Beyaz eşyalar evlerin olmazsa olmaz parçalarından. Gün içinde en çok dokunduğunuz yerlerden birinin beyaz eşyalar olduğunu söylesek ne dersiniz? Peki, günlük yaşantınızda sürekli kullandığınız beyaz eşyaların bakımına ne kadar yer veriyorsunuz? Bazen eşyalarınızın görünümlerini iyileştirmek, performanslarını ve enerji verimliliklerini artırmak için güzel bir temizlik yeter.
Bu yazımızda beyaz eşyalarınızı yeni gibi yapabileceğiniz temizlik uygulamalarını anlatacağız. Hazırsanız ilk olarak sararan eşyaların temizliğinden kısaca bahsedelim. Sonrasında ise farklı beyaz eşyaları temizleme yöntemlerine geçelim.
İçerik
- 1 Sararan Beyaz Eşya Nasıl Temizlenir?
- 2 Buzdolabı Temizleme Yöntemleri Neler?
- 3 Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Olmalı?
- 4 Evde Bulaşık Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?
- 5 Evde Fırın Temizleme Yöntemleri Neler?
- 6 Çamaşır Makinesi Temizliği Kolay Yöntemlerle Nasıl Yapılır?
- 7 Pratik Yöntemlerle Ocak Temizliği Nasıl Yapılır?
Sararan Beyaz Eşya Nasıl Temizlenir?
Uzun süre kullanılan beyaz eşyalar bir noktadan sonra sararabilir. Peki, onları ilk günkü beyazlığına getirmeye ne dersiniz? Kuaförlerde saç rengini açmak için kullanılan hidrojen peroksit ya da oksijenli su olarak bilinen kimyasal maddeyi, sararan beyaz eşyalarınızı beyazlatmak için kullanabilirsiniz. Herhangi bir kozmetik mağazasından bu ürüne ulaşabilirsiniz.
Sararan beyaz eşya nasıl temizlenir?” diyorsanız işte uygulama adımları:
- Hidrojen peroksiti kullanmadan önce koruyucu maske ve eldiven takmanızı öneriyoruz. Kimyasal bir madde olduğu için vücudunuzu korumanız gerekiyor.
- Satın aldığınız hidrojen peroksiti bir kaba alın ve içine herhangi bir şey eklemeyin.
- Bir boya fırçası ya da diş fırçası yardımıyla sararmış olan beyaz eşyanızın üzerine uygulayabilirsiniz.
- Uygulamanın ardından güneş ışığında minimum 6 saat bekletmenizi öneriyoruz.
- Ardından nemli bir bezle uygulama alanlarını temizleyebilirsiniz.
- İstediğiniz beyazlığa ulaşana kadar işlemi uygulayabilirsiniz.
Mikrodalga fırınınız, çamaşır-bulaşık makineniz ya da buzdolabınız sarardıysa bu yöntemi kullanarak beyazlatabilirsiniz.
Şimdi, sıra geldi beyaz eşyaları temizleme yöntemlerine. Dilerseniz ilk olarak buzdolabından başlayalım!
Buzdolabı Temizleme Yöntemleri Neler?
Buzdolabı, temel gıda malzemelerinin saklandığı ve sürekli kullanılan bir yer olduğu için kirlenmeye çok müsait bir beyaz eşya. Gıdayla temas eden yerlerin temiz olması sağlık açısından da hayli önemli. Ayrıca temiz ve düzenli bir buzdolabı, israfı azaltmanıza da yardımcı olabilir. Buzdolabınızı yılda en az iki defa derinlemesine temizlemenizi öneriyoruz. Haftada bir de alışveriş yapmadan temizlik yapabilirsiniz. Peki, buzdolabınızı kolay bir şekilde temizlemeniz için neler yapmalısınız? Gelin, birlikte göz atalım:
- Buzdolabının içini boşaltmakla başlayabilirsiniz. Bozulmuş ve tarihi geçmiş ürünlere “hoşça kal” derken buzluktaki ürünlerinizi de soğuk bir alana alabilirsiniz. Buzluktaki ürünlerinizi alabileceğiniz kamp buzluğu ya da derin dondurucu gibi seçenekleriniz yoksa bozulmamış ürünlerinizi tükettikten sonra bu işlemi yapmanızı öneririz.
- Ardından buzdolabınızın fişini çekin.
- Sonrasında sebzelikleri ve var olan tüm rafları çıkarın.
- Sıcak su ve deterjan kullanarak sebzelik ve rafları güzel bir şekilde yıkayabilirsiniz.
- Buzdolabının içine geldiğinizde ise ılık suyla dolu bir kaba 1 yemek kaşığı karbonat ekleyerek karıştırın. Karbonat buzdolabınızdaki kötü kokuların da uzaklaşmasını sağlayacak.
- Karbonatın erimesine önem vermenizi öneririz. Toz karbonatı buzdolabınıza uygularsanız bazı yerleri çizebilir, uzun vadede sarartabilir ya da matlaştırabilir.
- Bez tercihinizi yeni bir mikrofiber bezden yana yapabilirsiniz.
- Hazırladığınız karbonatlı suyu kullanarak bez yardımıyla buzdolabınızın içini ve dışını iyice temizleyin.
- Son olarak fişi takıp yıkadığınız rafları ve sebzelikleri kurulayıp yerleştirebilir, ürünlerinizi de buzdolabınıza dizebilirsiniz.
Buzdolabı temizliğinizi haftalık alışverişinizi yapmadan hemen önce yani içerisindeki gıdalar azalmışken yapabilirsiniz. Uzun süreliğine bir yere gidiyorsanız da giderken boşaltıp döndükten hemen sonra ürün almadan temizlik yapabilirsiniz. Bu şekilde işiniz çok daha kolay olur.
Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Olmalı?
Derin dondurucunuzu sağlıklı bir şekilde kullanabilmek için yılda bir veya iki kez buzunu çözdürüp tekrar çalıştırabilirsiniz. Cihazınızın performansını ve elektrik faturalarınızı bu şekilde kontrol altına alabilirsiniz. Ayrıca temizliğini de bu zamanlarda rahatlıkla yapabilirsiniz.
Derin dondurucuda saklanan ürünler çoğu zaman unutulabilir. Ne zaman hangi ürünü koyduğunuzu hatırlatacak bir çizelge hazırlayıp dolabınıza yapıştırmanızda fayda var. Çünkü buzluğa koydunuz çoğu şeyin ömrünü uzatsanız da sonsuza kadar orada sağlıklı kalmasını bekleyemezsiniz.
Gelin şimdi, derin dondurucu temizlemek için yapmanız gerekenlerden bahsedelim:
- Önce derin dondurucuyu kapatın, ardından fişini çekin.
- Dondurucunuzun içindeki tüm suyun boşaltılması gereken bir tahliye borusu olabilir. Emin olmak için kullanım kılavuzuna bakın.
- İçerisindeki ürünleri buzdolabınızın buzluğuna ya da varsa kamp buzluğuna alabilirsiniz. Atmanız gereken ürün varsa bu noktada kontrol edebilirsiniz.
- Çözülme bir iki saat sürebilir. O sürede suyu kontrol etmek için derin dondurucunuzun altına havlu ve eski gazeteleri koyabilirsiniz.
- Sıra geldi temizliğe. Ilık suya karbonat ekleyip mikrofiber bez yardımıyla silin.
- İçerisinde raf ve benzer parçalar varsa onları da çıkarıp deterjanlı su ile yıkayın.
- Temizlenmiş olan derin dondurucunuzun fişini takıp 0 dereceye kadar soğutmasını bekleyin.
- Ardından ürünlerinizi dondurucunuza yerleştirebilirsiniz.
Evde Bulaşık Makinesi Temizliği Nasıl Yapılır?
Tabak, bardak gibi tüm mutfak gereçlerini temizleyen bulaşık makinesinin de temizlenmeye ihtiyacı var. Belki her şeyi temizleyerek makineye koyuyor olabilirsiniz. Ancak ne kadar temizlerseniz temizleyin sürekli temizlemeye çalışan bir aletin içerisinde bakterilerin birikmesi hiç de zor değil. Peki, bulaşık makinesi nasıl temizlenir?
Gelin, biraz da mutfaktaki en büyük yardımcılardan biri olan bulaşık makinesini temizleme adımlarına göz atalım:
- Öncelikle bulaşık makinenizin fişini çekin.
- Beyaz sirke ve karbonattan oluşan ılık bir su hazırlayın.
- Kapağını, makinenin alt kısmını, düğmelerinin olduğu alanı yumuşak bir süngerle yağlardan ve kirlerden arındırın.
- Aralardaki kalıntılar temizlenmiyorsa diş fırçası da kullanabilirsiniz.
- Dış kısmını temizlediğiniz makinenizin iç kısmında en önemli nokta filtre temizlemek. Bunun için makinenizin filtresini çıkarın, yine diş fırçası ve hazırladığınız su yardımıyla güzelce temizleyip durulayın.
- Son olarak iyice temizlemek istiyorsanız tabana karbonat döküp kısa bir programda çalıştırın. Makineniz tertemiz olacak!
Dilerseniz hem uygun fiyatlı hem de kaliteli Süzz Hepsibirada Aktif Bulaşık Makinesi Tableti kullanarak da makinenizin temizliğini sağlayabilirsiniz.
Evde Fırın Temizleme Yöntemleri Neler?
“Beyaz eşyalar arasında temizliğe en muhtaç olan hangisi?” diye sorsak muhtemelen her kullanımdan sonra gözle görülür kire sahip olduğu için “fırın” cevabını verebilirsiniz. Ancak fırınların sadece yemek pişirdikten sonra değil, diğer eşyalar gibi rutin olarak temizliğe ihtiyacı bulunuyor. O zaman gelelim “Fırın temizliği nasıl yapılır?” sorusunun cevabına:
- Fırınızın raflarını çıkarın ve ıslatın. Sıcak bir suyun içerisine atacağınız bulaşık deterjanının köpüğüyle birlikte lekeler de kayıp gidecek.
- Eğer kalıntılar varsa suyun içerisinde biraz bekletip sonrasında fırça yardımıyla ovabilirsiniz.
- Camlarını silmek için karbonat yerine cam temizleyicisi kullanın. Karbonat kullanımı camları matlaştırabilir.
- Fırınınızın düğmelerini temizlemek için direkt sıvı uygulamadan deterjanlı nemli bir bez kullanabilirsiniz.
Çamaşır Makinesi Temizliği Kolay Yöntemlerle Nasıl Yapılır?
Çamaşırlarınızı temizleyen makineniz aslında bakterilerin çoğaldığı bir alan olabilir. Tertemiz çarşaflarda uyumak ve mis kokan elbiseler giymek istiyorsanız makinenizi düzenli olarak temizlemeniz gerekir. Çamaşır makinası temizleme konusunda kendinize yıl içinde belirli periyotlar belirleyebilirsiniz. O zaman gelelim sizi bu dertten kurtarmak için “Çamaşır makinesi temizliği nasıl yapılır?” sorusunun cevabına:
- Çamaşır makinenizin kendi kendini temizleme işlevi varsa şanslısınız. Temizleme programını seçerek kullanım kılavuzundaki talimatları izleyebilirsiniz.
- Ancak temizleme programınız olsa da olmasa da deterjan ve yumuşatıcı gözlerini temizlemeniz gerektiğini unutmayın.
- Beyaz sirke ve ılık su hazırlayıp deterjan ve yumuşatıcı gözünü bu suyun içerisinde bir süre bekletin. Ardından bu suyu kullanarak sünger yardımıyla temizliğinizi yapabilirsiniz.
- Çamaşır makinenizin içini ve lastik aralarını bu su ile temizleyebilirsiniz.
- Sonrasında beyaz sirke ve tuzdan hazırlayacağınız karışımı deterjan bölümüne ekleyin. 60 derece kısa programda makinenizi çalıştırıp içinin de iyice temizlenmesini ve ilk günkü gibi çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Dilerseniz uygun fiyatlı ve kaliteli Süzz Aktif Çamaşır Deterjanı kullanarak hem makinenizin hem de giysilerinizin temizliğini ve mis gibi kokmasını sağlayabilirsiniz.
Pratik Yöntemlerle Ocak Temizliği Nasıl Yapılır?
Her gün yemek yaptığınız ve çoğunlukla kirlenen ocağınızı muhtemelen her gün temizliyorsunuz. Ancak günlük temizliklerinizde sadece gözle gördüğünüz yerleri temizlemek yeterli olmayabilir. Uzun vadede kalıcı olan kirlerle baş etme zamanı geldi! Gelin, “Ocak temizliği nasıl yapılır?” sorusunun cevabını birkaç adımda cevaplayalım:
- Öncelikle ocağınızdaki parçaları düğmelerine kadar çıkarın.
- Sıcak ve deterjanlı bir su hazırlayıp sünger yardımıyla iyice temizleyin. Öncesinde bir süre suda bekletirseniz daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
- Ocağın yüzeyini temizlemek için karbonat ve limondan oluşan bir karışım hazırlayın. Kirleri kabartan bu karşımı sünger ile ovarak temizleyin.
- Ardından nemli bir bez yardımıyla son dokunuşu yapabilirsiniz.
Eğer cam ocak temizliği yapmak istiyorsanız;
- Cam ocaklar daha hassas olduğu için öncelikle mikrofiber bez ile silerek başlamanızı öneriyoruz.
- Karbonat kullanmak uzun vadede camı matlaştıracağından cam için özel olarak üretilen temizlik ürünlerini kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
- Kullandığınız temizlik ürününü dairesel hareketlerle ovarak temizliğinizi yapabilirsiniz.
- Kirler ne kadar inatçı olursa olsun çok fazla yormadan bulaşık teli kullanmak yerine plastik bir spatuladan destek alabilirsiniz.
Şimdilik temizlik önerilerimiz bu kadar. Son olarak beyaz eşyaları temizlemek çok kolay görünmese de düzenli aralıklarla temizlik yaparsanız hem kullandığınız eşyaların verimini artırabileceğinizi hem de her seferinde uğraşmadan kolay bir şekilde temizlik yapabileceğinizi hatırlatalım.