Yaz mevsimi, domates, biber, patlıcan, fasulye ve mısır gibi yaz sebzelerini taptaze tüketebileceğimiz bir dönem. Ancak yaz mevsimi geçip kış kapıya dayandığında bu sebzeleri taze bir şekilde tüketebilmek için bazı hazırlıklar yapmak gerekiyor.
Ev yapımı konservelerin tadına doyum olmaz. Yazın bolca bulunan bu mevsim sebzelerinden konserve yaparak kış aylarında da tüketebilirsiniz. Konserve sayesinde sebzeleri uzun süre saklayıp lezzetlerini koruyabilirsiniz.
Kavanozda kış hazırlıkları yapmak istiyorsanız, yaz sebzelerini kullanarak konserve yapabileceğiniz 6 farklı tarife geçelim. Başlamadan önce söyleyelim, tüm tariflerimiz 500 ml kavanozlar üzerinden hesaplanarak oluşturuldu.
Haydi yaz bitmeden kışlık yemek hazırlıkları başlasın!
İçerik
Yazın Hazırlayıp Kışın Kullanmalık: Domates ve Biber Salçası
Yaz sonunun en çok arananlarını açıklıyoruz: Kavanoz, kilo kilo domates ve biber! Elinizin lezzetini katabileceğiniz kışın yemeklerinizin baş tacı olacak salçaları hazırlamaya ne dersiniz?
Domates ve Biber Salçası Nasıl Yapılır?
10 kilo domatesten 3-4 kavanoz salça elde edebilirsiniz. Kaya tuzu ve zeytinyağına ihtiyacınız olacak. Öncelikle domatesleri dörde bölüp geniş bir tencereye alın. Göz kararı zeytinyağı ve kaya tuzu ekleyin. Tuzunu çok koymaktan çekinmeyin çünkü tuz, salçanın uzun süre muhafaza edilmesini sağlıyor. Kabukları yumuşayana kadar yaklaşık 1 saat kısık ateşte pişirin. Tabii bu süre zarfında başından ayrılmayın.
Sonra pişirdiğiniz domatesleri sık delikli bir kevgire alın. Kevgirin deliklerinden domates kabuklarının geçmemesi gerekiyor. Eğer pişen domatesler çok suluysa ya da daha koyu bir kıvam elde etmek isterseniz tekrar kaynatıp karar verebilirsiniz. Tuzu eksikse ilave edebilirsiniz.
Şimdi sıra geldi salçayı kavanozlamaya. Sıcak haliyle kavanoza doldurdup zeytinyağı gezdirip kapağı sıkıca kapatın ve ters çevirin. Soğuyana kadar ters durması gerekiyor. Kapakları ortadan içe çökerse vakumlanmış anlamına geliyor. 1 gece ters şekilde bekletebilirsiniz.
Biber salçasınıda aynı miktarda salçalık biber kullanarak ve aynı işlemlerden geçirerek yapabilirsiniz. Yeşil saplarının ve çekirdeklerinin kaçmamasına dikkat etmeniz yeterli olacak.
Salça Yapımı Püf Noktaları
- Kavanozların hava almaması çok önemli, hava alırsa ömrü çok daha kısa olur.
- Mutlaka cam kavanoz tercih edin.
- Önceden kaynatılmış temiz ve kuru kavanoz kullanın.
- Kavanoz kapaklarının yeni olmasına özen gösterin. Yeni değilse mutlaka kaynatın.
- Kavanozu açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.
Yemeklere Tat Katan Katan Köz Biber ve Patlıcan Konserve Tarifi
Köz biber ve patlıcanı kışın da tüketebilmek istiyorsanız şimdi tarif zamanı!
2 kilo kırmızı biberden 2 kavanoz konserve çıkıyor. İlk olarak biberleri birkaç yerinden delik açarak 200 derecelik bir fırına almanız gerekiyor. Közlendikten sonra soyup çekirdeklerinden ve sapından ayırabilirsiniz. Sonra 2 baş sarımsak alıp onları da soyup halka halka doğrayın. Diş olarak da kullanabilirsiniz ancak halka halka doğrarsanız sarımsak tadını daha fazla alabilirsiniz. Birkaç dal kerevizi yapraklarıyla ince ince kıyın. Ardından kaynayan suya sokup çıkarın. 1 çay bardağı zeytinyağ, bir tutam çekilmiş kaya tuzu, hazırladığınız sarımsak, kereviz ve biberleri karıştırıp kavanoza doldurun.
Şimdi sıra geldi vakumlama işlemine. Bu işlem sayesinde konserveleriniz uzun ömürlü olacak. Kışın da rahat rahat tüketebileceksiniz. Bir tencerenin içersine su koyup kavanozları da içerisine alıp kaynatın. Yalnız, su kavanozların yarısına gelecek şekilde olsun. Kavanozunun içine su kaçarsa emeğinize yazık olur. Tenceredeki su fokurdayınca kapatın. Kavanozları tencereden alıp ters çevirin. 1 gece beklemeniz yeterli olur.
2 kilo patlıcandan 2 kavanoz konserve çıkıyor. Köz biber için yaptığımız işlemlerin aynısı patlıcan için de geçerli. Dilerseniz fırın yerine közmatikte de közleyebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Kış İçin Bamya Konservesi
Bamyanın çok seveni yok gibi gözükse de sevenin çok olduğunu biliyoruz. Eğer sizin eviniz de bamya severler varsa bu konserveyi kış boyunca severek tüketebilirsiniz.
Öncelikle söyleyelim; 3 kilo bamyadan 2 kavanoz konserve çıkıyor. Dilerseniz bu hesaba göre bamya ve kavanoz sayısını artırabilirsiniz.
Bamyaları önce güzel bir yıkayın. Sonrasında ise kabuğunu kesmeden sapının tabanından kesin. Başka bir kaba 2 tane limon sıkın. Domatesi halka olacak şekilde kesin. Temiz cam kavanozlarınızın tabanına bir halka domates koyun. Ardından göz kararı olacak şekilde çekilmiş kaya tuzu ile bamyaları ve limon suyunu kavanoza ekleyin. Üzerine bir halka daha domates koyun. Kavanozu kurulayıp kapatın.
Burada da vakum işlemi yapmamız gerekiyor. Tencerenize yarımdan biraz daha az su koyup kavanozları da içerisine dizin. Fokurdayınca tencereden alıp ters çevirin ve 1 gün bekleyin. Sonrasında güneş görmeyen bir yerde saklayabilirsiniz. Kavanozu açtıktan sonra buzdolabında tutmanız gerektiğini unutmayın.
Afiyet olsun!
Taze Fasulye Konservesi
Yaz biterken yani ağustos ve eylül aylarında taze fasulyeyi konserve yaparak kış aylarında da tadını çıkarabilmek mümkün. Taze fasulye konservesini daha önce hiç denemediyseniz adım adım anlatıyoruz.
2 kilo taze fasulyeden 4 kavanoz kadar konserve elde edebilirsiniz. Önce fasulyeleri yıkayıp temizleyin. Ardından istediğiniz boyutlarda olacak şekilde kesebilirsiniz. Tencereye su koyup kestiğiniz fasulyeleri biraz kaya tuzu ekleyerek 5 dakika kadar kaynatın. Sonrasında domatesleri halka halka doğrayıp kavanozlarınızın tabanına ekleyin. Üzerine kevgirden geçirip süzdüğünüz fasulyeleri de aralarında boşluk kalmamasına özen göstererek kavanoza ekleyin. Fasulyelerin üzerine halka domates koyup haşlama suyundan da bir kepçe ekleyip ağzını sıkıca kapatın.
Her vakumlama işleminde olduğu gibi tencerenize yarıdan az su koyup kavanozları dizin. Kaynamaya başladıktan sonra alıp ters çevirip 1 gece bekleyin. Güneş görmeyen, serin ve kuru bir yerde kışa kadar beklemeye hazırlar.
Afiyet olsun!
Konserve Menemen Nasıl Yapılır?
Kahvaltıların vazgeçilmezi menemen sadece yaz aylarında tüketilecek diye bir şey yok. Üstelik konserve menemen yapmak kahvaltı hazırlarken de kolaylık sağlıyor. Konserveyi hazırladıktan sonra kahvaltıdan hemen önce üzerine yumurta kırmanız yeterli olacak.
2 kilo domates ve yarım kilo sivri biberden 4-5 kavanoz konserve menemen hazırlayabilirsiniz. Önce biberleri yıkayıp ufak ufak kesin. Sonra domatesleri ince ince doğrayın. Bir tava alıp zeytinyağı ekleyin. Biberleri orta ateşte biraz soldurduktan sonra domatesleri ekleyip biraz tuz koyun. 5 dakika kadar kavurun. Sıcakken kavanozlara doldurup ters çevirin. 1 gece bekleyip vakumlansın. Sonra güneş almayan serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Konserve Mısır Nasıl Yapılır?
Salatalarda mısır kullanmayı seviyorsanız ya da soslarla lezzetlendirdiğiniz bardak mısırı evde yapmak isterseniz bu tarif tam size göre!
Konserve mısırda 2 koçan mısır 1 kavanoz denklemi bulunuyor. Buna göre hesaplayarak kavanoz ve mısır alabilirsiniz. Mısırları koçanından bıçak ya da çatal yardımıyla ayırın. Ayırdığınız mısır tanelerini bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Taneler yumuşayana kadar kaynatın. Sonrasında kavanozlara alabilirsiniz. Kalan mısır suyunu da üzerine ekleyin. 2 çay kaşığı şeker 1 çay kaşığı tuz ekleyip kavanoz kapaklarını kapatın.
Vakumlamak için tencerenizin yarısından daha az bir seviyeye kadar su ekleyin. Ardında kavanozları su eklediğiniz tencereye dizin. Kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra tencereden alıp ters çevirin ve 1 gün bekleyin. Sonrasında kuru ve serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Afiyet olsun!