Hava soğumaya başladıktan sonra sokaklarda iştah kabartan közlenmiş kestane kokularıyla kestanecileri görmeye başlarız. Kokusunu aldığınız an kestane tezgahına yönelmekten kendinizi alamayabilirsiniz. Kestane sadece kokusuyla etkileyip damaklarda güzel bir tat bırakmakla kalmaz. Aynı zamanda yüksek oranda lif içeriğine sahip olduğu için sindirim sisteminin dengelenmesine yardımcı olur.
Kışın nostaljik ve lezzetli etkinliği olan evde kestane pişirmeyi daha önce düşünmediyseniz sizin için farklı pişirme yöntemlerini derledik. Yazımızda önce püf noktaları sonrasında kestane pişirme yöntemlerinden bahsedeceğiz. Kestane kebap yemesi sevap!
İçerik
Kestane Pişirmenin Püf Noktaları
Kestane pişirme yöntemlerinden önce kestaneyi iyi bir şekilde pişirmek için püf noktalarına göz atmak gerekiyor.
- Pişirme yönteminiz ne olursa olsun kestanelerin iyi pişmesi ve kabuklarından daha kolay ayrılması için bombeli tarafına bir çizik atın. Ancak bu çiziğin derin olmamasına özen gösterin.
- Eğer fırında ya da tavada pişirmeyi düşünüyorsanız çizik attıktan sonra şekerli soğuk suda 20 dakika kadar bekletmeniz gerekir.
- Suda pişirmeyi düşünmüyorsanız kestaneleri yıkadıktan sonra mutlaka kurulayın.
Şimdi sıra geldi, kestane pişirme yöntemlerine.
Tavada Kestane Pişirme
Döküm bir tava seçerseniz daha lezzeti bir deneyim yaşayacağınızı şimdiden söyleyelim. Yoksa da dert değil, mevsiminde pişen sıcak ve lezzetli kestaneler bu açığı kapatacaktır.
Öncelikle yıkadığınız kestanelere çizik atmanız gerekiyor. Çizdiğiniz kestaneleri 20 dakika kadar suda bekletin. İyice kurulayıp kestiğiniz kısımlar tavanın tabanına gelecek şekilde dizin. Kapağı kapalı olacak şekilde 10 dakika kısık ateşte pişirin. Kapağını açıp orta ateşte devamlı çevirerek pişirin. 15 dakika içerisinde kestaneler hazır olacak. Afiyet olsun!
Izgara Kestane Pişirme
Kış havasında mangal yaptınız kor var, ateş var. O zaman bu mangalı kestane ile taçlandırma zamanı! Kestaneleri yıkayıp çizdikten sonra iyice kurulayın. Çizdiğiniz kısımlar ateş tarafına gelecek şekilde mangala dizin. Burada en yakın dostunuz maşa olacak. Maşa ile düzenli olarak kestaneleri çevirin. Kestaneler piştikten sonra her ısırıkta sokakta satılan kestanenin tadını bulacaksınız. Afiyet olsun!
Mikrodalga Fırında Kestane Pişirme
Kestaneleri çizikler atarak su dolu bir kabın içerisine alın. 20 dakika kadar beklettikten sonra su dolu kabın içerisinden alarak kurulayın. Mikrodalga fırınınıza uygun bir tabağın içerisine ortasında boşluk kalacak şekilde dizin. Ortasında boşluk bırakmanızın sebebi ise buraya su dolu bir kase ya da bardağın gelecek olması. Mikrodalga fırında pişireceğiniz zaman bu noktaya dikkat etmeniz gerekiyor. Kestaneleri fırına koyduktan sonra 10 dakikaya ayarlayabilirsiniz. Afiyet olsun!
Fırında Kestane Pişirme
Kestaneleri bombeli kısmının ortasına yan uzun bir çizik atıp sıcak suda 15-20 dakika bekletin. Sonra kestaneleri çizik kısımları tepsinin tabanına gelecek şekilde bir tepsiye dizip önceden ısıtılmış 250 derecelik fırına atın. 15-20 dakika içerisinde kestaneler pişmiş olacak. Dumanı üzerine kabuğu kolayca ayrılan kestaneleriniz için şimdiden afiyet olsun!
Airfryer’da Kestane Pişirme
Airfyer’ınız ve kestaneniz varsa bu ikilinin bir an önce bir araya gelmesi gerekiyor demektir. Airfyer’da kestane pişirmek mikrodalga ve fırında pişirmekten farksız. Bu yöntemde de uzun ancak derin olmayan kesikler attıktan sonra kestaneleri su dolu bir kabın içerisinde bekletip kurulamak gerekiyor. Airfryer’daki kestane pişirme püf noktası çizik olan kısımların üst kısma bakacak şekilde dizilmiş olmasından geçiyor. Kestaneleri bu şekilde dizdikten sonra manuel ayarda 15 dakikaya ayarlayabilirsiniz. Sürenin sonunda kabuğundan kolayca ayrılan lezzetli kestaneleriniz olacak. Afiyet olsun!
Buharda Kestane Pişirme
Yumuşacık kestane yemek isteyenler buraya. Buharda pişen kestaneler yumuşak ve lezzetli oluyor. Brokoli gibi sebzeleri pişirdiğiniz bir buharda pişirme sepetiniz varsa işiniz çok kolay. Yıkayıp temizleyip çizdiğiniz kestaneleri bu sefer suda bekletmeden buhar sepetine dizin.
Temizleyip çizdiğiniz kestanelerinizi buhar sepetine koyarak bir tencere içerisinde pişirebilirsiniz. Dilerseniz aynı şekilde düdüklü tencerede daha kısa sürede de pişirebilirsiniz. Afiyet olsun!
Kestane pişirme yöntemlerini derlediğimiz yazımızın sonuna geldik. Kış aylarında keyifle içeceğiniz çorbalar için hazırladığımız tariflere göz atmak isterseniz “Kış Mevsimine Sıcak Karşılama: Pratik Çorba Tarifleri” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.