Dünyada en çok tüketilen ürünlerin başında gelen pirinç, ülkemizde olduğu gibi farklı kültürlerde de çoğu yemeğin temel malzemelerinden biri. Hem ekonomik hem de doyurucu bir alternatif olan pirinç sebzeli yemeklere, çorbalara, zaman zaman da tatlılara lezzet katıyor. Tane tane dökülen pilavlardan iştah kabartan dolmalara, Uzak Doğu esintili sushilerden İtalya mutfağının vazgeçilmezi risottolara kadar farklı pirinçli yemeklerin tariflerini derlediğimiz bu yazı ile mutfağınızda farklı lezzetlere yer açmanızı öneriyoruz.
Gelin, pirinç kullanarak yapacağınız lezzetli yemeklere yakından bakalım. İlk olarak ülkemiz sınırlarından uzaklaşmadan sofraların vazgeçilmezi pilavla başlayalım.
İçerik
1. Pirinç Pilavı Tarifi
Pirinçle yapılan yemekler denince akla ilk gelen, ana yemeğin yanına da çok yakışan pilavı yapmak aslında çok basit gibi görülebilir. Oysa her deneyimde farklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken birkaç hususu atlamazsanız her seferinde mis kokan, tane tane pirinç pilavı yapabilirsiniz.
Pilav yapmaya yeni başlayanların genelde unuttuğu, akıllarına takılan o sorunun cevabını vererek anlatmaya başlamak istiyoruz. “Pirinç ve su oranı ne kadar olmalı?”, “1 su bardağı pirince kaç bardak su koymak lazım?” gibi sorular aklınıza takıldıysa pirinç pilavında her zaman 1’e 1.5 oranı kullanılır. Yani 1 su bardağı pirinç için 1.5 su bardağı su kullanmanız gerekir.
Pilavlık pirinci yıkayıp nişastasının gitmesi için 10-15 dakika kadar tuzlu suda bekletmeniz önemli. Ardından su berraklaşana kadar yıkayabilirsiniz. Süzdüğünüz pirinçleri pilav tenceresine almadan 1.5 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı da ayçiçek yağı ekleyip üzerine kavuracağınız pirinci alın.
Pirinci kavurduktan sonra üzerine; yarısı sıcak su, yarısı ise kendi hazırladığınız et ya da tavuk suyu olacak şekilde 1.5 bardak su ekleyebilirsiniz. Bu aşamadan sonra tuzunu da ekleyip pilavı orta ateşte suyunu çekene kadar kendi haline bırakmanız gerekiyor. Yani suyunu koyduktan sonra pilavı karıştırmayın. Bırakın kendi kendine pişsin.
Suyunu çektiği zaman altını kapatın ve üzerine bir havlu kağıt koyup tencerenin kapağını kapatın, demlenmesini sağlayın. Pilavınız 15 dakika kadar demlendikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
2. Sushi Tarifi
Daha önce evde sushi yapmadıysanız ve sushi yemeyi seviyorsanız bu tarifi mutlaka denemenizi öneriyoruz. Gelin, en çok tüketilen sushi türü olan “sake maki”nin tarifine geçelim.
Ana malzemeleri somon, pirinç ve yosun olan sake maki’yi yapmak için bir bambu sushi sarma hasırına ihtiyacınız var. Dilerseniz somonun yanına avokado, havuç ve salatalık da ekleyebilirsiniz. Sushi pirinciniz yoksa küçük taneli Besler Osmancık pirinç kullanabilirsiniz. Somon yerine daha uygun fiyatlı olan ton balığını da tercih edebilirsiniz. 1 yosun yaprağından yani noriden 6-7 adet sushi dilimi çıkarabilirsiniz. Pirinç sirkesi ve soya sosunu da mutlaka kullanmanızı öneriyoruz. Sushinin olmazsa olmazı wasabi, ancak damak tadınıza uymuyorsa bunu da listenizden çıkarabilirsiniz.
Pirinçleri pilavda olduğu gibi nişastasını almak için suda bekletin, duru su akana kadar yıkayın. Pilavda olduğu gibi 1 su bardağı pirinç, 1.5 su bardağı sıcak su ile pirinçleri haşlayın. Pirinçler haşlanırken sos tenceresinde sirke, tuz ve şekeri eritip homojenize olmasını sağlayın. Pirinç piştikten sonra hazırladığınız bu sosu üzerine ekleyip karıştırabilirsiniz.
Şimdi, sıra geldi sarma işlemine. Bunun için önce bambu hasırı serin, ardından üzerine bir streç film çekin. Sonra pirinç sirkesiyle ıslattığınız yosunu parlak kısmı arka tarafa gelecek şekilde serin. Yosunun tam orta kısmına pirincinizi yayın; ardından somon, avokado, havuç ve salatalık dilimlerinizi ekleyin. Sonrasında sıkı sıkı sarın. Sushiniz hazır. Dilimlere ayırıp servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
3. Risotto Tarifi
Pirinçli yemek tariflerimize İtalyan mutfağının popüler yemeği risotto ile devam ediyoruz. Daha önce evde yapmayı denemediyseniz bu tarif işinize yarayabilir. Ekonomik ve doyurucu pirinçli tarifler peşinde olduğumuz için risotto pirincinin yerine alternatif olarak kırık pirinç öneriyoruz.
Risottonun yüksek nişasta oranıyla kıvam alması hedeflendiği için pirinçlerin yıkanmaması gerekiyor. Tavuk ya da sebze suyu kullanarak risottoyu lezzetlendirebilirsiniz. 1 su bardağı pirinç için 1 küçük boy soğanı ince ince kesip tencereye alın ve bir miktar yağ ile kavurun. Soğanlar çok kavrulmadan önce üzerine yıkanmamış pirinçleri ekleyin. Ayrı bir tencerede de mantar kavurabilirsiniz. Yüksek ateşteyken tuz ekleyip sirkeli su ile pirinci çektirin. Ardından mantarları üzerine ekleyin.
Pirinçler ve mantarlar biraz kavrulduktan sonra üzerine yavaş yavaş sıcak tavuk ya da sebze suyunu ekleyebilirsiniz. Bu suyu 1 kepçe koyup karıştırmaya devam edin. Bu işlemi al dente kıvama gelene kadar kepçe kepçe su koymaya devam ettirmeniz gerekiyor.
Piştikten sonra tereyağı ve toz parmesan ekleyip karıştırın. Biraz dinlendirip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
4. Pirinç Pudingi Tarifi
Pirinçli tatlı tarifleri arıyorsanız pirinç pudingi yapmaya ne dersiniz? Sütlaca çok benzeyen pirinç pudinginin içerisinde limon kabuğu, vanilya ve tarçın gibi lezzetlendirecek ürünler bulunuyor.
1 su bardağı pirinç, 2 su bardağı süt, 1 paket vanilya, 1 çay kaşığı tarçın, 1 tutam tuz, yarım su bardağı şeker ve 1 limon kabuğu rendesi bu tarifi yapabilmeniz için yeterli olacak.
Pirinci, sütü ve tuzu tencereye alıp pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Ardından şeker ve vanilyayı ekleyip karıştırın. 5 dakika da onların özdeşleşmesini sağlayıp ocaktan alın ve dinlendirin. Üzerine tarçın ve limon kabuğu rendesi ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
5. Pirinç Salatası Tarifi
Salataları daha doyurucu hale getirmek isterseniz ya da misafirlerinize ikram edebileceğiniz farklı bir salata tarifi arıyorsanız pirinç salatası yapabilirsiniz. Pirinç salatası yapmak için mısır, domates, maydanoz, dereotu, kapya biber, kornişon turşu gibi sebze ve garnitürler kullanabilirsiniz. Buradaki garnitür miktarına kendiniz karar verebilirsiniz.
Pirinci pişirmek için 1.5 su bardağı pirince 2.5 bardak kadar su kullanabilirsiniz. Tencerenin tabanını kaplayacak kadar ayçiçek ya da zeytinyağı koyduktan sonra pirinci ekleyip kavurabilirsiniz. Ardından sıcak su ve bir tutam tuz ekleyerek pişirmeniz gerekiyor. Piştikten sonra pilav gibi demlenmesini bekleyip ardından garnitürleri ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!