Ev ekonomisinin sözlük anlamı evin bakımı, geçimi ve yaşayışı ile ilgili bilim dalı olarak karşımıza çıkıyor. Ev ve ekonomi ayrı ayrı düşünülemez. Bunu ekonomi kelimesinin kökeni olan ve eski Yunancada “ev idaresi” anlamına gelen “oikos-nomos” kelimesinden yola çıkarak da söyleyebiliriz.
Evi geçindirebilmek, hesaplamalar yapmak, birikim elde etmek ve planlamalarda bulunmak için tasarruf yöntemlerini kullanmak gerekir. Ev ekonominiz için atacağınız küçük adımlar büyük etkiler yaratabilir. Günlük hayatınızda dikkat edeceğiniz birkaç adım da ekonomik yükünüzü hafifletebilir. Peki, bu tasarruf yöntemleri nelerdir?
İçerik
Evde Tasarruf İçin Ev Ekonomisi Nasıl Olmalı?
Günümüz dünyasında hızlı tüketim çok yaygın. “Ev ekonomisi nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız sizin için 6 farklı adımda ev ekonomisi konusunda dikkat etmeniz gerekenlerden bahsettik.
-
Kredi Kartı Ekstrenizi Kontrol Edin
İşe ilk olarak yaptığınız harcamaları inceleyerek başlayabilirsiniz. Bazen farkında olmadığınız ancak kredi kartı ekstresinde kendisine yer bulan harcamalarınız olabilir. Kredi kartı kullanmıyorsanız da bankadaki harcama hareketlerinize bakabilirsiniz.
Abonelik sistemiyle üye olup kullanmadığınız ne kadar hizmet var, hiç kontrol ettiniz mi? Küçük ücretler gibi görünen ödemeler yıl içinde anlamlı büyüklüklere ulaşabiliyor. Tasarruf etmek istiyorsanız ihtiyacınız olmayan ya da kullanmadığınız hizmetleri ödemelerinizin arasından çıkarmanızı öneririz.
2. Faturalarınıza Daha Yakından Bakın
Her ay ödediğiniz elektrik, doğal gaz, su, internet ve telefon faturalarını kontrol edin. Elektrik faturanızın çok gelmemesi için açık kalan ışıkları söndürebilir ve tasarruflu ampulleri kullanabilirsiniz. Kettle gibi çok elektrik harcayan elektrikli aletlerin kullanımını azaltabilirsiniz. İzolasyon ve düzenli bakım yaptırarak doğal gaz faturası konusunda anlamlı tasarruflar yapabilirsiniz.
Su faturasını kontrol etmek için damlatan musluk varsa tamir ettirebilirsiniz. Telefon faturanız çok geliyorsa fark etmeden bir abonelik almış olabilirsiniz. GSM operatörünüzle görüşerek kendi ihtiyaçlarınıza uygun bir fatura oluşturabilirsiniz. Son olarak faturalarınızı son ödeme tarihi geçmeden ve komisyonsuz şekilde ödemenizi öneririz. Dilerseniz bunun için bankanıza otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz.
3. Eskiyen ve Bozulan Eşyalarınızı Elden Geçirin
Eskiyen, giymediğiniz eşyalarınız mutlaka vardır. Dolabın derinliklerinde ya da bazaların altlarındaki hurçlarda gizli bir hazineniz olabileceğini biliyor muydunuz? Öncelikle size beden olarak uymayanları, eskiyenleri, sökük/yırtık ve artık giymediğiniz eşyaları dört farklı gruba ayırın.
Eskiyen ve giymediğiniz eşyalarınız varsa vedalaşın. Zor olduğunu biliyoruz, ancak yenilere yer açılsın ve dolabınız feraha kavuşsun istiyorsanız bunu yapmalısınız. Sökük ve yırtık eşyanız varsa da dikebiliyorsanız kendiniz dikin ya da bir terziye götürün. Bu şekilde unuttuğunuz ancak yeni olan eşyalarınızla tekrar buluşabilirsiniz.
Sadece eskiyen şeyler kıyafetler olmuyor elbette. Sık sık kullandığınız ancak bozulduğu için bir kenara bıraktığınız eşyalarınız olabilir. Yenisini almak yerine tamir etmeyi deneyebilirsiniz. Bunlara elektrikli ev aletleri de ayakkabılar da dahil. Siz tamir edemiyorsanız mutlaka tamir eden bir ustası vardır. Bu şekilde hayli tasarruf yapabilirsiniz.
4. İhtiyacınız Yoksa Satın
Giymediğiniz ve artık size olmayan eşyalar hala kullanıma uygunsa satın! Emin olun ikinci el artık hiç olmadığı kadar kıymetli. Satılmaz diye düşünmeyin. Bütçenize küçük bir katkı sağlamak için keyifli bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.
5. Ev Yemeğinden Şaşmayın, Evde Yemek Yapın
Evde yemek yapmak hem daha uygun hem daha sağlıklı. En azından hangi koşullarda yapıldığına siz hakimsiniz. Zaman zaman dışarda yeseniz de bunu aylık bir düzene oturtabilirsiniz. Yemek pişirme konusunda iyi olmadığınızı düşünüyorsanız YouTube’un geniş evreninden faydalanabilirsiniz. Dilerseniz yemek yapmaya Evde Kalan Sebzeleri Değerlendirin: 6 Farklı Mücver Tarifi yazımızı okuyarak başlayabilirsiniz.
6. Ucuz Alışveriş İçin Doğru Seçimler Yapın
Market alışverişi yaparken kaliteli ancak uygun fiyatlı ürünler satın alabilirsiniz. Bu ürünleri bulabilmek ve kampanyaları takip edebilmek için Seç Market (@secmarketler) Instagram hesabını takip edebilirsiniz.
Ev Ekonomisinde Bütçe Nasıl Belirlenir ve Takip Edilir?
Ev ekonomisi ne demek ve nasıl yapılır, artık bildiğimize göre dilerseniz biraz da bütçe ile ilgili konuşalım. Gelir ve giderlerin planının geneline bütçe adı veriliyor. Yani ne kadar kazanıp ne kadar harcadığınızı gördüğünüz, aylık veya yıllık olarak hesaplayacağınız bir öngörü tablosu da diyebiliriz. Peki, bütçe nasıl belirlenir?
Bütçe belirlemek için öncelikli olarak plan yapmak gerekir. Bütçe planlamasını yapabilmek için ise şu adımlara ihtiyaç var:
- Giderleriniz için bir bütçe belirlemelisiniz.
- Borcunuz varsa borçlarınıza, yoksa birikime ayırabileğiniz bir miktar parayı kenara atabilirsiniz.
- Tüm bu gelir ve giderleri içeren basit bir gelir-gider tablosu yapabilirsiniz.
- Sonrasında aylık periyotlarda gelir-gider tablonuzu mutlaka değerlendirmelisiniz.
- Birikim konusunda hedef belirleyerek ilerlerseniz ne kadar tasarruf yapmanız gerektiğini tablonuza bakarak anlayabilirsiniz.
- Gerçekçi hedefler ve bütçe takibiyle hem birikim yapabilir hem de maddi açıdan işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Gelirinizin Ne Kadarını Biriktirmeniz Gerekir?
Gelirinizi biriktirebilmek için bir tasarruf planınıza ihtiyacınız var. Sizin için uygunsa 50-30-20 stratejisi olarak adlandırılan popüler bir bütçeleme kuralına uyabilirsiniz. Buna göre gelirinizin en az %20’sinin birikime gitmesi gerekir. %50 ihtiyaç duyduğunuz temel harcamalara ayrılmalı, kalan %30 ise isteklerinizi elde edebileceğiniz harcamalar için kullanılmalı.
Tabii ki herkesin bütçesi ve geliri çok farklı. %20 ile başlayamıyorsanız %5 ile bile başlamak birikim için bir adım. Tasarruf yapabilme ve parayı bir kenara koyma alışkanlığını oluşturmak ise hepsinden çok daha önemli.