Evinizdeki mobilyaların dış yüzeyi zamanla yıpranabilir. Bazı mobilyalarınızın ise dış görünümünü değiştirmek isteyebilir, farklı bir dekoratif hava yakalamayı düşünebilirsiniz. Bu gibi durumlarda eskitme boyama yöntemini kullanabilirsiniz. Böylece kullanılabilir halde olmasına rağmen eski ve kötü görünen mobilyalarınıza hayat verebilirsiniz. Peki, eskitme boyama nedir, eskitme boya nasıl yapılır ve mobilya eskitme teknikleri nelerdir?
İçerik
Eskitme Boyama Nedir?
Eskitme boyama, mobilyalara nostaljik bir görüntü kazandırmak için uygulanan bir boyama yöntemidir. Boya sonrası mobilyalar eskimiş gibi görünür. Fakat bu olumsuz anlamda bir eskime değildir. Amaç, ürünü farklı bir dekoratif modele dönüştürmektir. Eskitme boya uygulaması sonrasında mobilya üzerinde çizik ve aşınma gibi motifler oluşur, fakat modern görünümü kaybolmaz.
Eskitme Mobilya Hangi Boya ile Boyanır?
Eskitme mobilya için farklı türden boyalar kullanılabilir. Çünkü asıl püf noktası, boyamanın yapılış şeklidir. Fakat eskitme uygulaması için çoğunlukla akrilik boya tercih edilir. Akrilik boya ile eskitme yapmak genellikle daha kolay kabul edilir. Yine de eskitme, sprey boya veya yağlı boya ile de yapılabilir. Boya seçimini, eskitme yapacağınız mobilyanın türüne göre seçebilirsiniz.
Doğru Renklerin Seçimi
Eskitme boya renkleri geniş bir yelpaze olarak karşınıza çıkabilir. Burada renk seçimini, mobilyanızın mevcut rengine göre yapabilirsiniz. Eğer mobilyanızın renginin de değişmesini istiyorsanız farklı bir renk seçebilirsiniz. Fakat farklı bir renk seçtiğinizde fazladan bir kat daha boyama işlemi yapmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Siyah, kahverengi, yeşil, bordo ve beyaz eskitme boyalar sıkça tercih edilir. Doğru rengi seçmek için eskitme işlemi uygulayacağınız mobilyanın bulunduğu ortamı ve ortamdaki diğer objeleri referans almanızda fayda var. Böylece odanızın dekoratif bütünlüğünü de koruyabilirsiniz.
Alt Katmanlar
Alt katmanlar, eskitme boyama yöntemi için oldukça önemlidir. Eskitme boya yaparken mobilyanızı en az iki kat boyamaya özen gösterin. Eğer renk değişikliği yapacaksanız fazladan bir kat daha atarak istediğiniz renge daha kolay ulaşabilirsiniz.
Özellikle koyu renkli bir mobilyayı açık renkli bir mobilyaya dönüştürmek istiyorsanız astar atmanız kaçınılmazdır. Öncelikle astar atıp bu katman ile mobilyanın rengini açabilir, ardından açık bir renk ile eskitme boya işlemi uygulayabilirsiniz.
Vernikle Koruma
Mobilyalarınıza uyguladığınız eskitme boyanın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız mutlaka bir koruma katmanı atmalısınız. Boyanmış ahşap mobilyalar için en etkin koruma vernik atmaktır. Eskitme boya yaptığınız mobilyalarınızın boyasının tamamen kuruması için bir iki gün bekleyin. Ardından tüm yüzeylerine vernik uygulayın. Böylece mobilyanız canlı görünümünü çok daha uzun süre koruyabilir.
Alternatif Mobilya Eskitme Teknikleri
Eskitme boya ile ilgili birkaç püf noktası verdiğimize göre “Mobilyalar için ahşap eskitme boya nasıl yapılır?” sorusunun cevaplarına geçebiliriz. Bu süreçte uygulayabileceğiniz birkaç farklı teknik var. Şimdi, alternatif mobilya eskitme tekniklerine yakından bakalım.
Distres Tekniği ile Mobilya Eskitme
Distres tekniği ile mobilyalarınıza aşınma görünümlü motifler kazandırabilirsiniz. Bu yöntemi uygulamak için öncelikle mobilyanızı bir kat boyamanız gerekiyor. Tekniğin asıl uygulaması, farklı renk ile yapılan ikinci kat boyadan sonra yapılıyor.
İkinci katı boyadıktan sonra bir süre bekleyin, fakat boya tam olarak kurumadan harekete geçin. Mobilyanın bazı noktalarını zımpara ile aşındırarak alt kattaki rengin görünmesini sağlayın. Dilerseniz bazı bölgelere de palet bıçağı ile çizikler atabilir ve eskitme oranını artırabilirsiniz.
Zımpara ile Aşındırma
Zımpara ile aşındırma yöntemi, distres tekniğinin daha basit bir halidir. Çünkü bu yöntemde iki kat boya yapmanıza gerek yoktur. Hatta isterseniz hiç elinizi boyaya bulaştırmadan mobilya eskitme yapabilirsiniz. Bunun için tek ihtiyacınız olan malzeme zımpara.
Zımpara ile eskitme işlemi uygulamak istediğiniz mobilyanın rastgele bazı bölgelerini zımparalayın. Aşınan kısımları güzelce temizleyip eskitme işlemini tamamlayın. Eğer mobilyanızın malzemesi zamanla dökülebilecek bir formdaysa zımpara sonrası vernik uygulayabilirsiniz.
Çatlatma Tekniği ile Mobilya Eskitme
Çatlatma tekniği ile mobilya eskitirken bazı özel malzemelere ihtiyacınız olacak. Akrilik boyanın yanında çatlatma medyumu ve çatlatma verniği de kullanacağınız malzemeler arasında. Eğer mobilyanızın yüzeyi pürüzsüz değilse yanınızda zımpara da bulundurmalısınız.
Zımpara ile mobilyanın yüzeyini pürüzsüz hale getirin. Ardından dilediğiniz renk ile mobilyayı boyayın. Yine iki kat boya yapmanız gerekiyor. İlk kat kuruduktan sonra ikinci katı boyayın ve ikinci kat tam olarak kurumadan önce çatlatma işlemine geçin. Bu aşamada boyaya çatlama görünümü kazandıran çatlatma medyumu isimli maddeyi kullanın.
Çatlatma medyumu uygulaması sonrasında mobilyanın yüzeyinin kurumasını bekleyin. Ardından kuru yüzeye çatlatma verniğini uygulayarak eskitme işlemini tamamlayın.
Kağıtla Mobilya Eskitme Yöntemi
Kağıtla mobilya eskitme yöntemi sayesinde gözünüze daha düzenli görünebilecek eskitmeler uygulayabilirsiniz. Çünkü bu yöntemde şekilleri de siz belirlleyeceksiniz. İşe, eskitme motiflerinin şekillerini belirleyip o şekillerde kağıt parçaları keserek başlayabilirsiniz.
Kestiğiniz kağıtları hafif ve kolay sökülebilen bir yapıştırıcı ile mobilyanızda belirlediğiniz noktalara yapıştırın. Sonrasında seçtiğiniz renk ile mobilyayı boyayın. Boyama işlemi tamamlanınca kağıtları sökün ve eskitme mobilyanız hazır olsun. Son olarak boyayı korumak için vernik uygulamayı unutmayın.
Eşyalarınızın görünümüne dikkat ettiğiniz kadar temizliğine de önem göstermelisiniz. Çünkü temizlik, mobilyalarınızın her zaman canlı ve güzel görünmesini sağlar. Bu konu sadece mobilyalar için değil, beyaz eşyalar için de geçerlidir. Üstelik beyaz eşyaların hijyenik olması da ayrıca önem taşır. Konu ile ilgili ipuçları için “Eski Eşyaları Yeni Gibi Yapın: Beyaz Eşya Temizliği Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.