Peynirli fondü, soğuk kış günlerinde içimizi ısıtabilecek alternatiflerden biri. Bu lezzetli ve paylaşılabilir yemeğin tarihi, Alp Dağları’nın karla kaplı zirvelerine kadar uzanır. Geleneksel bir İsviçre yemeği olan fondü sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda bir araya getirdiği insanlarla da sıcak bir atmosfer yaratır. Dost sohbetlerinin vazgeçilmezi ve özel günlerin yıldızı olan bu muhteşem lezzeti evinizde nasıl yaratabilirsiniz? İşte size adım adım peynirli fondü tarifi ve püf noktaları…
İçerik
Fondü Nereden Geliyor?
Pratik hazırlanışı ve damak tadına hitap eden lezzetiyle peynir fondü, kalabalık akraba ve arkadaş buluşmalarının ideal aperatiflerinden birisi. Peki bu lezzetin tarihine tam olarak hâkim misiniz?
Örneğin, peynir fondü hangi ülkenin yemeğidir? Ne zamandan beri sofraları süslemektedir? Bu ve benzeri soruların hepsinin cevabını, kısa bir fondü tarihçesi ile bulmak mümkün.
Ekmeklerin uzun çatallar kullanarak batırıldığı sıcak ve eritilmiş peynir olarak nitelendirilebilecek peynir fondü; İsviçre, Fransa ve İtalya’ya özgü bir lezzettir. Orta Çağ’a kadar uzanan geçmişine rağmen 19. yüzyılda Alpler’de popüler hâle gelmiştir. Bunun nedeni ise özellikle soğuk kış aylarında dağlarda yaşayan insanların ısınmak için tercih ettiği bir yemek olmasıdır. 1930’lu yıllarda İsviçre Peynir Birliği’nin, İsviçre’nin ulusal yemeği ilan ettiği peynir fondü 60’lı yıllarda ise ABD’de popülaritesini güçlendirmiştir.
Çikolata, et ve et suyu gibi farklı lezzetlerle de fondü formunda tarifler denenmiş; özellikle çikolata fondüsü başta ülkemiz olmak üzere pek çok farklı ülkede gittikçe artan bir kitle yakalamıştır. Paylaşmak ve yemeğin keyfini birlikte çıkarmak denildiğinde akla gelen ilk lezzetlerden birisi olan peynir fondü, özel fondü setleriyle kolayca hazırlanabilir.
Peynirli Fondü Nasıl Yapılır?
İsviçre’nin geleneksel mutfağından çıkan bu lezzetli yemeğin sırrı, kaliteli malzemeler ve doğru tekniklerde gizlidir.
Malzemeler:
- 300 gram rendelenmiş Ömür Kaşar Peyniri
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 diş sarımsak
- 1 su bardağı süt
- 1 çay kaşığı limon suyu
- Bir tutam taze çekilmiş karabiber
- Bir tutam rendelenmiş muskat
Servis için:
- Küp küp doğranmış ekmek
- Haşlanmış sebzeler (brokoli, karnabahar, havuç gibi)
- Elma dilimleri veya kuru meyveler
Tarif:
- Peyniri rendeleyin ve ardından mısır nişastası ile karıştırın.
- Sarımsakları soyup, ikiye bölün.
- Fondü için kullanacağınız tencerenin içini sarımsak ile ovun ve ardından bu tencerenin içine sütü döküp kaynatmaya başlayın.
- Süt kaynamaya başladığında tencerenin altını kısın.
- Peynir – nişasta karışımınızı azar azar ekleyip tencereyi sürekli karıştırarak peynirlerin tamamen erimesini sağlayın.
- Karabiber, limon suyu ve muskat ekledikten sonra tencereyi karıştırmaya devam edin.
- Peynirler tamamen eriyip, karışım tamamen pürüzsüz hâle geldiğinde ocağı kapatabilirsiniz.
Fondü tenceresini, sıcak kalmasını sağlayacak ısı kaynağının üzerine yerleştirdikten sonra servis malzemesi olarak kullandığınız doğranmış ekmeklerinizi, haşlanmış sebzelerinizi veya kuru meyvelerinizi fondü çatalları ya da kürdanlara batırıp sıcak peynir karışımına daldırarak lezzetin keyfini çıkarabilirsiniz.
Peynir fondü ile birlikte tadımlayabileceğiniz bazı ek lezzetler de şu şekildedir:
- Patates – haşlanmış veya kızartılmış patatesler peynir fondü ile harika uyum sağlar.
- Mantar – özellikle ızgara mantar, peynir fondü ile birlikte tüketildiğinde lezzetli olacaktır.
- Kurutulmuş meyve – tarifte de yer aldığı üzere incir, kuru üzüm, kayısı gibi kurutulmuş meyveler de peynir fondü için harika birer eşlikçidir.
Peynirli Fondüye Benzer Başka Lezzetler Var mı?
Peynirli fondüye benzeyen başka lezzetler arıyorsanız, size bazı tavsiyelerimiz var.
Queso Fundido
Meksika mutfağının lezzetlerinden biri olan Queso Fundido, çeşitli baharatların eritilmiş peynir ile karıştırılmasıyla hazırlanır. Çoğunlukla taze tortilla veya tortilla cipsi ile birlikte servis edilir.
Malzemeler:
- 1 küçük kangal sucuk
- 1 küçük boy soğan
- 1 yeşil biber
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 200 g Ömür Kaşar peyniri
- 1 domates
Hazırlanışı:
- İlk olarak sucuğun kılıfını soyup çatal yardımıyla küçük parçalara ayırın.
- Bu parçaları geniş bir tavaya alıp karıştırmaya, yağını tamamen salana dek pişirmeye başlayın.
- Sucukları kevgirle süzüp, yağdan ayırın ve yağı döküp tavayı temizleyin.
- Temizlediğiniz tavayı ocağa koyup zeytinyağını ekleyip kızdırın.
- Soğan ve biberi yemeklik biçimde doğrayıp, kızışmış zeytinyağına atıp yumuşayıncaya dek kavurun ve ardından ateşten alın.
- Peynirinizin üçte birini, tavaya yayın.
- Üzerine sucuğu yayın.
- Kavrulmuş soğan ve biberi sucuğun üzerine yayın.
- En sonunda, kalan peyniri de karışımın üzerine yayın.
- Tercihen, birkaç parça sucuğu ayırıp bütün bu karışımın üzerine de serpebilirsiniz.
- 190 derecede önceden ısıttığınız fırınınızda, peynir tamamen eriyene dek pişirin.
- Fırından alıp, üzerine doğranmış domates ve maydanoz serptiğiniz yemeğinizi sıcak biçimde, nachos cips ile birlikte servis edebilirsiniz.
Peynirli Kek
Pratik ama bir o kadar da lezzetli bir tarif arıyorsanız, peynirli kek de sizin için nokta atışı bir seçim olur. Birkaç malzemeyle hızlıca pişirebileceğiniz bu lezzet, çat kapı gelen arkadaşları ağırlama sürecinde imdadınıza yetişecektir.
Malzemeler:
- 3 yumurta
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1.5 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
- 1 çay bardağı Ömür Kaşar Peyniri
- Yarım demet maydanoz
- 1.5 – 2 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- Tuz
- Pul biber
- Susam
- Çörekotu
Hazırlanışı:
- Yumurtaları ve sıvı yağı derin bir kapta çırpın.
- Yoğurt, beyaz peynir, Ömür Kaşar Peyniri ve kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Un, kabartma tozu, pul biberi ekleyip karıştırmayı sürdürün.
- Peynirin tuzuna göre, tuz ekleyebilirsiniz.
- Yağlanmış bir fırın kabına karışımınızı boşaltın.
- Spatula yardımıyla karışımın üstünü düzleyip, susam ve çörekotu ile süsleyin.
- 170 derece ısıtılmış fırında, 40 ilâ 45 dakika pişirin.
- Servis etmeye hazırsınız, afiyet olsun!
Geniş arkadaş ve akraba buluşmaları için bu lezzetleri denemek istiyorsanız, gerekli malzemeleri size en yakın Seç Market şubesinden alabilirsiniz.