Avokado bize yabancı bir meyve gibi gelse de bir süredir ülkemizde Antalya, Mersin, Muğla ve Hatay gibi şehirlerde de yetiştiriliyor. Üstelik yalnızca üretim açısından değil, farklı menülerde kullanılması sayesinde de gittikçe yaygınlık kazanıyor. Mesela kızarmış ekmeğin üzerine püre halinde sürülen bir avokadoyu hem lezzetli hem de besleyici bir kahvaltı olarak tercih edebilirsiniz.
B6, B2, B3, B5, C, E ve K vitaminleri bakımından zengin olmasının yanı sıra magnezyum ve potasyum kaynağı da olan avokado, tok tutma özelliği ile özellikle diyetlerde sıkça önerilen bir besin. Bu kadar fayda sağlayan avokadoyu satın aldıktan sonra saklamak ise zaman zaman zor olabiliyor.
Olgunlaşmamış bir avokado aldığınız zaman olgunlaşmasını beklerken bir gün kontrol etmeyi unuttuğunuzda çürümüş olarak bulabilirsiniz. Ancak avokado saklama yöntemlerini bilirseniz bir hevesle aldığınız ve yeme hayalleri kurduğunuz o kahvaltıya rahatlıkla erişebilirsiniz.
Gelin, avokado saklama yollarından bahsedeceğimiz yazımıza önce nerede saklamak gerektiğini öğrenerek başlayalım.
İçerik
Avokado Nerede Saklanır?
Avokado, olgun değilse olgunlaşana kadar (2-3 gün) oda sıcaklığında mutfak tezgahında veya dolapta saklanabilir. Kese kağıdına koyarsanız olgunlaşma süreci daha da hızlanacaktır. Çünkü avokado da elma ve muz gibi olgunlaşmayı hızlandıran etilen gazı üretir. Hatta muz ve elmayla birlikte 1 gün bırakarak da olgunlaştırmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca ham avokadoların olgunlaşmak için sıcak havayı da sevdiğini söyleyebiliriz. Ancak olgunlaştıktan sonra buzdolabına koymanın daha iyi bir seçenek olduğunu unutmayın.
Avokado Kesildikten Sonra Nasıl Saklanır?
Diyelim ki yarım avokadoya ihtiyacınız oldu. Kestikten sonra kalan avokadoyu ne yaparsınız? Hemen söyleyelim: Avokadoyu ikiye böldükten sonra kesilmiş avokadonun açıkta kalan kısımlarına limon suyu ve zeytinyağı sürüp streç filmle hava almayacak şekilde kaplayın. Bu şekilde oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Tabii saklama süresini çok uzun tutmamaya özen gösterip kısa sürede tüketmenizi öneriyoruz.
Avokado Buzlukta Saklanır mı?
Avokadoları buzlukta saklayabilirsiniz, ancak ham ve olgun avokadonun saklama yöntemleri farklıdır. Eğer avokadonuz ham ise ortadan kesip çekirdeğini alın. Kararmaları önlemek için açık kalan bölgeye limon suyu sürebilirsiniz. Bu hazırlığın ardından hava almasını önleyecek ve buzluğa uygun bir kaba koyabilirsiniz. Buzdolabı poşetine koymak isterseniz havasını iyice almanız gerektiğini unutmayın. Olgunlaşmamış avokadolarınızı 3 aya kadar buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Çıkardıktan sonra ise püre olarak değil de pişirerek kullanabilirsiniz.
Olgunlaşmış avokadonuzu ise limon ve tuz ekleyerek buzlukta aynı havasız ortamı yaratıp saklayabilirsiniz. Ancak genel olarak avokadoları buzlukta saklamanın tat ve besin değeri kaybı yaratacağını söylemek isteriz; karar sizin.
Olgun Avokado Nasıl Saklanır?
Henüz yemeye hazır olmadığınız bütün avokadoları saklayabileceğiniz en iyi yer buzdolabıdır. Soğutma, olgunlaşma sürecini yavaşlatır. Olgun veya ona yakın bir avokadoyu soğutmak en iyisidir.
Olgunlaşmamış Avokado Nasıl Saklanır?
Avokado oda sıcaklığında hızlı bir şekilde olgunlaşır. Yani alıp yemek istediğiniz bir avokado varsa buzdolabına koymadan tezgahta tutarak olgunlaştırıp tüketebilirsiniz. Olgunlaşmamış bir avokadoyu buzdolabında saklarsanız odak sıcaklığında kaldığı duruma göre daha uzun sürede olgunlaşır, ancak dokusu ve tadı bozulabilir.
Avokadonun Olgunlaştığı Nasıl Anlaşılır?
Avokadonun farklı türleri bulunuyor. Ülkemizde fuerte, hass, bacon ve zutano avokado türleri yetişebiliyor. En çok satılan avokado türü olan hass, renk değiştiren bir avokado. Kabuk kısmı daha pütürlü. Marketlerde gördüğünüzde yeşilse henüz olgunlaşmamış demektir. Kahvrengiye döndüyse de bu olgunlaştığının göstergesi. Diğer avokadoları anlayabilmek için ise yumuşaklığını kontrol etmeniz gerekir. Seçtiğiniz avokado yumuşaksa olgunlaşmış, sert ise henüz olgunlaşmamış demektir. Ayrıca avokadoyu salladığınızda çekirdek hareket ediyorsa bu da olgunlaştığı anlamına gelir.
Avokado Ne Kadar Sürede Bozulur?
Buzdolabında sakladığınız avokado ne kadar olgunlaştığına bağlı olarak 4-5 gün sağlam kalabilir. Olgunlaşması için tezgahta bıraktığınız avokado ise yine olgunluk durumuna göre 3-4 gün sağlam kalıp olgunlaşabilir.
Bonus: Guacamole Sos Tarifi
Avokado saklama koşullarından bahsettikten sonra bir tarif vermezsek olmaz. Avokadodan lezzetli bir guacamole yaparak aperitif bir yiyecek olarak sofralarınızda yer verebilirsiniz.
Klasik bir Meksika sosu olan guacamole için ihtiyacınız olanlar şöyle:
- 2 adet olgun avokado
- 1 adet limon
- 1 adet mor soğan
- Damak tadına göre bir miktar tuz
- Domates (isteğe bağlı)
Avokadoları kabuklarından ayırdıktan sonra püre olacak şekilde ezin, limon ve tuzla birleştirip karıştırın. Üzerine incecik kestiğiniz soğan ve domatesleri ekleyin. Damak tadınıza göre biraz daha limon ve tuz ekleyip iyice karıştırın. Sosunuz hazır.
Afiyet olsun!