Evde bulunan malzemelerle kendi kendinize yeni şeyler üretmeyi seviyorsanız ileri dönüşüm odaklı DIY fikirlerini de sevebilirsiniz. DIY (do it yourself) yani kendin yap fikirlerinin en çok tercih edilen malzemelerinden biri ise atık kumaşlar. Evinizdeki atık kumaşları düşündüğünüzde de aklınıza büyük ihtimalle eski tişörtler gelecektir. Eski tişörtlerden geri dönüşüme göndermediklerinizi, ileri dönüşüm fikirleri ile yeni bir forma kavuşturabilirsiniz.
Eski tişörtleri atmayıp değerlendirerek yeniden kullanılabilir hale getirebilirsiniz. Üstelik bunu yaparken kendinize yeni bir hobi de edinmiş olursunuz. Kullanmadığınız tişörtlerle yeni bir ürün yaparken eşinizden, çocuklarınızdan, ailenizden, arkadaşlarınızdan ve sevdiklerinizden yardım alabilirsiniz. Böylece hem atık üretmemiş hem de sevdiklerinizde keyifli zaman geçirmiş olursunuz.
“Eski tişörtlerden neler yapılır?” diye merak ediyorsanız hemen bu sorunun cevabı olan ileri dönüşüm fikirlerine geçelim.
İçerik
Market Çantası
Eski tişörtlerinizin bir kısmını kullanarak yapabileceğiniz ilk yaratıcı ve sürdürülebilir seçenek, onları market çantasına dönüştürmek. Eski tişörtten çanta yapmak için öncelikle tişörtün alt kısmını makasla keserek bir kese formu oluşturun. Ardından, tişörtün omuz kısmını kesip çantanın saplarını hazırlayın. Sonrasında alt kısımdaki kesikleri dikin ve sapları birbirine bağlayın. Artık markete giderken veya alışveriş yaparken bu yaratıcı ve kullanışlı tişört çantanızı kullanabilirsiniz.
Şık Çantalar
Eski tişörtten çanta yapımı fikri sadece market çantasıyla sınırlı değil. Tişörtleri atmak yerine şık çantalara da dönüştürebilirsiniz. Eski tişörtlerinizi değerlendirerek trendlere uyum sağlayan şık ve kullanışlı çantalar yapabilirsiniz.
Atık tişörtten çanta yapmak için ilk olarak tişörtün kenarlarını düzgünce keserek istediğiniz boyutta bir dikdörtgen parça elde edin. Ardından bu parçayı yarıya katlayın ve kenarlarını dikerek çantanızın altını oluşturun. Son olarak tişörtün kol kısmını kesip sapları yaparak çantanızın askılarını ekleyin. Bu fikir hem özgün bir şekilde stilinizi yansıtmanızı sağlar hem de atık miktarını azaltmaya yardımcı olur.
Bebek Elbisesi
Sıradaki ileri dönüşüm fikrimiz, eski tişörtten bebek elbisesi yapımı. İşe tişörtün etek kısmını keserek başlayın ve istediğiniz elbise boyutunu oluşturun. Sonrasında kol kısımlarını keserek elbisenin kollarını şekillendirin. Ardından gerekli kısımları dikerek elbiseyi son haline kavuşturun.
Gerekirse elbisenin bel veya boyun kısmını dikerek ellerinizle ürettiğiniz bu elbisenin modelini değiştirebilirsiniz. Böylece eski tişörtlerinizi değerlendirmekle kalmayıp çocuklarınızın gardırobuna benzersiz ve özel parçalar eklemenin keyfini çıkarabilirsiniz.
Saç Bandı
Biraz hayal gücü ile tişörtlerinizi saç bandına veya bandanaya da dönüştürebilirsiniz. Eski tişörtten bandana yapımı oldukça basittir. İlk adımda tişörtü düz bir zemin üzerine serin ve büyük bir dikdörtgen şeklinde kesin. Ardından kesilen parçayı uzunlamasına katlayarak bir tüp şekli oluşturun. Daha sonra kenarları dikerek parçanızı saç bandı formuna ulaştırın.
Eğer baskılı bir tişörtten saç bandı yapıyorsanız ve bu baskıyı saklamak istiyorsanız dikiş yapmadan önce parçayı tersine çevirebilirsiniz. Son adımda ise tamamen hayal gücünüze bağlı olarak farklı kumaşlar, boncuklar veya düğmeler ile bandananızı süsleyebilirsiniz. Böylece sadece size özel bir aksesuara sahip olabilirsiniz.
Yastık
Evinizde veya gardırobunuzda birçok eski tişört birikiyorsa onları kullanışlı yastıklara dönüştürmek de harika bir ileri dönüşüm fikri olabilir. Bunu yapmak için ihtiyacınız olanlar ise eski bir tişört ve yastık dolgusu yapmak için pamuk veya elyaf gibi bir malzeme.
İlk olarak eski tişörtleri dilediğiniz boyutta kare veya dikdörtgen şekilde kesin. Ardından tişörtlerin ön ve arka yüzlerini birleştirmek için iğne ve ipliği elinize alın. Dikiş sürecini daha kolay ve hızlı bir şekilde tamamlamak için dikiş makinesi kullanmanızı öneririz.
Yastığınızı üç taraftan diktikten sonra dikişler içte kalacak şekilde ters çevirin. Ardından pamuk veya elyafla yastığınızı doldurun. Son olarak yastığın açık ucunu dikin. Yastığın açık kalan son kenarına düğme veya fermuar da takabilirsiniz. Sonrasına yastığınızı süsleyebilir ve desenler ekleyebilirsiniz. Ayrıca dolgu aşamasını atlayarak elde ettiğiniz parçayı yastık kılıfı olarak da kullanabilirsiniz.
Atkı
Eski tişörtleri değerlendirmek için uygulayabileceğiniz bir diğer önerimiz de atkı yapmak. Bu fikir için kışlık tişörtleri, triko kazakları veya eski sweatshirt’leri kullanmanız daha faydalı olur. Böylece kendi yaptığınız atkınız sizi soğuklardan daha iyi korur.
Atık tişörtünüzü atkıya dönüştürmek için ilk başta bir kesme işlemi yapmanız gerekiyor. Tişörtü, karşılıklı iki kenarı çok uzun, diğer karşılıklı iki kenarı ise çok kısa olacak şekilde kesin. Daha kalın ve kullanışlı bir atkı için bu parçadan iki adet elde edip birbirlerine dikin. Dikiş sırasında bir kenarı açık bırakın ve atkıyı ters çevirerek dikiş kısımlarının içeride kalmasını sağlayın.
İsterseniz atkınıza son dokunuşlar yapabilir, kendi yorumunuzu katabilir ve ponponlu veya püsküllü bir atkı elde edebilirsiniz. Ayrıca bu atkı, sevdikleriniz için güzel bir hediye fikri de olabilir.
Yelek
Eski tişörtten yelek yapımı fikri ile gardrobunuza farklı ve sürdürülebilir bir parça kazandırabilirsiniz. Rengini, desenini veya baskısını sevdiğiniz eski bir tişörtü yeleğe çevirerek uzun bir süre daha kullanmaya devam edebilirsiniz. Bunun için öncelikle tişörtü rahat kesebileceğiniz düz bir zemine yerleştirerek işe başlayın.
Eski tişörtün kol ve yaka kısımlarını kesin. Daha sonra, ön ve arka kısımların ortasından yukarı doğru bir çizgi çizin ve bu çizginin her iki tarafından aşağıya doğru daire şeklinde kesin. Bu kesikler, yeleğin kol deliklerini oluşturacak. Yeleğin ön kısmını açık bırakarak arka kısmını dikiş makinesiyle düzgünce dikin. Daha sonra ön kısmı dekoratif bir şekilde düğmelerle veya fermuarla kapatabilirsiniz.
Halı, Paspas ve Kilim
Eski tişörtlerden halı yapımı, paspas yapımı veya kilim yapımı da oldukça popüler ve sürdürülebilir bir fikirdir. Bu fikir ile evde kullanabileceğiniz renkli ve eşsiz bir aksesuar elde edebilirsiniz. Ama bu fikri uygularken çok sayıda eski tişörte ihtiyaç duyacağınızı da hatırlatmak isteriz.
Halı, paspas veya kilim yapmak için ilk adım olarak eski tişörtlerinizi uygun boyutlarda kesmeniz gerekecek. Tişörtleri ince şeritler halinde keserek başlayabilirsiniz. Bu sayede daha sonra kolayca bir araya getirebilirsiniz.
Daha sonra çeşitli renkli şeritleri birbiriyle örerek halı, paspas veya kiliminizi oluşturabilirsiniz. Elde edeceğiniz desen ve boyut tamamen size bağlıdır. Tişört parçalarını birbirine dikerek veya örgü tekniğini kullanarak eşsiz ve yaratıcı bir ürün ortaya çıkarabilirsiniz.
Kemer
Kombinlerinize uygun bir kemer bulmakta zorlanıyorsanız eski tişörtlerinizden biriyle bu işi çözebilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz renge veya desene sahip eski bir tişörtü kemer yapabilir ve kombinlerinize canlılık katabilirsiniz. Bunun için ilk yapmanız gereken, tişörtten bir şerit elde etmek.
Tişörtün alt ve üst kısmını keserek kumaşı bir şerit haline getirin. Ardından bu şeridi düz bir şekilde ve istediğiniz genişlikte kesin. Daha sonra şeridi bir ucundan başlayarak dikkatlice katlayıp dikin. Kemerinizi güçlendirmek için bir astar da ekleyebilirsiniz.
Son adımda kemerin ucuna bir kemer tokası takın. İşte bu kadar! Bu arada kemer tokasını da eski ve kullanmadığınız kemerlerden sökebilirsiniz.
Mutfak Önlüğü
Mutfakta vakit geçirmekten keyif alıyorsanız eski tişörtlerinizi mutfak önlüğüne dönüştürme fikri sizin için harika olabilir. Eski penye tişörtleri değerlendirmek için bu ileri dönüşüm fikrini hemen hayata geçirebilirsiniz.
Birinci adımda tişörtün ön kısmını keserek düz bir şekilde açın. İkinci adımda ise boyun kısmından itibaren yaklaşık 15-20 cm kadar aşağıya doğru kesin. Bu kesimi yanlardan da devam ettirerek kolları çıkarın.
Sonraki adımda ön kısmı düz bir şekilde tutarak alt kısmı kesin ve isteğe bağlı olarak yan dikişler ekleyin. Bu önlük boyunun ayarlanmasına yardımcı olacaktır. Son adımda yakaların alt kısmını yakasız bölgeyle birleştirin ve dikin. Böylece önlük boyun kısmını da ayarlanabilir hale getirebilirsiniz. Eğer ihtiyaç duyuyorsanız tişörtten kalan parçalarla önlüğünüze cep de yapabilirsiniz.
Spor Üstü ve Büstiyer
Bir sonraki kreatif ve sürdürülebilir fikrimiz, eski tişörtten büstiyer yapımı. Büstiyeri spor üstüne çevirmek de sizin elinizde. Bu harika fikri hayata geçirmek için hemen eski bir tişört alın ve düz bir şekilde keserek ön kısmını ayırın. Daha sonra arka kısmını hayal gücünüze göre istediğiniz şekilde kesin.
Spor üstü yapmak istiyorsanız arka kısmı daha açık ve geniş olacak şekilde kesebilirsiniz. Büstiyer yapmak için ise arka kısmı daha dar kesmeniz gerekiyor. Son olarak ön ve arka parçaları birleştirin ve dikiş işini halledin. Elde ettiğiniz şekil ve boyutlara göre isteğe bağlı olarak kırpma ve ayarlama yapabilirsiniz.
Temizlik Bezi
Eski tişörtlerinizi değerlendirebilmeniz için hiç uğraş gerektirmeyen, uygulaması çok basit bir fikrimiz de var. Bahsettiğimiz fikir, tişörtleri temizlik bezi olarak kullanmak. Bu fikir için sadece eski tişörtlerinizi makasla parçalara ayırmanız gerekiyor. Tişört parçalarını bez boyutuna uygun olarak kesip kullanabilirsiniz. Bu temizlik bezlerini camları silmek, yüzeyleri temizlemek veya toz almak gibi farklı temizlik işlerinde değerlendirebilirsiniz.
Battaniye
Eski tişörtlerden battaniye yapımı gibi yaratıcı bir ileri dönüşüm fikrini de hayata geçirebilirsiniz. Battaniye yapmak için çok sayıda eski tişörte ihtiyacınız olacak. Bu tişörtleri kare, dikdörtgen veya şeritler halinde keserek parçalara ayırmanız gerekiyor. Ardından bu parçaları birleştirip dikerek rengarenk bir battaniye elde edebilirsiniz.
Bu fikirleri hayata geçirmek için ihtiyacınız olan eski bir tişört, bir makas, biraz dikiş becerisi ve çokça hayal gücüdür. Önerdiğimiz birkaç basit yöntem sayesinde eski tişörtleri atmayıp değerlendirebilir, yeniden kullanılabilir hale getirebilirsiniz.
Son olarak atmayıp dönüştürebileceğiniz tek materyalin eski tişörtler olmadığını da hatırlatalım. Evinizdeki plastik veya metal birçok eşyayı yeniden kullanılabilecek şekilde dönüştürebilirsiniz. Bu konuda yaratıcı fikirlere ihtiyacınız varsa da “Atmayın, Dönüştürün: Plastik ve Metal Eşyalardan Dekoratif Ürünler” başlıklı yazımıza mutlaka göz atmalısınız.