Sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan pilav, ana yemeklerin yanına en çok yakışan yardımcılardan. Her ne kadar çok tüketilse de zaman zaman pişirdiğiniz pilav artabilir. Artan pilavı israf etmeden değerlendirmek ise çok kolay. Onu farklı lezzetlerle buluşturup harikalar yaratmak için birçok güzel tarif var.
Farklı tariflerin basit adımlarını uygulayarak hem doyurucu hem de arta kalanları değerlendirdiğiniz; çorbadan köfteye, salatadan dolmaya harika yemekler hazırlayabilirsiniz. Daha önceki “Atma Değerlendir: Bayat Ekmekten Lezzetli Tarifler” yazımızda ekmeği değerlendirmenin en lezzetli yollarından bahsetmiştik. Şimdi, sıra geldi pilava! “Artan pilavdan neler yapılır?” diye düşünüyorsanız bu yazımız tam size göre.
Gelin, artan pilavı değerlendirme tariflerimize mücverden başlayalım.
İçerik
Artan Pilavdan Mücver Tarifi
Porsiyon: 2-4 kişilik
Hazırlama Süresi: 20 Dakika
Pişirme Süresi: 10 Dakika
Artan Pilavdan Mücver İçin Malzemeler
- 1.5 su bardağı pirinç pilavı
- 1 adet yumurta
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet yeşil soğan
- 1 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
Kızartmak için
- Yarım bardak ayçiçek yağı
Artan Pilavdan Mücver Yapılışı
Maydanoz ve yeşil soğanları incecik doğrayın, bir kaba alın. Ardından yumurtayı aynı kaba alıp çatal yardımıyla çırpın. Kalan pirinç pilavını ekledikten sonra tuz ve karabiberi de koyup karıştırın. Tavaya yağ koyup biraz kızmasını sağlayın. Sonrasında kaşık yardımıyla harcınızı tavaya alıp kızartabilirsiniz.
Not: 1.5 su bardağından daha fazla pilavınız varsa kullanacağınız yumurta sayısını buna göre hesaplayabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Artan Pilavdan Çorba Tarifi
Porsiyon: 4 kişilik
Hazırlama Süresi: 10 Dakika
Pişirme Süresi: 10 Dakika
Artan Pilavdan Çorba İçin Malzemeler
- 1 su bardağı pirinç pilavı
- 1 litre ılık su
- 1 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
Terbiye yapmak için
- 1 yemek kaşığı un
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 1 adet yumurta sarısı
Servis etmek için
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
Artan Pilavdan Çorba Yapılışı
Artan pilavı ve 1 litre yani 4 su bardağı ılık suyu bir tencereye alın. Yoğurt, un ve yumurta sarısını homojenize ve pürüzsüz olana kadar çırpın. Şimdi, sıra geldi çorbanın terbiye aşamasına. Bu adımda tencerede kaynayan sudan alıp hazırladığınız karışıma azar azar ekledikten sonra karıştırarak sıcaklıklarını eşitlemeniz gerekiyor.
Sıcaklıklar birbirine yaklaştıktan sonra karışımı direkt tencereye ekleyebilirsiniz. Bu aşamada çorba kaynayana kadar karıştırmaya devam etmeniz gerekiyor ki yoğurt kesilmesin. Çorbanız kaynadıktan sonra tereyağını kızdırıp içine nane ekleyerek servis edebilirsiniz.
Püf noktası: Naneler yağda çok çabuk yanacağı için yağ kızdıktan sonra altını kapatıp nanelere eklemenizi öneririz. Çorbanıza ekşi bir tat katmak için ise terbiyenize yarım limon ekleyebilirsiniz.
Artan Pilavdan Köfte Tarifi
Porsiyon: 4 kişilik
Hazırlama Süresi: 15 Dakika
Pişirme Süresi: 5 Dakika
Artan Pilavdan Köfte İçin Malzemeler
- 2 su bardağı pirinç pilavı
- 50 gram köftelik kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- 1 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
- 1 tutam kekik
- 1 tutam kimyon
Pişirmek için
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı galeta unu
- Ayçiçek yağı
Artan Pilavdan Köftenin Yapılışı
Yağ koyup ısıttığınız tavaya yemeklik doğradığınız soğanı alın. Soğanı kavurduktan sonra kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edin. Pilavınızı derin bir kaba alıp kavurduğunuz kıymayı üzerine ekleyin. Sonrasında incecik kıydığınız maydanozu ve sarımsağı da aynı kaba alıp baharatları da ekleyerek iyice yoğurun. Köfte için istediğiniz şekli verip bir tabağa dizin. Kızartmak için tavanıza biraz sıvı yağ ekleyin. Kızdıktan sonra köfteleri önce yumurtaya, sonra galeta ununa bulayıp pişirin.
Afiyet olsun!
Artan Pilavdan Kadınbudu Köfte Tarifi
Porsiyon: 4 kişilik
Hazırlama Süresi: 15 Dakika
Pişirme Süresi: 5 Dakika
Artan Pilavdan Kadınbudu Köfte İçin Malzemeler
- 1.5 su bardağı pirinç pilavı
- 300 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tutam kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
Kızartmak için
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı un
- Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
Servis Önerisi
- 1 kase yoğurt
Artan Pilavdan Kadınbudu Köftenin Yapılışı
İnce ince doğradığınız soğanı tavaya alıp yağda kavurun. Ardından kıymanınızı ekleyip kavurmaya devam edin. Tuzunuzu kavururken ekleyebilirsiniz. Kavrulan kıymayı tavadan alıp yağını süzün. Bir kaba pirinç pilavını alın, üzerine de yağını süzdüğünüz kıymayı ekleyin. Baharatları da ekledikten sonra iyice yoğurun. Köftelere şekil verip buzdolabında beklemeye bırakın. Şimdi, sıra geldi kızartmaya! Köfteleri önce yumurtaya, sonra da una bulayıp tavada kızartabilirsiniz. Dilerseniz yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Kalan Pilavdan Kızarmış Pirinç Topu Tarifi
Porsiyon: 4 kişilik
Hazırlama Süresi: 15 Dakika
Pişirme Süresi: 5 Dakika
Kalan Pilavdan Kızarmış Pirinç Topu İçin Malzemeler
- 1.5 su bardağı pirinç pilavı
- Yarım demet maydanoz
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Kızartmak için
- Yarım su bardağı galeta unu
- 1 adet yumurta
- Ayçiçek yağı
Kalan Pilavdan Kızarmış Pirinç Topunun Yapılışı
Öncelikle pirinç pilavını derin bir kaba alın. Yarım demet maydanozu ince ince doğrayın. Hazırladığınız diğer baharatlarla birlikte maydanozu da pirinç pilavının olduğu kaba ekleyin ve iyice yoğurun. Ardından hazırladığınız karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak içine rendelediğiniz kaşardan ekleyin. Kaşarı ekleyip kapadığınız karışımı top haline getirin. Yumurta ve galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartın. Servis etmeden önce kağıt havluda birkaç dakika bekletin.
Afiyet olsun!
Bonus: Kalan Pilavdan Salata Tarifi
Porsiyon: 4 kişilik
Hazırlama Süresi: 20 Dakika
Kalan Pilavdan Salata İçin Malzemeler
- 2 su bardağı pilav
- 4-5 adet kornişon turşu
- 1 tutam dereotu
- Yarım konserve mısır
- 3 dal taze soğan
- 1 adet kapya biber
Sosu için
- 1 tatlı kaşığı Tuz
- 1 adet limon
- 1 kaşık nar ekşisi
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
Kalan Pilavdan Salatanın Yapılışı
Öncesinde kalan pilavı derin bir kaseye alın. Sonrasında yıkadığınız dereotunu, taze soğanı ve kapya biberi ince ince doğrayın. Kornişon turşuları da ince doğradıktan sonra mısırı ve diğer doğradığınız sebzeleri kasedeki pilav içerisine ilave edip karıştırın. Tuz, limon, nar ekşisi ve zeytinyağını ekleyip tekrar karıştırın. Pratik ve lezzetli salatanız hazır!
Afiyet olsun!