Her günün konusu, “Akşama ne pişirsem?” sorusu. Akşam yemeklerinizi keyifli hale getirecek hem evde kolayca yapılacak hem de doyurucu olacak yemek tarifleri arıyorsanız doğru yerdesiniz. Protein değeri yüksek, ana yemeklerden sebzelere ve sulu yemeklerden salatalara her farklı yemekte kendine yer bulabilen tavuk, akşam yemekleri için kullanılabilecek en leziz ürünlerden biri.
Tavuklu yemek çeşitleri hayli fazla. Dumanı üstünde, güzelce baharatlanmış, ızgaralanmış ya da sulu yemeği yapılmış olan tavuk etine kim hayır diyebilir? Gelin, uzun uğraşlar vermeden kolayca hazırlayacağınız tavuklu yemek tariflerine göz atalım.
İçerik
1. Tavuklu Lazanya
Mantar ve tavuğun muhteşem uyumuyla hazırlayacağınız tavuklu lazanyayı bir kez denedikten sonra misafirlerinize bile hazırlamak isteyeceksiniz. 1 paket lazanya, 5-6 adet tavuk but, 20 adet mantar ve 1 büyük soğana ihtiyacınız olacak. Beşamel sosu için ise 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı un ve 3 su bardağı süt kullanacaksınız. Üzeri için de rendelenmiş kaşar bulundurmanızı öneriyoruz. Bu son dokunuş harika bir lezzet katıyor.
Öncelikle butları tavada kızartmanız gerekiyor. Ardından soğanı ince ince yemeklik doğrayıp tavaya alıp soldurun. Üzerine dilimlediğiniz mantarları ekleyip hepsinin birlikte pişmesini sağlayın. Tabii tuzunu ve karabiberini eksik etmeyin. Mantarlar piştikten sonra tavuğu ince ince dilimleyip mantarların olduğu tavaya alın, biraz da birlikte pişirin.
Şimdi, sıra geldi beşamel sos yapımına. Hazırladığınız tereyağını tencereye alıp eritin, ardından unu kavurup üzerine sütü ekleyin ve iyice çırpın. Kıvam alıp piştikten sonra borcama bir taban oluşturacak şekilde beşamel sosu yayın. Ardından lazanya yapraklarını tek tek dizin. Bir sıra dizdikten sonra hazırladığınız tavuklu mantarlı karışımı ekleyin. Bu işlemi lazanya yaprağı, tavuk, biraz beşamel sos, lazanya yaprağı ve beşamel sos olarak kat kat devam ettirin. En üstü beşamel sos ile kaplayıp fırına verin. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin, ardından üzerine rendelenmiş kaşar ekleyip 15 dakika daha pişirin. Afiyet olsun.
2. Tavuk Fajita
Meksika mutfağının sevilen yemeklerinden biri olan tavuk fajita, bu akşam yemeğine eşlik etsin isterseniz hemen tarife geçelim. İhtiyacınız olan malzemeler ise yarım kilo fileto tavuk göğsü, 1 büyük boy soğan, 5 çarliston, 2 kapya biber ve 1 diş sarımsak. Bu yemeğin püf noktası ise jülyen olarak keseceğiniz tüm malzemelerin eşit boyutlarda olması ve aynı şekilde eşit olarak pişmesinde gizli. Tavuğu pişirmeden önce marine ederseniz daha lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz.
Vaktiniz varsa jülyen doğradığınız tavuğu marine etmek için yarım su bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı kırmızı toz biber ve 1 diş sarımsak ekleyip iyice karıştırın; ardından 1 saat kadar buzdolabında bekletin.
Pişme süreleri farklı olduğu için tavukları ve sebzeleri ayrı pişirip sonradan birleştirebilirsiniz. Önce tavukları tavaya alıp pişirmeye başlayın. Ardından başka bir tavada önce soğanları soldurup ardından jülyen kestiğiniz biberleri ekleyip pişirmeye devam edin. Hepsi piştikten sonra birleştirip bir süre daha pişirin. Afiyet olsun!
3. Tavuk Çorbası
Hastalara şifa deposu olan, yemeklerden önce mideyi hazırlayan tavuk çorbasını akşam yemeği menünüze eklemek isterseniz çok kolay bir tarifimiz var. İşten geldiğinizde ya da yemek yapmak için çok vaktiniz olmadığında bile bu tarifi yaparak lezzetli bir çorba içebilirsiniz.
3-4 adet tavuk butunu iyice yıkayıp 1 adet defne yaprağı, 1 adet soğan, 1 adet patates ve 1 adet havuçla birlikte tencereye alın. Üzerine sıcak su ekleyip yaklaşık 30 dakika kadar pişirin. Tavuk piştikten sonra suyun içerisinden alabilirsiniz. Tavukları tiftikleyip suyun içerisindeki sebzeleri de blender’dan geçirip tavukla birleştirin. Ardından 1 havuç rendeleyip tencereye alın. 2 yemek kaşığı tereyağı ile havuçları çevirdikten sonra üzerine 2 yemek kaşığı un ekleyip kavurmaya devam edin. Üzerine bir kase domates rendesi ekleyip biraz daha kavurun.
Haşlayıp hazırladığınız tavuk suyunu süzerek havuçları kavurduğunuz tencereye alın, üzerine de yarım litre kadar sıcak su ekleyin. Bir avuç kadar tel şehriye eklerseniz çorbanızı daha kıvamlı hale getirebilirsiniz. Şimdi, sıra geldi tavukları çorbayla birleştirmeye. Suyunuz kaynamaya başladıktan ve tel şehriyeleriniz piştikten sonra içerisine tavukları ekleyin ve bir taşım kaynatın. Çorbanız hazır. Afiyet olsun.
4. Tavuk Parmesan
Yapımı hayli basit olsa da özel bir lezzet olan tavuk parmesanı yapmak için 4 adet fileto tavuk göğsü, 1 yumurta, 1 su bardağı un, 1 su bardağı galeta unu, 1 su bardağı rendelenmiş parmesan ve 1 su bardağı domates sosuna ihtiyacınız olacak. Üzerine beşamel sos yaparsanız da lezzetine lezzet katabilirsiniz. Onun için de 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı un, 1 su bardağı süt ve 1 su bardağı rendelenmiş mozzarella kullanabilirsiniz.
Tavukları zeytinyağı ve tuz ile 1 saat kadar marine ettikten sonra bir havlu kağıdın üzerine alın. Tavukları önce un ile güzelce kaplayın, ardından iyice silkeleyip yumurtaya bulayın. Sonrasında da galeta unuyla kaplamanız gerekiyor. Yüksek sıcaklıkta ısınmış derin bir yağın içerisinde birkaç dakika kızartın. Kızaran tavukları kenara alın.
Şimdi, sıra beşamel sosa geldi. Tavanıza tereyağı alıp eritin. Unu ekleyip 1.5 su bardağı süt ile tereyağı ve unu bağlayabilirsiniz. Biraz tuz ekleyip ardından parmesanı hazırladığınız sosun içerisine ekleyip bir süre kavurun, tavukların üzerine beşamel sosunuzu ekleyin. Biraz domates sos, biraz da rende mozzarella eklediğiniz tavuklarınızı önceden ısıttığınız 180 derecelik fırına gönderebilirsiniz. 5 dakika içerisinde yemeğiniz hazır olacak. Afiyet olsun!
5. Tavuk Curry (Körili Tavuk)
Bir Hint yemeği olan körili tavuk, ülkemizde de hayli popüler bir yemek. Daha önce evde yapmayı denemediyseniz çok kolay adımlarla yapılabilen bir yemek olduğunu söyleyelim. İhtiyacınız olan malzemeler ise yarım kilo kuşbaşı tavuk göğsü, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı köri baharatı, 1 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1.5 su bardağı süt, karabiber ve tuzdan oluşuyor.
Tavanıza sıvı yağı alıp iyice ısıtın, ardından kuşbaşı olarak hazırlanmış tavuklarınızı ekleyin. Tavuklarınızı kızartıp pişirin. Tavuklar piştikten sonra da körili sosunuzu yapmaya geçebilirsiniz. Sosu yapmak için başka bir tavaya tereyağını ve unu alıp iyice kavurun, üzerine süt ekleyip sosunuzu bağlayın. Ardından köri baharatınızı bir tutam karabiber ve bir tutam tuzunuzu ekleyip güzelce karıştırarak pişirin. Kızarttığınız tavukları da ekleyip 5 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun!