Buzdolabı, yiyecekleri taze tutma ve saklama koşullarına uygun alan sağlama konusunda
günlük hayatın önemli bir parçası. Evde kullandığınız elektrikli aletler içerisinde 24 saat boyunca çalışan ve en çok elektrik tüketimi yapan buzdolabını verimli bir şekilde kullanmak ise yiyeceklerin daha uzun süre dayanmasını sağlamak ve enerji tasarrufu yapabilmek için hayli önemli.
Buzdolabını verimli kullanmak için buzdolabı düzeni, buzdolabı temizliği gibi konuların önemli olduğunu biliyor muydunuz? Dilerseniz iç düzeninin nasıl yapılacağından bahsederek başlayalım. İşte, buzdolabını verimli kullanmak için ipuçları:
İçerik
Buzdolabının İç Düzenini Doğru Yapmak
Buzdolabını verimli bir şekilde kullanabilmek için ilk olarak “Buzdolabı düzeni nasıl olmalı?”
sorusunun cevabını vermemiz gerekiyor. Buzdolaplarındaki raflar ve bölümler farklı sıcaklıklara sahip. Buzdolabı kapağı ve üst raf, buzdolabının en sıcak kısmıyken orta ve alt raflar daha soğuktur. Yani buzdolabı içerisinde sıcaklık aşağıdan yukarı doğru artar.
Buzdolabına Gıdaları Uygun Bir Şekilde Yerleştirmek
Buzdolabında saklamak istediğiniz besinleri doğru yere koyarak yiyeceklerinizin daha uzun süre dayanmasını sağlayabilir ve daha fazla harcama yapmaktan kurtulabilirsiniz. Hazırladığımız tabloyu buzdolabı yerleştirme rehberi olarak kullanabilirsiniz.
Buzdolabı Yerleştirme Rehberi |
Üst raflar | Artan ve yenmeye hazır yiyecekler, yoğurt, yumurta, peynir, şarküteri ürünleri vb. |
Alt raflar | Süt, et vb. |
Buzdolabı kapağı | Ketçap, mayonez, salça gibi soslar, turşular, konserveler ve içecekler |
Çekmeceler | Sebze ve meyveler (ayrı ayrı) |
Muhafaza etmek istediğiniz tüm ürünlerin ayrı kap veya ambalajlarda olmasına ve hava ile temas etmemesine özen göstermenizi öneririz.
Buzdolabınızın derin dondurucusunu -18 derecede sabit tutarak kullanıyorsanız ürünlerinizi bu kısımda nasıl saklayacağınızı “Hangi Yiyecekler Derin Dondurucuda Nasıl ve Ne Kadar Saklanır?” yazımızda detaylıca anlattık. Dilerseniz buradaki önerilerimizden faydalanarak derin dondurucunuzun düzenini oluşturabilirsiniz.
Not: Bazı meyveler (elma, avokado, muz gibi); sebzelerin olgunlaşmasını sağlayacak, çoğu zaman da hızlı çürümesine neden olabilecek etilen gazı üretir. Hem bu sebeple hem de kokularının birbirine karışmaması için sebze ve meyveleri ayrı yerlerde tutmak önemlidir.
Doğru Sıcaklık Ayarı Yapmak
Sıcaklık ayarı, yaz ve kış mevsimlerinde farklılık gösterir. Buzdolabı, yaz aylarında 2 – 5 derece arasında bir sıcaklık ayarında kullanılabilir. Kış aylarında ise buzdolabının derecesi 5 – 8 derece olarak ayarlanabilir. Buzdolabı dondurucu bölümünün ise -18 dereceden aşağı düşürülmemesi önerilir.
Düzenli Temizlik Yapmak
Hem buzdolabını düzenli tutabilmek hem de buzdolabının içerisinde bulunan yiyecek ve içeceklerin ömrünü uzatabilmek için buzdolabını her 3-4 ayda bir temizlemek önemli. “Eski Eşyaları Yeni Gibi Yapın: Beyaz Eşya Temizliği Nasıl Yapılır?” yazımızda buzdolabını temizleme yöntemlerinden bahsetmiştik. Dilerseniz yazımıza göz atarak fikir edinebilirsiniz.
Buzluğu Düzenli Olarak Temizlemek
Buzdolabının içerisinin yanı sıra buzluğunun da düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Dondurucunun karlanmasına izin vermemek için bu temizliği düzenli olarak gerçekleştirmek önemli. Bunun yanı sıra elbette yiyeceklerin saklama tarihlerini kontrol etmek ve yer kaplayan saklama tarihi geçmiş ürünleri ayırmak için de yılda birkaç kez buzluk temizliği yapmak şart.
Sıcak Yiyecekleri Soğuduktan Sonra Buzdolabına Koymak
Buzdolabının koruması gereken belli bir sıcaklık olduğu için koyduğunuz herhangi bir sıcak yiyecek, buzdolabının ısısını düşürüp sakladığınız diğer besinlerin bozulmasına neden olabilir. Buzdolabının sıcaklığını koruyabilmek adına yemeklerinizi soğuduktan sonra koymaya ve buzdolabının kapağını açık bırakmamaya özen göstermenizi öneririz.
Yiyecekleri Hava Geçirmez Kaplarda veya Ambalajlarda Saklamak
Yiyecekleri hava geçirmez kaplarda veya ambalajlarda saklamak, tazeliklerini ve aromalarını korumalarına yardımcı olur. Hava almadan saklanan yiyeceklerin raf ömrü daha uzundur. Bunun yanı sıra yiyeceklerinizi hava geçirmez kap ya da ambalajlarda saklayarak diğer besinlerle kokularının karışmasını engelleyebilir ve buzdolabınızın da kötü kokmasının önüne geçebilirsiniz.
Hava Sirkülasyonunu Sağlamak
Buzdolabının soğutma derecesinin sabit kalmasının öneminden bahsetmiştik. İçerideki havanın soğuk kalabilmesi için hava sirkülasyonunun olması lazım. Bunu sağlayabilmek için de buzdolabını fazla doldurmadan yiyeceklerin arasında biraz boşluk bırakacak şekilde yerleşim yapmak gerekiyor. Fazla doldurulmuş ve üst üste olan besinler buzdolabınızın verimini düşürebilir.
Buzdolabının Kapı Lastiklerini Kontrol Etmek
Buzdolabınızın kapı lastikleri deforme olmuşsa içerideki soğuk havayı muhafaza etmek için daha fazla enerji harcanır. Buzdolabının verimli bir şekilde çalışması için kapı lastiklerinde bir sorun oluştuğunda değiştirmenizi öneririz.
Taze besinler tüketebilmenin yanı sıra enerji tasarrufu yapabilmek de insan yaşamı için çok kıymetli. Siz de hem çevreye hem de yaşamınıza değer katmak istiyorsanız bu ipuçlarını uygulayarak buzdolabınızı verimli bir şekilde kullanmayı ihmal etmeyin.