• BAYİLİK
    • NEDEN SEÇ MARKET
    • İŞ ORTAKLIĞI EL KİTABI
    • BAYİLİK BAŞVURU FORMU
    • SIKÇA SORULAN SORULAR
  • İşini Seç
    • Parekende Dünyası
    • Girişimcilik
  • Doğru Seçim
    • Ev Ekonomisi
    • Mutfak İpuçları
  • MAĞAZALAR
  • ÜRÜN ÇEŞİTLERİ

Subscribe to Updates

Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

What's Hot

Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları

29 Temmuz 2024

Meyvelerden Dondurma Hazırlama: Pratik Tarifler

25 Temmuz 2024

İş Ortaklarından Gelen Geri Bildirimler Nasıl Değerlendirilmeli?

22 Temmuz 2024
Facebook Twitter Instagram
Seç Market BlogSeç Market Blog
  • BAYİLİK
    • NEDEN SEÇ MARKET
    • İŞ ORTAKLIĞI EL KİTABI
    • BAYİLİK BAŞVURU FORMU
    • SIKÇA SORULAN SORULAR
  • İşini Seç
    1. Parekende Dünyası
    2. Girişimcilik
    3. Tümünü gör
    İş Verimliliğinizi Nasıl Ölçersiniz?
    12 Mayıs 2024
    Zor Müşterilerle Başa Çıkmanın İpuçları
    8 Nisan 2024
    Perakende Dünyasında Tedarik Zincirinin Önemi
    14 Aralık 2023
    ABC Analizi Nedir? Perakende İçin ABC Analizi Neden Önemli?
    10 Kasım 2023
    İş Ortaklarından Gelen Geri Bildirimler Nasıl Değerlendirilmeli?
    22 Temmuz 2024
    Görünmeyen Kayıpları Keşfedin: İşinizin Maliyetini Doğru Yönetin
    19 Temmuz 2024
    Kadın Girişimciler İçin İş Fikirleri
    28 Haziran 2024
    Girişimcilere Destek: İşletme Kredisi Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?
    10 Nisan 2024
    İş Ortaklarından Gelen Geri Bildirimler Nasıl Değerlendirilmeli?
    22 Temmuz 2024
    Görünmeyen Kayıpları Keşfedin: İşinizin Maliyetini Doğru Yönetin
    19 Temmuz 2024
    Kadın Girişimciler İçin İş Fikirleri
    28 Haziran 2024
    İş Verimliliğinizi Nasıl Ölçersiniz?
    12 Mayıs 2024
  • Doğru Seçim
    1. Ev Ekonomisi
    2. Mutfak İpuçları
    3. Tümünü gör
    Meyvelerden Dondurma Hazırlama: Pratik Tarifler
    25 Temmuz 2024
    Bahar Temizliği İçin Nereden Başlamalı?
    25 Haziran 2024
    Yaz Tatilinde Çiçekleri Unutmayın: Evde “Self Watering” Yapma Fikirleri
    6 Mayıs 2024
    Babalar Günü İçin Kendin Yap Hediye Fikirleri
    4 Mayıs 2024
    Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları
    29 Temmuz 2024
    Evde Deneyebileceğiniz Soğuk İçecek Tarifleri
    27 Haziran 2024
    Dünya Çikolata Günü’nü Evde Kutluyoruz: Ev Yapımı Çikolata Tarifi
    8 Mayıs 2024
    Dünya Arı Günü’ne Özel Tarifler: Arıların Hediyesi Bal ile Yapılan Yemekler
    30 Nisan 2024
    Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları
    29 Temmuz 2024
    Meyvelerden Dondurma Hazırlama: Pratik Tarifler
    25 Temmuz 2024
    Evde Deneyebileceğiniz Soğuk İçecek Tarifleri
    27 Haziran 2024
    Bahar Temizliği İçin Nereden Başlamalı?
    25 Haziran 2024
  • MAĞAZALAR
  • ÜRÜN ÇEŞİTLERİ
Facebook Twitter Instagram YouTube
Seç Market BlogSeç Market Blog
Seçmarket Blog » Doğru Seçim » Mutfak İpuçları » Tek Malzemeden Farklı Tarifler: 5 Değişik Balık Pişirme Yöntemi
Mutfak İpuçları 25 Ekim 2023

Tek Malzemeden Farklı Tarifler: 5 Değişik Balık Pişirme Yöntemi

balık pişirme yöntemleri
Paylaş
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Pinterest E-posta

Besleyici, omega 3 ve protein kaynağı olan balık, sofraların vazgeçilmez lezzeti. Tabii balıkları mevsimine göre ve taze olarak tüketmeniz de lezzetini etkileyen en önemli detaylardan. Ülkemiz farklı balık çeşitleri konusunda hayli zengin. Bu zenginliğin korunması için de av mevsimine ve nesli tükenmekte olan balık türlerine dikkat etmek gerekiyor. 

Balık türlerine göre ızgara, buğulama, fırın, buhar vb. farklı pişirme tekniklerini kullanarak lezzetli balıklar pişirebilirsiniz. Bu yazımızda sofralarınız için farklı balık pişirme yöntemlerinden bahsedeceğiz. Gelin, ilk olarak ızgara balıktan başlayalım. 

İçerik

  • 1 Izgara Balık
  • 2 Buğulama Balık
  • 3 Haşlama Balık
  • 4 Tavada Balık
  • 5 Güveçte Balık
  • 6 Balık Pişirirken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

Izgara Balık

ızgara balık pişirme

Izgara balık çeşitlerini seviyorsanız balık seçimlerinizi yağlı ve büyük balıklardan yana kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı, tuz ve biraz defne yaprağı ile lezzetlendirerek ızgarada yaklaşık yarım saat içinde pişirebilirsiniz. 

Aylara göre ızgara yapılacak balık önerileri ise şöyle:

Çipura Ağustos – Eylül
Palamut Ekim
Lüfer Ocak
Uskumru Ocak
Somon Mart – Nisan
Minekop Eylül – Ekim

Buğulama Balık

buğulama balık pişirme

Balığı yağda ya da ızgara yaparak pişirmek yerine buğulama da yapabilirsiniz. Bu yöntemle balık kendi buharında yavaş yavaş pişer. Buğulamayı fırında ya da ocakta pişirebilirsiniz. 

Fırında yapmayı düşünürseniz kuru soğanı halka halka doğrayıp tepsiye koyun. Ardından patatesleri ince ince yuvarlak şekilde soğanların üzerine dizin. Buğulama yapılmaya uygun olan taze balıklarınızı dizdiğiniz sebzelerin üzerine koyun. Biber ve domatesleri de kesip balığın üzerine serpiştirin. Limon dilimlerini dizdiğiniz tepsinin içerisine 3-4 dal defne yaprağı yerleştirip tuzladıktan sonra bir su bardağı suyu tepsiye dökün. Önce yağlı kağıtla tepsinin üzerini kapatıp ardından alüminyum folyo sarın. Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 40 dakika pişirip üzerini açın, 10 dakika kadar da üstünün kızarması için süre verin. Balığınız hazır, afiyet olsun!

Aylara göre buğulama yapılacak balık önerileri:

Hamsi Kasım – Aralık – Ocak
Mezgit Mart – Nisan
Somon Mart – Nisan 
Levrek Nisan – Mayıs – Haziran
Sardalya Ekim – Kasım – Aralık

Haşlama Balık

haşlama balık pişirme

Balığı farklı şekilde tüketmek için bir diğer pişirme yöntemi önerimiz haşlama yapmak. Izgara ve buğulama kadar çok tercih edilmese de damak tadınıza uyacağını düşünüyorsanız mutlaka denemenizi öneriyoruz.

Haşlamaya uygun olarak seçtiğiniz balıkları yıkayıp temizleyin. Tencereye 1 litre su alın, içerisine istediğiniz sebzeleri iri iri doğrayıp ekleyebilirsiniz. Bunun için patates, soğan, kereviz ve havucu tercih edebilirsiniz. Zeytinyağı, limon ve tuz ekledikten sonra sebzeleri yumuşayana kadar pişirin. Ardından doğradığınız balıkları ekleyebilirsiniz. Kaynatıp pişirdikten sonra balığınız hazır. Afiyet olsun!

Aylara göre haşlama yapılacak balık önerileri:

Kırlangıç Nisan – Mayıs – Eylül
Kefal Ocak – Şubat – Mart
Levrek Mart – Nisan – Mayıs

Tavada Balık

tavada balık pişirme

Balığı çıtır çıtır yemeği sevenler, “Tavada balık kızartma nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız balık kızartma püf noktaları ile hemen anlatmaya başlayalım. 

Öncelikle balığı iyice yıkayıp kurulamanız gerekiyor. Kuruduğundan emin olmanız önemli; çünkü bol yağda kızartacağınız için balıkların ıslak kalması, yağın sıçramasına sebep olabilir. Mısır unu kullanarak kızartacağınız balıkları bolca unlamanız gerekiyor. Un, balığın çıtır kalmasını sağlayacaktır. 

Püf noktalarından bir diğeri ise yağın ve tavanın balıkları pişirmeye başlamadan önce ısınmış olması. Tava olarak döküm ya da granit tava tercih edebilirsiniz. Balık tavanız varsa daha lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz. Balığın iki tarafı da iyice kızardıktan sonra yağını bir havlu peçeteye koyarak alabilirsiniz. Afiyet olsun!

Aylara göre tavada kızartılacak balık önerileri:

Hamsi Kasım – Aralık – Ocak
Barbun Mayıs – Temmuz
İstavrit Ocak
Mezgit Mart – Nisan
Tekir Aralık – Ocak – Şubat

Güveçte Balık

güveçte balık pişirme

Görsel olarak da sofranıza zenginlik katacak olan güveçte balık yapmayı daha önce denemediyseniz tam zamanı. Güveçte pişireceğiniz balığı sebzeli ve kaşarlı olarak hazırlayarak lezzetine lezzet katabilirsiniz. Biz de tarifimizi lezzeti versiyona uygun olarak vereceğiz. Hazırsanız başlayalım. 

Derisi ve kılçığı temizlenmiş balığı küp küp doğrayın. Tavaya biraz yağ koyup yemeklik doğranmış soğanları ekleyin. Arından balıkları koyup yağda çevirin. Balığın rengi döndükten sonra ince doğranmış biber ve mantar ekleyin. Tuz, karabiber ve pul biber ekledikten sonra pişirmeye devam edin. Bir yemek kaşığına yakın tereyağı ekleyip tavanın kapağını kapatın. 5 dakika kadar piştikten sonra güveçlere alın. Önceden 185 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Balığınız hazır, afiyet olsun!

Aylara göre güveç yapılabilecek balık önerileri:

Levrek Mart – Nisan – Mayıs
Somon Mart – Nisan
Çipura Ağustos – Eylül
Alabalık Haziran – Temmuz – Ağustos

Balık Pişirirken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

  • Balığı kızartırken ocağınıza alüminyum folyo yayın, temizliği kolaylaştırır.
  • Fırın yerine airfryerd’a balık kızartırsanız mutfağınızda daha az koku oluşur. Genel olarak mutfakta balık kokusunu önlemek için defne yaprağı kullanabilirsiniz. 
  • Tavada balık kızartmak istiyorsanız tavayı iyice kızdırın. Bu şekilde hem balığınız daha iyi pişer hem etrafa daha az yağ sıçrar.
  • Küçük balık temizlerken ellerinizi unlamak işinizi kolaylaştırır.
  • Balığın pullarını su dolu bir kap içinde temizlerseniz pullar daha kolay ayrılır.
  • Balığın tazeliği, mevsimi ve pişirme yöntemi lezzet açısından hayli önemli. Mevsimine ve pişirme yöntemine uygun balıkları tercih edin. 
  • Balığı pişirdikten sonra buzdolabında saklamayın.
  • Çok yüksek ateşte pişirmeyin. Kızartma yaparken rengi kahverengiye döndükten sonra ocaktan alın. 
  • Izgara yapacaksanız una bulamayın, un kızartmada güzel.
  • Buğulama yaparken çok fazla su kullanmayın, kabın tabanına yayılacak kadar olması yeterli.

 

Paylaş Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp E-posta

İlgili Yazılar

Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları
29 Temmuz 2024
Evde Deneyebileceğiniz Soğuk İçecek Tarifleri
27 Haziran 2024
Dünya Çikolata Günü’nü Evde Kutluyoruz: Ev Yapımı Çikolata Tarifi
8 Mayıs 2024
Dünya Arı Günü’ne Özel Tarifler: Arıların Hediyesi Bal ile Yapılan Yemekler
30 Nisan 2024
Kahve ile İyi Gider: Donut Günü’ne Özel Alternatif Donut Lezzetleri
29 Nisan 2024
Uzun Süre Nasıl Saklanır: Bal Saklama Yöntemleri
17 Nisan 2024
Sosyal Medya
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube
Öne Çıkan Yazılar

Uzun Süre Nasıl Saklanır: Yeşillikleri Uzun Süre Muhafaza Etme Yolları

Yeşillikler, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez bir parçası. Ancak taze yeşillikleri uzun süre saklamak bazen zor olabiliyor.…

Meyvelerden Dondurma Hazırlama: Pratik Tarifler

25 Temmuz 2024

İş Ortaklarından Gelen Geri Bildirimler Nasıl Değerlendirilmeli?

22 Temmuz 2024

Görünmeyen Kayıpları Keşfedin: İşinizin Maliyetini Doğru Yönetin

19 Temmuz 2024
Seçmarket Bayilik Başvurusu
Facebook Twitter Instagram Pinterest
  • Anasayfa
  • KVKK
  • HAKKIMIZDA
  • İLETİŞİM
Tüm Hakkı Saklıdır. © 2025 Seç Market. Düzenleme: ROIPUBLIC.

Yukarıya yazın ve aramak için Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.