçin İpuçları
“İş kurmak istiyorum, ne yapabilirim?”, “Franchise kurmak mantıklı mı?” gibi sorular kafanıza takılıyorsa doğru franchise kurmak için şu adımları izleyebilirsiniz.
- Amaç belirlemek
- Uygun olan franchise sistemlerini derinlemesine araştırmak
- Franchise maliyetlerini öğrenmek
- Yatırım bütçesi belirlemek ve öngörülemeyen harcamalar için fazladan para bulundurmak
- Bütçeye göre alınacak riski hesaplamak
- Franchisor ile tüm detayları baştan konuşmak
- İşe girmeye hazır olup olmadığınıza karar vermek
Amacınızı belirlediyseniz franchising veren firmalara göz atabilirsiniz.
Franchising Veren Firmalar
Güvenilir bir iş modeli ile yeni bir iş kurmak istiyorsanız, iş fikriniz varsa ya da iş kurmak için fikirler arıyorsanız amacınıza uygun olarak bayilik veren firmaları değerlendirebilirsiniz.
Franchising sisteminin sağladığı tüm avantajlar ise Seç Market’te bulabilirsiniz. Geniş ürün gamı, lojistik ve düzenli sevkiyat desteği konusunda çözümleri olan Seç Market sizin için en uygun seçim olabilir.
Açılış desteği, kurumsal tecrübesi, satın alma gücü, kaliteli ve farklı çeşitli ürünleriyle iş ortaklarına piyasada güçlü bir rekabet avantajı sağlayan Seç Market’in bayilik sistemi ile ilgili bilgi almak için Neden Seç Market? sayfasını ziyaret edebilirsiniz.