Ekmek, sevdiklerinizle birlikte yediğiniz akşam yemeklerinin keyfini çıkarmak için ya da doyum noktasına ulaşmak için en büyük yardımcı. Fırından taze çıkmış ekmeklerle yapılan kahvaltılara da doyum olmaz. Beyaz ekmek, çavdarlı ekmek veya kepek ekmeği fark etmez, “Ben ekmeksiz doymuyorum” diyenlerin evlerinden ekmeğin eksik olması durumu tartışmaya bile açık değil.
Her ne kadar taze ekmek sevilerek tüketilen bir yiyecek olsa da kısa sürede tüketilmeyince bayatlayabilir. Ekmeğin bayatlaması sizi yıldırmasın. “Bayat ekmek nasıl değerlendirilir?” diyorsanız saklama süresi kısa olsa da bayat ekmekleri değerlendirme için pizzadan böreğe, köfteden mantıya harika yemekler yaparak değerlendirebileceğini söyleyebiliriz.
Gelin, elinizde kalan bayat ekmekleri nasıl değerlendirebileceğinize, kahvaltıda yapılabilecek lezzet örneklerinden başlayalım.
İçerik
Kahvaltıda Bayat Ekmekle Ne Yapılır?
Ekmeğin en çok tüketildiği öğün kahvaltıdır diye düşünüyoruz. Özellikle Türk kahvaltılarının vazgeçilmezleri reçel, bal, tahin ve pekmez gibi tatlılar, ekmeğin yol arkadaşıdır. Peynir, tereyağı ve yumurta için de ekmek olmazsa olmaz. Peki, bayatlayan ekmekleri kahvaltıda nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu konudaki önerilerimizi aşağıda sıralıyoruz:
- Yumurtalı ekmek
- Tavada bayat ekmek kızartması
- Peynirli ekmek
Bayat Somun Ekmekle Ne Yapılır?
Bayat somun ekmeği kolayca değerlendirmek mümkün. Mesela çorbalarınıza lezzet katacak kruton yapmaya ne dersiniz? Küp küp doğradığınız ekmek dilimlerine zeytinyağı ve çeşitli baharatlar ekleyerek tavada kızartırsanız iştah açıcı kokusunun tüm mutfağa yayıldığı krutonlar elde edebilirsiniz.
Ayrıca bayat somun ekmeği rondodan geçirerek buzluğa atarsanız köfte için her zaman bayat ekmeğiniz bulunur.
Bayat Ekmek Tarifleri Nelerdir?
Gelelim bayat ekmekten yapılacak yemeklere. Gelin, kebaptan böreğe uzanan bu lezzetli yoldaki tarif önerilerimize göz atalım.
Bayat Ekmek Pizzası Tarifi
Porsiyon: 4 kişilik
Hazırlama Süresi: 10 Dakika
Pişirme Süresi: 5 Dakika
Bayat Ekmek Pizzası İçin Malzemeler
1 adet bayat ekmek
1 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
Sos için
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tutam tuz
1 tutam pul biber
1 tutam kekik
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri için
1 kase kaşar peyniri
Çeyrek kangal sucuk
15 adet siyah çekirdeksiz zeytin
1 adet yeşil biber
1 adet küçük domates
Kızartmak için
Yarım bardak sıvı yağ
Bayat Ekmek Pizzası Yapılışı
Ekmekleri küp küp kesin. Sonrasında bir kaba alıp iki yumurta kırın. İyice karıştırdıktan sonra sütü ekleyin. Tekrar karıştırıp zeytinyağı, domates salçası, pul biber, kekik ve tuzdan oluşan sosu, ekmekleri hazırladığınız kaba ekleyin. Bu malzemeleri de ekledikten sonra yuvarlak bir tavaya yayın.Tabii tavanızı yağlamayı unutmayın. Hazırladığınız pizza tabanının üzerine kaşar peyniri serpiştirin.
Sonrasında üzerine ne eklemek isterseniz… Biz sucuk, yeşil biber, domates ve zeytinden oluşan bir pizza tarifi hazırladık. Dilerseniz mısır ya da farklı malzemeler ekleyerek pizzanızı zenginleştirebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Bayat Ekmek Böreği Tarifi
Porsiyon: 4-5 kişilik
Hazırlama Süresi: 10 Dakika
Pişirme Süresi: 10 Dakika
Bayat Ekmek Böreği için Malzemeler
1 adet bayat ekmek
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
1 tutam pul biber
1 tutam karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sıvı yağ
İç malzemesi için
Yarım demet maydanoz (tercihen)
1 parça beyaz peynir
Kızartmak için
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Bayat Ekmek Böreği Yapılışı
Bayat ekmeğinizi küçük küçük kesin. Sonrasında ayrı bir kapta süt, yumurta ve baharatları çırpın. Ardından çırptığınız sosu yavaş yavaş ekmeklerinizin üzerine ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı ikiye ayırın. Tavaya yağ koyup biraz kızmasını sağlayın. Ardından ayırdığınız ilk karışımı ekleyip iç malzemesini yayın. Sonrasında da karışımın kalanını eşit olacak şekilde üzerine yayın. Tavanızın kapağını kapatıp 10 dakika pişmesini bekleyin; arada kontrol edebilirsiniz. Piştikten sonra ters çevirip yağ ekleyin ve diğer tarafını kızartın.
Afiyet olsun!
Bayat Ekmek ile Köfte Tarifi
Porsiyon: 4 kişilik
Hazırlama Süresi: 10 Dakika
Pişirme Süresi: 10 Dakika
Bayat Ekmek ile Köfte İçin Malzemeler
1 adet bayat ekmek
1 su bardağı ılık su ya da süt
1 adet yumurta
1 tutam pul biber
1 tutam maydanoz
1 tutam karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 diş sarımsak
1 küçük boy soğan
Kızartmak için
Bol sıvı yağ
Bayat Ekmek ile Köftenin Yapılışı
Parçalara ayırdığınız ekmekleri ılık su ile yatıştırın. Sonrasında biraz yoğurarak içerisine yumurta ekleyin. Ardından sarımsak ve soğanı rendeleyerek içerisine ekleyin. Tüm baharatları ve yağı da ekledikten sonra iyice yoğurun. Köftelere yuvarlak ya da uzun, istediğiniz şekli vererek bir tabağa dizin. Tavanızı yağladıktan sonra artık pişirme zamanı. Köfteleriniz kızarıp piştikten sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Bayat Ekmek Mantısı Tarifi
Porsiyon: 4 kişilik
Hazırlama Süresi: 10 Dakika
Pişirme Süresi: 10 Dakika
Bayat Ekmek Mantısı İçin Malzemeler
2 adet bayat ekmek
1 su bardağı ılık su ya da süt
1 adet yumurta
1 tutam pul biber
1 tutam karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 küçük boy soğan
Kızartmak için
Bol sıvı yağ
Servis önerisi
Yoğurt
Bayat Ekmek Mantısı Yapılışı
Bayat ekmekleriniz rondodan geçirin ya da küçük küçük keserek ufalayın. Ardından üzerine süt ya da su ekleyin. Ekmekleri yumuşatacak şekilde yoğurun. Yumurta, baharatlar, sıvı yağ ve soğanı ekledikten sonra iyice yoğurun ve misket köfte gibi yuvarlayın. Hazırladığınız mantıları kızmış bol yağın içerisine atıp kızartın. Kızaran mantılarınızı yoğurt ile servis edebilirsiniz. Dilerseniz üzerine yağ gezdirerek de tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Bayat Ekmekli Omlet Tarifi
Porsiyon: 4 kişilik
Hazırlama Süresi: 5 Dakika
Pişirme Süresi: 7-8 Dakika
Bayat Ekmekli Omlet İçin Malzemeler
1 adet bayat ekmek
1 su bardağı süt
3 adet yumurta
1 tutam pul biber
1 tutam karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için
İstediğiniz kadar kaşar peyniri
Pişirmek için
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Bayat Ekmekli Omlet Yapılışı
Bayat ekmeklerinizi küp küp doğrayıp tavada kızartın. Yumurta, süt ve baharatları bir kapta çırpıp kızaran ekmeklerinizin üzerine ekleyin. Üzerine de rendelediğiniz kaşar peynirleri ekleyip tavanın kapağını kapatın. Tabanı piştikten sonra ters çevirip diğer kısmı pişirin.
Afiyet olsun!
Bayat Ekmek Kebabı Tarifi
Porsiyon: 4 kişilik
Hazırlama Süresi: 20 Dakika
Pişirme Süresi: 30 Dakika
Bayat Ekmek Kebabı İçin Malzemeler
1 adet bayat ekmek
300 gram kıyma
2 adet soğan
2-3 adet yeşil biber
1 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
Servis önerisi
Yoğurt
Bayat Ekmek Kebabı Yapılışı
Bayat ekmeklerinizi küp küp kesip kenara alın. İlk olarak kıymayı yağ ekleyip kızdırdığınız tavaya alın ve pişirmeye başlayın. Kavrulan kıymanın üzerine incecik kestiğiniz soğan ve biberleri ekleyip kavurmaya devam edin. Biraz kavurduktan sonra domates ve baharatları ekleyin. Başka bir tavada da biraz sıvı yağ ve tereyağı ile küp küp doğradığınız ekmekleri kızartın. İkisi de piştikten sonra ekmekleri tabağın altına dizin üzerinde de kıymalı sosunuzu ekleyin. Yoğurtla birlikte servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!