Mutfak alışverişinizi nasıl yaparsınız? Haftalık mı, aylık mı, yoksa günlük mü? Yemek yaparken bazen beklenmedik durumlar olabilir. Dünden kalan yemek varsa aldığınız ürünlerin hepsini anlık olarak kullanmak istemeyebilirsiniz. Peki, kalan sebzeler ne olacak?
Elbette aldığınız sebzeler fazla geldiyse ve değerlendirmek isterseniz farklı tarifler oluşturup lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. Bizim önerimiz güzel bir aperatif ya da ana yemek olarak hazırlayabileceğiniz mücver!
İçerik
Farklı Sebzelerle Mücver Çeşitleri
Mücverin sadece kabaktan yapıldığına dair genel bir yargı var. Oysa evinizde bulunan birçok sebzeyle değişik mücver tarifleri yapabilirsiniz. Misafirlerinize farklı bir lezzet sunmak isterseniz çocukların da bayılarak yiyebileceği sebzelerden harikalar yaratabilirsiniz.
Sıcak, soğuk ya da ılık olarak tüketebileceğiniz mücveri ister kızartarak ister fırında pişirin. Son zamanların popüler pişiricisi airfryer ile de kısa sürede mücver pişirebilirsiniz. Dilerseniz mücverin lezzetine lezzet katmak için sarımsaklı yoğurtla birlikte servis edebilirsiniz. Kabağın haricinde patates, pırasa, lahana, patlıcan gibi sebzeleri de değerlendirerek mücver hazırlayabilirsiniz.
Hazırsanız bu lezzetli ve pratik yemeğin çeşitli sebzelerle nasıl yapılacağından bahsedelim.
Kabak Mücveri Nasıl Yapılır? Malzemeleri Nelerdir?
Mücver denince akıllara gelen ilk sebze kabak! Verimli ve misafiri eksik olmayan mutfakların dostu kabak ile harika mücverler pişirebilirsiniz. Sizin tarifiniz nasıl bilmiyoruz, ama dilerseniz sizin için hazırladığımız tarife göz atabilirsiniz.
Porsiyon: 4 kişilik
Hazırlama Süresi: 15 Dakika
Pişirme Süresi: 15 Dakika
Kabak Mücver Tarifi İçin Malzemeler
4 adet kabak
1 adet havuç
3 adet yumurta
1 çay bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tutam dereotu
4-5 dal taze soğan
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
Kızartmak için: Yarım bardak sıvı yağ
Servis önerisi: Süzme yoğurt
Kabak Mücveri Yapılışı
İlk olarak kabakların kabuğunu soyup rendeleyin. Sonrasında rendelediğiniz kabakların suyunu iyice sıkın. Mücverinizin sulanıp dağılmaması için rendelenmiş kabakların suyunu sıkmak önemli. Ardından havuçlarınızı rendeleyin. Yumurtalarınızı ayrı bir kaba kırıp iyice çırpın. Un haricinde hazırladığınız tüm malzemeleri kabaklarınızla birlikte bir kabın içerisinde karıştırın.
Tüm malzemeler homojenize bir şekilde dağıldıktan sonra da ununuzu ekleyin. Son malzeme olan unu da ekledikten sonra harcınız macun kıvamına gelene kadar karıştırmaya devam edin. Kızartmak için harcınız hazır! Şimdi, sıra geldi kızartmaya.
Yağda kızartacaksanız yarım bardak sıvı yağı tavanıza ekleyin ve tavanın iyice kızmasını bekleyin. Harcınızından bir damla akıtarak yağın kızgınlığını kontrol edebilirsiniz. Bir kaşık yardımıyla mücverlerinizi tavaya alıp kızartabilirsiniz.
Fırında yapmak isterseniz mücverin harcına ekleyeceğiniz un miktarını atırabilir ve üzerine susam ile çörek otu ekleyebilirsiniz. Pişirmek için airfryer tercih ederseniz makinenizi 5 dakika önceden 200 dereceye ayarlayıp 15-16 dakika içerisinde ters yüz ederek pişirebilirsiniz.
Kızarttığınız mücverleri yağ tutmaması için bir havlu kağıdın üzerine alabilirsiniz. Sarımsaklı ya da sade yoğurtla da servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Lezzetli Patatesli Mücver Tarifi
Patatesi kim sevmez? Her hali ayrı güzel olan patatesten mücver de yapıldığını biliyor muydunuz? Herkesin evinde bulunan bu güzel sebzeyle harikalar yaratmak isterseniz mücver tarifi deneyebilirsiniz.
Porsiyon: 4 kişilik
Hazırlama Süresi: 15 Dakika
Pişirme Süresi: 20 Dakika
Patates Mücveri İçin Malzemeler
4 adet patates
1 adet kuru soğan
2 adet yumurta
1 çay bardağı un
1 tutam maydanoz
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
1 tutam pul biber (tercihen)
Kızartmak için: Yarım bardak sıvı yağ
Servis önerisi: Süzme yoğurt
Patates Mücver Yapılışı
Patatesleri soyduktan sonra rendeleyin. Rendelediğiniz patatesin suyunu sıkın. Mücverin sulanmaması önemli olduğu için suyunu iyice sıktığınızdan emin olun. Sonrasında un haricindeki tüm malzemeleri ekleyerek karıştırın ve ardından unu ekleyin. Kıvam alana kadar karıştırın. Kıvam için dilerseniz un ekleyebilirsiniz.
Oluşturduğunuz harcı, yağı kızdırdığınız tavaya alarak pişirebilirsiniz. Dilerseniz rendelemeden önce patatesleri haşlayarak da bu lezzetli tarifi yapabilirsiniz. Maydanoz kaldıysa üzerine serperek yoğurtla birlikte servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Fırında Pırasalı Mücver Yapımı
Çocuklar için pırasayı sevdirme yöntemi olarak mücver yapmaya ne dersiniz? Bu lezzetli tarifi denedikten sonra çocuğunuzun pırasaya karşı olan yargısı değişecek. Hazırsanız pırasa mücveri tarifimiz için malzemelere geçelim.
Porsiyon: 4 kişilik
Hazırlama Süresi: 15 Dakika
Pişirme Süresi: 30 Dakika
Pırasalı Mücver İçin Malzemeler
3 adet pırasa
1 adet kırmızı biber
1 adet havuç
1 adet patates
3 adet yumurta
1 çay bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 tutam karabiber
1 tutam pul biber (tercihen)
Üzerine: Kaşar peynir
Fırında Pırasalı Mücver Yapılışı
Malzemelerinizi hazırlamadan önce fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın. Ardından biberleri ve pırasaları ince ince keserek bir kaba aktarın. Havucu ve patatesi rendeleyip suyunu iyice sıkın. Sonrasında hazırladığınız sebzelerin üzerine yumurtaları kırıp yağını ekleyin ve iyice karıştırın. Devamında un, tuz, kabartma tozu ve baharatları ekleyip karıştırmaya devam edin.
Borcamın içerisine hazırladığınız harcı ekleyebilirsiniz. Borcama harcı eklemeden pişirme kağıdı koyarsanız pişirdiğiniz mücveri kolayca servis edebilirsiniz. Isınmış fırında hazırladığınız harcı pişmeye bırakabilirsiniz.
Piştikten sonra mücverinizin lezzetine lezzet katmak için üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Pratik Lahana Mücveri Tarifi
Beyaz lahanadan neler yapabilirsiniz? Dolma, salata, kapuska… Peki, lezzetli bir aperatif olarak mücver yapmaya ne dersiniz? Misafirlerinize farklı bir lezzet sunmak ve evde kalan sebzelerinizi değerlendirmek isterseniz lahana mücveri tarifi deneyebilirsiniz.
Porsiyon: 4 kişilik
Hazırlama Süresi: 25 Dakika
Pişirme Süresi: 10 Dakika
Lahana Mücveri İçin Malzemeler
Yarım kilo lahana
1 adet kuru soğan
1 tutam maydanoz
2 adet yumurta
3 tepeleme yemek kaşığı un
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
1 tutam toz biber (tercihen)
Pişirmek için: 1 Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
Servis önerisi: Süzme yoğurt
Lahana Mücveri Yapılışı
Kök kısmındaki sert tarafı çıkararak lahanayı küçük parçalara ayırın. Doğradığınız lahanaları yıkadıktan sonra haşlamak için bir tencereye alın. Kaynadıktan 5 dakika sonra ateşten alabilirsiniz. Suyun içinden aldığınız lahanaları soğumaları için ayrı bir kaseye aktarın. Lahanalar soğurken soğanı incecik doğrayın. Sonrasında tavaya alıp soğanları da yağda diriliğini kaybedene kadar kavurabilirsiniz.
Lahanalar soğuduktan sonra suyunu iyice sıkmanız gerekiyor. Ardından lahana ve soğanı aynı kaba alıp yumurta, maydanoz ve baharatlarla birlikte iyice karıştırın. Karıştırdığınız harca unu ekleyin. Macun kıvamına geldikten sonra sıvı yağı ekleyerek kızdırdığınız tavada yemek kaşığı ile aldığınız harcı pişirebilirsiniz. Daha önce haşlama ve pişirme işlemlerini yaptığınız için dış kısımlarının kızarması pişirme işleminiz için yeterli olacaktır.
Afiyet olsun!
Lezzetli Patlıcan Mücver Tarifi
Patlıcan kızartma, patlıcan oturtma, patlıcan kebabı, kuru patlıcan dolması… Her haliyle bambaşka lezzetler sunan ve mutfağınızda lezzetli kokuların dolaşmasını sağlayan patlıcan mücver olarak da bambaşka bir lezzet sunuyor. Daha önce denemediyseniz patlıcan mücveri tarifimize bir göz atın.
Porsiyon: 4 kişilik
Hazırlama Süresi: 10 Dakika
Pişirme Süresi: 10 Dakika
Patlıcan Mücveri İçin Malzemeler
2 adet bostan patlıcan (Bostan patlıcanınız yoksa 3 adet sırık patlıcan da kullanabilirsiniz.)
1 tutam maydanoz
1 adet havuç
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı dolusu un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tutam karabiber
1 tutam kimyon
Pişirmek için: Yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
Servis önerisi: Süzme yoğurt
Patlıcan Mücveri Yapılışı
Patlıcanları güzelce yıkadıktan sonra halkalar halinde dilimleyin. Dilimlediğiniz patlıcanların orta kısımlarını bir çay bardağı yardımıyla çıkarın. Bu şekilde iç kısmını mücver harcında, dış kısmını ise harcı doldurmak için kullanacağız. Bu şekilde hem tat olarak lezzetli hem de görsel olarak iştah açıcı bir mücver yapmış olacaksınız. Harç için ayırdığınız patlıcanları ince ince doğrayın. Varsa rondodan geçirebilirsiniz. Ardından havucunuzu rendeleyip suyunu sıkın. İncecik doğradığınız maydanozla birlikte patlıcan, havuç ve yumurtalarınızı iyice karıştırın.
Karıştırdığınız harca un, tuz ve baharatlarınızı ekleyerek harcı son haline getirebilirsiniz. Halka şeklinde doğradığınız patlıcanları tavaya dizip hazırladığınız harcı içine bir yemek kaşığı yardımıyla ekleyebilirsiniz. İki tarafını da orta ateşte iyice kızartıp süzme yoğurtla servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Ispanaklı Mücver Nasıl Yapılır?
Kış sebzelerinin demir yönünden zengin ürünü ıspanağı sever misiniz? Börek ya da tencere yemeği olarak sofralarımızı ziyaret eden ıspanakla başka neler yapabilirsiniz? Şimdi, yemek tarfileriniz arasına mutlaka eklemeniz gereken bir lezzetten bahsedeceğiz: Ispanaklı mücver! “Ispanaktan mücver olur mu?” diyorsanız bir şans vermeniz için malzemelerden ve yapılışından bahsedelim.
Porsiyon: 4 kişilik
Hazırlama Süresi: 10 Dakika
Pişirme Süresi: 5 Dakika
Ispanaklı Mücver İçin Malzemeler
2 demet ıspanak
3 adet yumurta
1 adet kuru soğan
2-3 dal taze soğan
1 tutam dereotu
1 çay bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
1,5 çay kaşığı tuz
1 tutam karabiber
Pişirmek için: Yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
Servis önerisi: Süzme yoğurt
Ispanaklı Mücver Yapılışı
Öncelikle iyice yıkadığınız ıspanakları ince ince doğrayın. Sonrasında dereotu, taze soğan ve kuru soğanı da aynı şekilde incecik doğrayabilirsiniz. Tüm sebzeleri harmanlayıp içine yumurta ekleyerek bir tur karıştırın. Un, kabartma tozu ve baharatları da ekledikten sonra kıvam kazanan harcınızı bir yemek kaşığı yardımıyla kızdırdığınız tavanızda pişirmeye başlayabilirsiniz. Hızlıca pişen mücverinizi süzme yoğurtla servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!